70 г. от героичната смърт на Списаревски
70 г. от героичната смърт на Списаревски
На 20 декември 1943 г. след като сваля един американски бомбардировач и му свършват патроните за картечницата, по време на своя първи полет, капитан Димитър Списаревски се врязва в друг бомбардировач и така го сваля. Самолетите падат край с.Пасарел. Има паметник на загиналите американци, които са ни бомбардирали, до американското посолство, което е пълна подигравка с всички ни. Снимка: Кристиан Чакъров | 20 дек 2013 13:19
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
67
9018
87
2
Напиши коментар Коментари
12
52
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мръсни комунисти, да ви припомня, че Списаревски е от същата армия, която е убила ястребинчетата, а американците се борят срещу фашизма, кое е добро и кое не
11
28
 
14
 
! Отговори
kapelo преди 10 години
моля върнете и сложете до тази снимка снимката на децата от Ястребино сравнението ще е добро.
10
2
 
15
 
! Отговори
DDR преди 10 години
До АнонименЦитат:"Ние сме гадно племе." - НЕ НИЕ, не обобщавай!
9
24
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо не се пише, че се навършват 70 години от разстрела на ДЕЦАТА ОТ ЯСТРЕБИНО??? Онази България, която някои величаят и ни лъжат колко добре се е живеело тогава , разстрелва децата си!!! Тя не е моята България, а онези властници , извършили убийството на деца нека бъдат проклети и те и целите им родове.
8
1
 
43
 
! Отговори
Н. Генов преди 10 години
До АнонименЧети повечко и ще разбереш, че това съвсем не е единственият паметник на цитирам: 'на тези, които са бомбардирали и убивали невинни цивилни граждани'! Истинският проблем е, че ние НЕ се сетихме и НЕ построихме паметник на Списаревски, нали? Кой е виновен, че други народи уважават падналите си войници, а ние се сещаме само като ни напише някой в нета? Всичко е същото както го е описал Ботев - много сме силни на маса и пред клавиатурата - това е!
7
8
 
38
 
! Отговори
Помнещ преди 10 години
Това за паметниците е една по голяма и сложна тема. Нима паметника на Альоша в Пловдив, или на руския Черноморски флот във Варна ( през 1915 г. този флот обстрелва гр. Варна и Балчик с много цивилни разрушения и жертви) са по свестни? Или паметника в Жабокрек, където партизани за избили болни ,невъоръжени немски войници? За този на Съветската армия в София - без коментар.Така, че нека оставим войнишките паметници на мира! Много от тя Времето показва кой,кой е.Светла памет на българските герои
6
0
 
54
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
4, Списаревски "обира лаврите", защото се счита за първия таран в историята на авиацията ни. За майор Павел Павлов пише само, че е загинал от вражи огън в много подобна ситуация - приклещен между противникови самолети, следа кто е свалил противников бомбардировач. Не зная повече подробности, може и да греша. Поклон пред героите!
5
7
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние сме гадно племе. Да издигнеш паметник на тези, които са бомбардирали и убивали невинни цивилни граждани е нещо, което никой в света не е правил. Нямам думи за да изкажа възмущението, което е в мен. Що за подигравка с паметта на загиналите наши сънародници е това. Не знам на кой "демократ" му хрумна и осъществи тази идея, но дано гори в ада и той и целият му род.
4
0
 
76
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Списаревски, Списаревски, и никой не споменава за майор Павел Павлов, който загива по същия геройски начин и при това е командир на ятото в което служи Списаревски. Трябва да сме справедливи, нали, па макар и българи.
3
0
 
104
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Поклон пред саможертвата на Списаревски! Трябва да му издигнем паметник пред американското посолство.
2
1
 
60
 
! Отговори
tough преди 10 години
Верно си е подигравка :/
1
2
 
134
 
! Отговори
българин преди 10 години
Летище София трябва да се казва Летище "Капитан Димитър Списаревски! Нека повечем този велик българин!