Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?

Армията провежда подготовка за реални бойни действия
28 мар 2024 07:03, Елка Василева
177
Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?
Снимка: архив, БГНЕС

Беларус се готви за възможна конфронтация с НАТО: военни тренират край границата с Литва завладяването на стратегическия проход "Сувалки". Това не е обикновено учение, а подготовка за реални бойни действия, твърди телевизия ZDF, цитирана от Дойче веле.

Във вторник беларуският президент Александър Лукашенко инспектира танковите войски по границата с Литва, където те тренират за възможна конфронтация с НАТО. „Всяка провокация трябва да бъде спряна с военни средства. На всяко нарушение на държавните граници ще отговорим с унищожение. Те разбират само езика на силата", цитира германската обществена телевизия ZDF думите на беларуския диктатор.

От разпространеното от държавната информационна агенция Белта резюме на казаното от Лукашенко става ясно, че нито той, нито неговият близък съюзник Владимир Путин биха предприели нападение срещу съседна държава. Близък до правителството канал в Телеграм обаче публикува малко по-късно видео от същата инспекция, което би трябвало да вдигне тревога от Варшава чак до Вилнюс, пише ZDF.

В него Лукашенко се запознава с целите на протичащата тренировка - включително завладяването на прохода "Сувалки" - тесен коридор по протежение на полско-литовската граница, свързващ Беларус с руския ексклав Калининград. Ако той бъде завладян трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, ще се окажат откъснати от територията на НАТО.

Генерал: Частите се подготвят за „реални действия"

Във видеото се вижда как Лукашенко разговаря с един от своите генерали и го пита: „Колко километра са от нашата граница до Русия, до района на Калининград?". Генералът отговаря - 42. „Т.е. нищо", казва на свой ред Лукашенко и коментира, че в момента поведението на балтийските републики е погрешно - Беларус би трябвало да им се противопостави. А генералът се съгласява.

Лукашенко се интересува също така дали неговите войски могат да завладеят успешно и части от Полша и получава утвърдителен отговор от генерала, който хвали направените военни приготовления. „Имаме военни планове, планирали сме всички акции, войските се подготвят", казва той.

В случая военните нямат предвид планово учение, а очевидно става въпрос съвсем конкретно за подготовка за бойни действия на територията на НАТО, отбелязва ZDF, тълкувайки думите на беларуски генерал-майор Александър Науменков, че войските се "готвят за реални действия".

ZDF припомня, че през последните години Путин нееднократно е трябвало да оказва подкрепа на Лукашенко - както в политически, така и във военен план. Москва междувременно поставя на втори план автономията на Беларус, поради което Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин.

Самият той пък си има реално вярно кученце - миниатюрен шпиц, наречен Умка. Той редовно го придружава по време на обществените му изяви, както и този път на военната инспекция. ZDF разказва, че се е случвало кучето да седи до Лукашенко на масата по време на банкети, както и че при държавно посещение в Узбекистан през 2022 година е съпровождало делегацията в детска количка, тикана от охранители. „Той е част от семейството", казва пред беларуския новинарски портал „Зеркало" лекарката на Лукашенко Светлана Коношенко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 106: Ама ти си мислиш, че НАТО се занимават изобщо с Беларус ли! Ако путин не им беше стоварил един вагон ядрени оръжия, НАТО нямаше изобщо да разбере, къде е Беларус.
107
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво готви. но ако белорусите искат война ще я получат. Най-добре лукафашенко да се хваща за палците.
106
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия не може да завладее Украйна, пък Беларус, щял да се справя с НАТО :)
105
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беларус ще нападне Полша, Цяло НАТо ще изпрати войски да смаже беларуската армия и войната ще се пренесе на територията на Беларус. Тогава Путин ще се втурне да защитава Лукашенко и ще изпрати войски в Беалрус да се бият с НАТО. Даже може набързо да присъедини Беалрус към РФ, за да има повод да изстреля ядрените ракети към Европа.
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беларус да завладеят части от Полша. Тези хора са замръзнали в 1985г.
103
8
 
1
 
! Отговори
евала преди 1 месец
А дано оправат и ГДР.
102
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо им е " нужно", на Беларус,да се Занимава Изобщо с НАТО?-:) Съвсем логично е,че ако НАТО, не се занимава с Беларус и Беларус няма да се занимава с НАТО!-:) Много сложно а?-:)
101
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разговорът е: Лукашенко: Ще ги превземеме ли тез, аааа Полша. Генералът: Хлъц! Ко речи? Полша? Като нищо ще ги превземем, щом не ни уважават. Сипи още една водка и ще ти покажа плановете, дет сме ги правили още през 1975г. - перфектни планове, като всичко по съветско време. Хлъц! А ний до Западна Германия няма ли да ударим или да вземем да се събудим най-после, че май сме спали с отвити крака?
100
2
 
5
 
! Отговори
Тук две агитки преди 1 месец
Тук две агитки спорят кой отбор бил по-силен... Другарки и господа, ако някоя от двете сили драсне клечката, всички ние, начело с двете агитки ще отпътуваме за Валинор, отвъд Средната Земя! Така че, оставете агитките на футбола и мислете с главите си!
99
17
 
4
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Белорусиа има много добро ПВО и могат да извадят към 60 000 армия, която трудно се спира.
98
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъжна картинка . Руснаци , украинци и белоруси , се биха за освобождението на България от османско ''присъствие'' , а сега един с/у друг !Пентагона само за 3 години , е способен да скара и най-дружелюбните си комшийски държави .
97
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А БЪЛГАРИЯ , не се ли готви за война с Русия ?
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям смях пичове.Колко мъничко ви трябва и лапнахте голата кукичка .Какви военни специалисти тука и какви анализи правят ,чак са се запенили .От толкова ,висене" из форумите и писане на глупости повечето сте загубили връзка с реалността.
95
3
 
3
 
! Отговори
ДА ! преди 1 месец
Да готви се !
94
4
 
8
 
! Отговори
гларус преди 1 месец
Тия са 50 години назад като манталитет. Иначе са им красиви момите и наивни.
93
7
 
12
 
! Отговори
Комвнтатор преди 1 месец
Беларуската армия ще падне за 1-2 часа. Някои футболни мачове продължават по-дълго.
92
8
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Стигнах до Дойче Зеле и статията изведнъж се обезсмисли!
91
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колхозникът може да е ***, но не е ***.Напълно му е ясно, че поляците ще свършат неговата армия на ниво 1970 за нула време. При това със сигурност е наясно, че НАТО може и да се съобразява с Русия заради ядрения арсенал и поради факта, че Украйна не е в пакта, но срещу него няма да има такива ограничения.Отделно,че на мобилизираните баларуси изобщо няма да им се бие за неясно какво и има голям шанс да се обърнат срещу него.Ако искаше реално да подкрепя Путин, щеше да вкара войски в Украйна
90
7
 
14
 
! Отговори
Крундел преди 1 месец
ще бъде дори още по-забавно от тридневната специална военна осир...ааа операция де, която розовата армия(не само защото е избеляла на слънце, има и други причини да са розови... палавници) провежда вече трета година...е, има един проблем, че поляците ще хванат вероятно след 7-10 дни картофенфюрерът и ще е кратко забавлението, но все пак ще е голямо...
89
4
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 90 преди 1 месец
Хаххахах ако вярваш на това, коеъо си написал си меко казано наивен... даже по-скоро т.ъ.п. Лукашенко ще бъде размазах като комар.