Килограми хляб на боклука – редно ли е?

Гледката възмути хиляди потребители в интернет
19 дек 2019 10:19, Нели Христова
128
Килограми хляб на боклука – редно ли е?
Снимка: Facebook

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука" - с тези думи Петър Петров публикува снимка, на която се вижда как килограми хляб са били изхвърлени в контейнер на столичната ул. "Раковски" 61. Гледката възмути хиляди потребители, съобщава Dir.bg

"Този хляб който струва от 3.50 до 8 лева от частна елитна фурна не продаден, който още е мек, вече е на боклука, виждате ли това, не е ли е грях да се изхвърли на боклука при толкова гладни деца и семейства? Да не говорим за приютите с бездомни кучета, в които се изписват хиляди левове......!!!", пише Петров под кадъра. Кофата, която е заснел, се намира точно пред пекарната "Братя Хлебари".

Снимката предизвика вълна от недоволство и продължи да бъде споделяна из мрежите, въпреки че първоначалният кадър на Петър Петров бе изтрит, неговият профил - блокиран. Мнението на всички е едно - разхищението на храна е недопустимо.

Някои обаче оправдават изхвърлянето на храната в боклука, тъй като процедурата по даряване на храна в България е много тромава:  "Може да се дари, но дарителят въпреки всичко продължава да плаща ДДС, за да заобиколи тежки процедури и това спира много, да не говорим, че институциите през които трябва да минеш, разрешат и дадат нужните документи са още повече демотивиращи, но това не оправдава никой от тях, начини има", заяви гражданин.

"Братя Хлебари" разпространиха своя официална позиция, която потвърждава, че хлябът е бил изхвърлен именно защото процедурите са тежки.

"На всеки е известно (но не всеки иска да приеме), че всеки един бизнес от хранителната промишленост се сблъсква с брак в един или друг момент - например поради непредвидени обстоятелства/провалени мероприятия и др. За съжаление в нашата държава администрацията по даряване на храна е толкова тежка, че буквално е невъзможно да се направи, колкото и добри намерения да имаш. Именно затова се стремим всячески да минимизираме изхвърлянето на продукция и продължаваме да мислим за още начини, по които да намалим отпадъка си до нула. Уверяваме ви, че ще положим всякакви усилия този индивидуален случай да не се повтаря. Извиняваме се за това, че без да целим сме разочаровали някои от вас. Със сигурност това не е политиката ни и Вие го знаете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: хляббоклукразхищение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не завиждайте на клошарите...Хора стигнали до там, дори и да вършат непочтени неща, не са за завиждане.
13
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имало много гладни деца и семейства? Къде са бе Пешо? Клишета, лицемерие, псевдозагриженост и простотиия - това се демострира с тази снимка и коментарите към нея. Тази фурна не е длъжна да дава обяснение, напротив тя трябва да съди Петър Петров за уронване на престижа. Никой не е длъжен да храни клошари, семейства и т.н. - това е лична отговорност на всеки! Къде отидоха народни мъдрости като "който не работи не трябва да яде"? Защо се издига в култ мързела, безотговорността и простотията?
12
9
 
22
 
! Отговори
ПСВЕДОМОРАЛ преди 4 години
Ми като си толкова човеколюбив, ти му плати ддс-то и го подари на когото трябва!Въобще какво протестирате срещу собственика? Това е нереализирана печалба, на която иначе трябва да й плати ДДС-то, ако взема да я подарява. А ако вземе да я подарява тайно, току-виж го затворят. Държавата е тази, срещу която трябва да негодувате! Вие трябва да се вдигнете, блеещите във фейсбуците, да си изберете политици, които да гласуват премахване на данъци при дарения... Ама не, по-лесно е да мразиш капиталиста
11
3
 
18
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
В KFC ако някой НЕ ИЗХВЪРЛИ останала храна от заготовките в края на деня бива глобяван. Затова са и камерите в кухнята. Не да следят дали има хигиенни норми.
10
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разбира се че е редно.Собственикът на хлябът е решил че трябва да го изхвърли.Какво да събира клошарите на София и да им дава хляб ли?Па те станаха баровци вече.Оня ден един малък сополив мексиканец пред Кауфланд циврещ и хъхрещ че умирал от глад ми каза че приема монети само от 2 лв.Със жълти стинки не се занимавал.... Баща му сигурно е с Мерцедес-Бенц ЕС клас.Като крайно нуждаещ се инвалид с десетчленно семейство.Всеки ден по новините дават за такива.
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В днешното алчно общество не ме учудва. Не се спират пред нищо. Да, можеше да го раздадат в социални домове. Но, у нас такава е "културата", "възпитанието"."Щом не мога да му взема парите, няма да го дам на никой и ще го унищожа" - това е тука у нас разбирането за живота.
8
3
 
17
 
! Отговори
Автоджамбазин преди 4 години
С непродадените нови автомобили се прави същото, за да се поддържа нивото на цените. Който има връзки успява да докопа някоя бройка. Продават ги на себестойност, което е 40-60% по-ниска цена, отколкото в магазина.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 10лв. да е пресен, след като вече не е годен става просто фураж и струва стотинки, колкото останалите видове хляб на старо. Та цялата тази купчина струва колкото горивото, ако приемем, че някой би отишъл да я вземе от сред София. Но пък едва ли се е застоял много, вероятно клошарите са го разграбили.
6
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера що за наглост е да смяташ, че можеш да се разпореждаш с чужда собственост? Розовото човече Петър Петров, когато произведе хляб, тогава да дарява, не да прави помен с чужда пита! Големите самаряни, седнали да ръсят морал и акъл - жалка история.
5
8
 
28
 
! Отговори
Онзи преди 4 години
Снимка, показваща какво представлява капитализма!П.С. Не съм комунист!
4
2
 
37
 
! Отговори
шоп преди 4 години
Той затова струва 8 лв., да покрие и загубите, а лудите го купуват, щото от него се живее по 200 години.
3
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редно е да не се купува повече от братята хлебари. Когато не произвеждат, няма и да изхвърлят.
2
4
 
19
 
! Отговори
Софиянка преди 4 години
Да действително за България девиза не наказано добро няма важи, а администрацията е да пречи не да помага. Може би след определен час , който се знае останалия хляб да се раздава е може би по добре или на символична сума като в Кауфланд.А приютите за кучета и ще го вземат и пак ще си вземат фактура . А и такъв хляб за кучета е грях.
1
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
забележете какво е направил фейсбук - изтрил е снимката и е блокирал човека снимал това безобразие. за такова нещо, тия братя хлебари или каквито са там просто трябва да ги обесят