Комунизъм или пазарна икономика?
Комунизъм или пазарна икономика?
На графиката ясно се вижда до къде довежда дългосрочно плановата икономика и държавната собственост. Северна Корея за поледните 60 години не е напреднала изобщо, а население гладува и изнемогва. В същотото време благодарение на частната инициатива Южна Корея стана една от най-богатите държави в света!
В Българи пазарната икономика безспорно не работи добре, но отговорът на тези проблеми не би трябвало да е национализация, както искат много хора, а регулация на пазара и истинска конкуренция! Снимка: Стефан | 09 апр 2013 10:37
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
155
16878
30
19
Напиши коментар Коментари
24
5
 
7
 
! Отговори
Lestat преди 11 години
Пропускате факта, че Северна Корея няма право на търговия с други държави.Вземете за пример Китай, където е комунизъм и икономиката им е по-добра от на щатите.Икономиката на щатите зависи изцяло от това да водят войни и да поробват загубилата държава с Компаниите си и монопола си. В тази връзка България и без да сме водили война с тях сме поробени заради слаба външна политика или казано по друг начин, сме си свалили гащите за американците и то заради едно потупване по рамото.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
21 за какви цени говориш в Северна Корея! Много лесно свикна с мисълта, че имаш ли пари може да си купиш всичко. В Северна корея има купонна система и повечето стоки са дефицитни. Според статистиката на Юнеско годишно близо един милион деца умират от недояждане и болести свързани с това!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1989 7537.85 3.99 % 2010 12933.77 Това е за България официялното.Ако някои вярва ,че в 2010 корея е имала 19 000 ,а ние 13 000 просто смехът е велик
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МХМ абе да припомним ,че НРБ е с 12 000 долараки през 1990 според по-независимите ;)
20
0
 
3
 
! Отговори
фсб преди 11 години
ей хора, стискайте палци аборигена синди да си направи хоотчетите във форума и веднъж завинаги да ни спаси от присъствието си тук, явно има шанс!
19
10
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
В България от 25 години имате право на частна инициатива и вижте докъде я докарахте. Това, което беше изградено или го продадохте, или го изпочупихте. Не съградихте нищо друго, освен бетонните гета по Черноморието. Стандарта ви на живот два пъти по- нисък, отколкото през комунизма, безработицата и бедността с в невиждани размери. Това успяхте да направите болшинството от вас за 25 години. Ако можехте да направите нещо хубаво, досега имахте време да го направите 5 пъти. Обаче НИЩО не направихте.
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво значение има колко хиляди долара се падат на глава от населението. Важен е стандарта на живот ако изкарват 20 пъти по малки заплати от южно корейците, но цените са им 30 пъти по ниски. Така че в крайна сметка стандарта на живот е важен а не някакви си цифри ...
17
2
 
11
 
! Отговори
Blake преди 11 години
Има 2 неоспорими примера за това какво представлява комунизма - Германия и Корея - и двете имат/имаха капиталистическа и социалистическа част - всички знаем как е/беше в двете. Дори и сума ти години след обединението на двете Германии, бившата източна е още мноого назад, а всички "западняци" все още плащат данък, който отива в помощ на източната част... В Кореите всичко е даже още по-показателно, а в момента наблюдаваме класически пишкомер, целящ стягане на редиците на севернокорейците...
16
11
 
8
 
! Отговори
Некой си преди 11 години
Тая графика и аз моем я нарисува с Paint под Уиндоус- многу съм добър. ***, а защо не кажете колко десетилетия вече жидо-масонската *** налага ембарго на великия севернокорейски народ. И пак са по-добре от българите, поне имат дом (СОБСТВЕН, не на кредит) и храна да си нахранят семействата, а не кат вас лаячи платени за жълти стотинки.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахахах абе кои вярва на статистика дето има права линия от 20 години!А тая финансова ерекция на Кореите от юга ,докара до импотентност не малко Хамериканоски корпорации.Самсунгчо ,деу и ала- бала портокала, изпапаха хлебеца на Мотолоки ,Япълки и другото брандирано.Битката при Понтияк клекна пред Хюм-даи.
14
2
 
5
 
! Отговори
до 3 ивчо преди 11 години
Ти си бил богат бе моето момче ,цяла изградена държава си и бил кредитор ,от млекарниците до БНБ всичко е било 1/9 милиона твоя част.Я си помисли кое е по вероятно да станат Америханос богати на твоя гръб или да те напрвят богат.Еи тоя наивния манталитет ни смаза.
13
6
 
0
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
ЕЕЕ много яко!Там световната криза не ги лови бе! Гледайте кривата!Какво имаме тука един лаф в Оз - ами чи тя глобалната криза нали е глобална нас не ни засяга значи!Тази финансова година ще се окаже още по успешна, стискайте палци да събмитна BAS репортите в ATO по всички ACN/ABN които държаИ после няма да ме видите тук! Ще съм по островите но с собствена яхта вече
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До varg, защо седиш в България тогава? Прав ти път към Северна Корея! Диктатури бол по света. Какво се мъчиш в една демокрация! Там поне никой няма да ти чете писанията, защото контролират интернет!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато видим ЦРУ да назове сирииските наемници -наемници -тогава ще повярваме как точно са умерили колко прозвежда една затворена държава!Хубава работа ама маниполативна.Аз като говоря ,че тук има разни от центъра за иследване на демокрацията ,вие за шоколадови яйца "ривети"Хубава суполивост ама я правят 10 човека с псевдо история и едничка цел да затрият всеки спомен или да го изкривят.Та лъжата 100 пъти сме я чували.
10
17
 
6
 
! Отговори
varg преди 11 години
До До 4Предпочитам терора пред геноцида на демокрацията.
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпо сравнение ... не може да се сравнява доход на глава от населението при капитализъм и при система, където парите се отричат ...
8
6
 
7
 
! Отговори
графика преди 11 години
Със сигурност една графика за наркомани, обратни и криминални би изглеждала по абсолютно същия начин. Избирайте си коя предпочитате.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Варг, в Южна Корея и социалните помощи са с пъти по по високи от средната работна заплата в България! Безпорно има и много богати, но тези хора движат бизнес с който продават продукти на цял свят и създават висок стандат за работниците.
6
11
 
15
 
! Отговори
антикомунист преди 11 години
С М Ъ Р Т на комунизма
5
11
 
22
 
! Отговори
СС преди 11 години
Като чета долните коментари за пореден път осъзнавам колко жалко е да си комунист...:( Прости и слепи!