45 години от Пражката пролет
45 години от Пражката пролет
Днес 21.08.13 паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан. Снимка: Николай | 21 авг 2013 09:53
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
106
17238
22
19
Напиши коментар Коментари
61
9
 
11
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До 222--65 Престанете да наричате Русия освободителка. Където е стъпил руски крак след него и трева не расте. Колкото по-далеч от Русия толкова по-добре.Всички злини ,които са сполетели Б-я са дошли от Русия.
60
6
 
11
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До 222 --63 Чехите ги освобождава и Ген. Патън.Да кажеш нещо за Варшавското въстание и за ролята на Русия.Оставиха немците да избият Варшавяни.Русия(Сталин) и свобода това са несъвместими неща. "Фашистка Б-я" спаси 50 000 евреи, опъна се на Хитлер и не изпрати войски на източ.фронт.*** изпратиха 1 Армия начело с некадърника Вл. Стойчев.деадохме 35000 жертви.На Парижката конференция Русия гласува против нас.Това е окупаторката.
59
1
 
8
 
! Отговори
222 преди 10 години
И до кога ще се връщаме години назад. Напред не може да се ходи с обърната назад глава. Трябва ли цяла Европа непрекъснато да напомня на Германия за нацизма? Не и не бива. С тази омраза ще се изядете отвътре.
58
6
 
8
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До 222--43 В Б-я имаше руски войски до 1947г.Русия си изтегли войските защото Българските комунисти бяха по-страшни от руските танкове.Когато ГДР-1953 г,Унгария-1956 ,Чехия-1968 г,Полша се вдигнаха тяхните комунисти ги защитиха.Имре Наги го обесиха. А нашите комунисти бяха най простата част от нацията избиха ГОРЯНИТЕ,хора които не искаха да влязът в Руските идиощини--ТКЗС.Защитаваха си нивите.
57
6
 
12
 
! Отговори
222 преди 10 години
62 Това е паметник в памет загиналите руски войни в Европа, освобождавайки я от Хитлеризма. В Берлин има много по-импозантен паметник, но никой не си позволява да се гаври с това
56
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма нито един загинал съветски войник по време на Втората световна война ,на територията на България.Няма нито един изстрелян съветски куршум в сражение на територията на България.Няма нито едно сражение между съветски войници с враг на теритарията на България. Това е факт!За какво е сложен този паметник и какви геройски събития прославя ?
55
4
 
7
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До СТАЛИН--59 ; Абе кратуно празна в Б-я има 44о руски паметника.400 са построени от рашите да ни натякват.30% от руските офицери са германци.Къде е техния паметник.Ами Румънски,че нали те удържаха Плевен.Русия загуби Кримската война .Бяха и наложени санкции.Русия търсеше реванш и искаше а си върне статуквото от преди Кримската война.Априлското въстание беше повода.На Цариградската конференция Великите сили разрешиха на Русия да води война с Турция. Тя не дойде да ни освобождава.Глупав си.
54
6
 
11
 
! Отговори
СТАЛИН преди 10 години
До А ЗАБРАВИХТЕ СКОБЕЛЕВ СТОЛЕТОВ И ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ РЪСКИ И НЕ САМО РЪСКИ ВОЙНИЦИ КОЙТО ДАДОХА ЖИВОТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ЖИВЕЕМ СВОБОДНИ НЕБЛАГОДАРНА *** СТЕ ПОВЕ4ЕТО ОТ ВАС
53
9
 
7
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До 52Докато четях отговора имах чувството, че се намирам на конгрес на БКП от 1956 г. Братята ангели руснаци дошли, освободили Европа от "фашистите" и т.н. А защо никой не е казвал тогава, че същата тази съветска власт и нейната "ангелска" армия заробиха цяла източна Европа? Ами разбиването на Пражката пролет? И стига с тези абажури от човешка кожа. Те са измислен мит. Никъде не е доказано, че изобщо са съществували подобни практики. Дори на процесите в Нюрнберг.
52
6
 
6
 
! Отговори
Shop преди 10 години
И Сталинова Русия и Хитлерова Германия са били изключени от Обществото на народите (тогавашното ООН) за агресия срещу независими държави - единият срещу Чехословакия, другият срещу Финландия. А Буров е говорил такива неща за Русия пред комунистическите агенти, за да не го пратят в Белене на прасетата.
51
4
 
8
 
! Отговори
До 43 преди 10 години
Стига си лъгал!От септември 1944 до декември 1947 г. България е със статут на окупирана държава и в страната ни има 50 000 съветски войници. Вече си отидоха от живота повечето възрастни хора , които помнеха пияните, самодоволни и господарски настроени към българите мужици, яли и пили за сметка на българския народ. Дори комунистът Трайчо Костов се възмутил от съветския грабеж и реакцията на Москва не закъсняла - той бил обявен за англоамерикански шпионин, съден и екзекутиран!
50
5
 
10
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Да, обаче факт е, че Сталин и Хитлер са били съюзници.
49
6
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
До VladimirPropertyВиктор Суворов е едно нещастно лай.о, купено за шепа жълти стотинки. Предателят винаги си остава предател, независимо какви красиви мотиви ще представи за предателството си и независимо на кого служи! Като е такава фея праведна и е толкова възмутен от простотиите в ссср, чий к.р е търсил толкова години в КГБ?
48
13
 
14
 
! Отговори
истината преди 10 години
руснаците не са бомбардирали българия, а са имали и дали кръвта си за БЪЛГАРИЯ.. те са славяни, източноправославни признали историята си чрез нас.. срам за *** ни , и винаги слава за РУС, както казва БУРОВ който мрази РУСИЯ го трепи защото само тя милее за нас..
47
10
 
13
 
! Отговори
до 49 преди 10 години
До НагоренПопокатепетълТова не е паметник на съветската власт, а паметник на Съветската армия и на съветския войник, които през 1945 освободиха света от хитлеристката чума, а всичко друго, което се е случило е политика. Всички, които не признават този факт да си представят, как щяха да се претворят в абажур за лампа на някой хитлеристки извратеняк, ако не бяха тези съветски войници!
46
7
 
15
 
! Отговори
C ! преди 10 години
Прости и *** надъханни *** ,поне прочететемалко от ИСТОРИЯТА! Кой спаси Златна Прага ог унищожение 1945 година от есесовците по време на пражкото въстание ??Тогава чехите викаха Червената Армия да ги спаси от унищожение !! И ги спасиха ! Прочетете каква е била цената !! *** *** !!
45
11
 
15
 
! Отговори
Жо преди 10 години
ЕДНА СРАМНА ГОДИШНИНА- български войски по заповед от Кремъл заминаха за да участват в потушаването на Пражката пролет. В онези години не можеше да се обсъжда дали това е правилно или не! Не ни питаха- искаме или не!Какво са ни направили чехите, че да им пращаме български войски?Защо трябваше да загиват българи и чехи, за да може Червения руски ботуш да запази губерниите си в Европа?Това е истината- Съветския съюз беше империалистическа държава, желаеща да завладее целия свят. Не успя!
44
8
 
11
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Този паметник би бил една почит към братята руснаци за освобождението ни и близката култура. Но за обикновените руснаци. А той всъщност е паметник на съветската власт и окупация над "победените фашистки държави", каквато бяхме и ние. Да, ние не бяхме победители във войната, а загубили и СССР ни окупира като превзети врагове. В чест на това постижение построиха този паметник, за да ни го напомнят всеки ден. Това ли са братята ни - съветите окупатори? Или Сталин, който създаде държава Македония?
43
5
 
1
 
! Отговори
az преди 10 години
До Анонимен6te ti ocvetq i zadnika 4erven
42
11
 
17
 
! Отговори
на 33 преди 10 години
Не знам за вас, драги сънародници, но с руснак навсякъде по света имам какво да си кажа, докато с американци много трудно се намира тема за разговор, а и да намериш от усилието няма смисъл.Руснаците са ни съседи, били са, са и ще бъдат част от развитието на България. Докато не започнем да живеем на ти с реалностите ни, няма да "прокопсаме". Реалност е, че туризмът е на 80% от руснаци, газ и нефт от тях купуваме, езика ни е славянски и те не ни мислят за ***, както повечето западняци.