Килограми хляб на боклука – редно ли е?

Гледката възмути хиляди потребители в интернет
19 дек 2019 10:19, Нели Христова
128
Килограми хляб на боклука – редно ли е?
Снимка: Facebook

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука" - с тези думи Петър Петров публикува снимка, на която се вижда как килограми хляб са били изхвърлени в контейнер на столичната ул. "Раковски" 61. Гледката възмути хиляди потребители, съобщава Dir.bg

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука, виждате ли това, не е ли е грях да се изхвърли на боклука при толкова гладни деца и семейства? Да не говорим за приютите с бездомни кучета, в които се изписват хиляди левове......!!!", пише Петров под кадъра. Кофата, която е заснел, се намира точно пред пекарната "Братя Хлебари".

Снимката предизвика вълна от недоволство и продължи да бъде споделяна из мрежите, въпреки че първоначалният кадър на Петър Петров бе изтрит, неговият профил - блокиран. Мнението на всички е едно - разхищението на храна е недопустимо.

Някои обаче оправдават изхвърлянето на храната в боклука, тъй като процедурата по даряване на храна в България е много тромава:  "Може да се дари, но дарителят въпреки всичко продължава да плаща ДДС, за да заобиколи тежки процедури и това спира много, да не говорим, че институциите през които трябва да минеш, разрешат и дадат нужните документи са още повече демотивиращи, но това не оправдава никой от тях, начини има", заяви гражданин.

"Братя Хлебари" разпространиха своя официална позиция, която потвърждава, че хлябът е бил изхвърлен именно защото процедурите са тежки.

"На всеки е известно (но не всеки иска да приеме), че всеки един бизнес от хранителната промишленост се сблъсква с брак в един или друг момент - например поради непредвидени обстоятелства/провалени мероприятия и др. За съжаление в нашата държава администрацията по даряване на храна е толкова тежка, че буквално е невъзможно да се направи, колкото и добри намерения да имаш. Именно затова се стремим всячески да минимизираме изхвърлянето на продукция и продължаваме да мислим за още начини, по които да намалим отпадъка си до нула. Уверяваме ви, че ще положим всякакви усилия този индивидуален случай да не се повтаря. Извиняваме се за това, че без да целим сме разочаровали някои от вас. Със сигурност това не е политиката ни и Вие го знаете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: хляббоклукразхищение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До абеАз съм да, аре у леву.
33
8
 
18
 
! Отговори
до бездушния 14 преди 4 години
Не е въпрос на задължение, а на усещане, но ти няма да разбереш. Лично аз никога не бих си купила и една кифла от тези "братя хлебари", защото житото поема енергия, а те очевидно са кофти хора.
32
5
 
10
 
! Отговори
абе преди 4 години
До Анонимен31ти да не си хлебарина? ще го правиш квот си искаш, ама у къщи, а не на улицата
31
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако всички пишман благодетели си бяха купили по един хляб от тази фурна и го бяха дали за благотворителност, нямаше да е в контейнера. Ама те искат друг да прави благотворителност вместо тях, с неговите си пари, а те само да са морални съдници. *** долни!
30
14
 
13
 
! Отговори
T преди 4 години
Възмутените, наистина сериозно ще ви питам нещо и съм готов да направя съответната организация. Вие готови ли сте да заплатите дължимото ДДС и всички съпътстващи разходи по даряването на продукцията от подобни пекарни/цехове?Сигурен съм, че 99% от вас ще се разбягат и ще почнат да си намират оправдания. Много съм видял и много съм се парил в този живот. Разбрал съм какво представлява мнозинството от човеците - да им приказки и да виждат треската в чуждото око, но гредата в своето не виждат.
29
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хляба си е техен ще го правят каквото си искат.
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а на какво основание от фейсбук са изтрили снимката? И защо са блокирали профила на човека?? Недоумявам...
27
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"БратяTa Хлебари"вместо да го хвърлят да го преоценят и ще го продадат.Лично аз ще си купя/но не на цена 3.50/8лв/ защото от дете не ям мек хляб.Ходя до Кауфланд за да си взимам по-твърд хляб защото там има практика да се намалява.И аз доволен и веригата също.
26
2
 
20
 
! Отговори
? преди 4 години
До АнонименНе мога да разбера що за наглост е да смяташ, че можеш да се разпореждаш с чужда собственост--------------------------------------На запад, ако нещо се изхвърля, се прави на специални сметища и след като изхвърлящшят заплати за "услугата" . Представи си, че на месарина му останала една крава и той я бухне в кофата под прозореца ти?
25
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ей, скотове! Хляб не се хвърля ей така на ***! Може да изхвърлиш непродадена и залежала стока, дрехи и парцали, лютеница и майонеза ... Хляба ще им го върне тъпкано на двама братя...
24
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17И като го наредят без пари, утре кой ще отиде да си купи от тях? Всеки ще чака да изкарат безплатния. И по-утре просто ще фалират и ще оставят без работа и препитание служителите си, а държавата без данъците си, колкото и да са малки. Това ли ви е мечтата, и малкото останали предприемачи да фалират?
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В търговията такива неща като традиции и уважение към насъщния са второстепенни. Там се борави с други термини - в случая брак на стока. Жестока истина, която бяхме принудени да научим за тридесетте години "демокрация".
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По тази причина няма да пазарувам от тези братя.
21
0
 
15
 
! Отговори
Хлебарка преди 4 години
С хлябовете от левче вероятността да се случи подобно нещо е много по-малка. Малка част от високата цена на тези хлябове отива за покриване на загуби от брак.
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо подобно ни се случи и на нас....с жена ми искахме да дарим малките дрехи на детето ни, които бяха прилежно избирани! Говорим за чували с дрехи (всеки родител знае за какво става На въпрос)!Та..започнахме да звъним по сиропиталища...църкви и така на татък, като от всякъде се зарадваха и искаха да им занесем дрехите, Но при едно условие!Да са били минали 1во през химическо чистене, и да ги придружава съответния документ за това!В последствие това ни демотивира....и поеха пътя като хляба :(
19
7
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЗ БИХ ГО РАЗДАЛ ДОРИ ДА Е ТВЪРД!!!НО ТЕ ОТ ЗЛОБА ГО ИЗХВЪРЛЯТ ЩОТО ЩОМ НА МЕНЕ МИ Е ЗЛЕ НЕКА И НА ВУТЕ ДА МУ Е ЗЛЕ! ЩОМ АЗ НЕ СЪМ СПЕЧЕЛИЛ ОТ НЕГО НЕМА ДРУГ ДА ПЕЧЕЛИ ОТ НЕГО!!! И ВСЯКАКВИ ПОДОБНИ ЗЛОБНИ ПОГОВОРКИ ВАЖАТ !ТАКОВА КОЛИЧЕСТВО ХЛЯБ НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯ В КОЖАТА А СЕ СЛАГА В ПЛИК ДО КОФАТА НАЙ-МАЛКОТО!!!ТУК СТАВА ДУМА ЗА БЕЗЧОВЕЧНОСТ КАКТО ВИНАГИ ЩОТО НАСЕЛЕНИЕТО НИ Е ОТ ПРЕДИМНО АТЕИСТИ ЗАТОВА БОГ НИ НАКАЗВА С БОРИСОВ!
18
11
 
15
 
! Отговори
T преди 4 години
Големите самаряни и моралисти, кои сте вие, че да раздавате присъди?!Ако ви накарам да платите ДДС-то на този хляб, моментално ще се изпокриете, но иначе на чужд гръб гласите тоягите.
17
20
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Не завиждам на клошари, но няма да ги съжалявам, напротив те заслужават да бъдат наказани от обществото. Защо трябва да храним и се грижим, за утайките на обществото?
16
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братята "хлебари" можеха да наредят хляба на една масичка пред пекарната, който иска да си вземе без пари. Или да го сложат в два три чувала и да ги подарят на някой несретник обикалящ по контейнерите, със сигурност до час щеше да го е раздал на себеподобните си. С какви тромави процедури се оправдават тия шушляци, никой не е по-голям от хляба... Заслужават фалит!
15
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям постъпката им! Аз избягвам да купувам от фирми, които раздават без пари собствената си стока. Това означава първо, че не ценят труда си - значи са мърлячи и второ, че не уважават клиентите, които си плащат за нея. Който иска да прави благотворителност, да си направи собствен бизнес и да си благотвори с него колкото си ще, или да изкупи хляба на тази фурна и после да го раздава на който си иска.