Протестът - за ценности, не за доходи, какво ще се случи?

Как експертите коментират протестната ситуация у нас?
Обновена: 27 юли 2020 21:46 | 27 юли 2020 21:44, Веселина Йорданова
704

"Нов кабинет изглежда вече по-малко вероятен сценарий, ако няма съществена промяна или нова политическа ситуация. Борисов зададе хоризонт - редовни избори. Когато става дума за ценностен протест, не можеш да влезеш в диалог с него", каза за "Денят ON AIR" политологът от "Тренд" Димитър Ганев в коментар на ситуацията у нас.

Според социолога от "Маркет линкс" Добромир Живков, протестът по-скоро е ценностно базиран, а не е социално обособен на хората с по-ниски доходи.

Още по темата
"Трябва да се има предвид, че исканията на протеста са много спонтанни. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи, не виждам потенциални стимули за по-сериозна радикализация на протеста. Съществува риск за повече социални искания евентуално през есента-зимата", посочи Живков.

Психологът Христо Монов се съгласи с тезата, че този протест се отличава с това, че е ценностен. "Хората не приемат това, което се случва в България като стил на управление", добави той.

Ганев допълни, че протестът се е променил с течение на дните, като вече придоби по-капсулиран вид. "В рамките на либералната градска общност видяхме как опитите за лидерство започват да пораждат напрежение между различните групи. Има няколко риска пред протеста - този тип капсулация, някакъв тип конфликти между лидери и идващият отпускарски месец, който ще доведе до отлив", смята политологът.

Добромир Живков отбеляза, че социални мерки не биха повлияли на протеста, но това е превантивна мярка за потенциалната радикализация на по-широки маси от обществото.

"Радев изразява критики, които се споделят от голяма част от обществото", каза още той.

"Хубаво би било да има диалог, но тук конфликтът е ценностен. Това е бъдещето и то се роди от тоталната криза, която коронавирусът нанесе на света и компрометира елитите. Президентът е обединител на нацията, защото застана срещу ретроградното и припозна ценностите на младите. Политическа алтернатива има и тя е смяна на модела на управление", допълни Монов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По мнението на Димитър Ганев, президентът още в първите месеци на този кабинет се е позиционирал като опозиционен център и не е взел ролята на обединител, а по-скоро е "крило в политическата система".

"Протестиращите държат да кажат, че искат да променят системата. Никой обаче не може да посочи коя е алтернативата на системата", подчерта още политологът.

"По последни наши данни 75% от българите не подкрепят посоката, в която се развива държавата. Ситуацията е динамична, нови импулси се появяват и при най-малките действия от управляващите", коментира социологът Добромир Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


704
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не глафувам много, ако пропусна да си платя топлофикацията. Платя ли я, почва пак глад. И пак, и пак. И все така.
16
8
 
14
 
! Отговори
Даам преди 3 години
" какво ще се случи" ? Нищо, " Всяко чудо за три двна" е казал народът. Август е месец на отпуските, София ще се опразни и нормалните хора ще се върнат към нормалният си живот.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ценности не се получават с протест.Ценностите се възпитават проверяват и отстояват в ежедневни действия. Останалото е поза.
14
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ценности, какви пет лева от лигльовци, цял живот дундуркани на режим отмък-примък. Една овца ръгнала да разтяга локуми, че не правела митинги от глад, не била гладна, нито децата й са гладни, изучени са, ама нямало сигурност. Какво иска да й е по-сигурно?! Далаверите.Отврат от Подуене до Черни връх.
13
19
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Какво ще се случи ли? Ами никой не знае! На Д-р Борисов вече му пари яко Мин председателското место! Той си мислеше че с д-р Гешев ще ЗАРОБЯТ българин за поне 20 г напред!-:) Ама Президента им обърка плановете заигравайки се с него!-:) Подцених го! Самозабравиха се в жаждата си за власт! Тези млади хора по площадите Ще му видят сметката! И браво че ги има! Политиката до сега беше интереси и пак интереси! Това трябва да се промени! Подкрепи тези хора по площадите българино! Те се борят и за теб!
12
15
 
7
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
И пейзаните от ГЕРБ казват че президентът трябва да е обединител. Между крадците и обраните.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТправ си,никой не иска бсп-дпс
10
14
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
До Анонимен 9Точно за това са протестите исе иска оставката на шайката !
9
7
 
5
 
! Отговори
ЗДРАВЕЙТЕ НА ВСИЧКИ! преди 3 години
Бих искал да споделя с вас НЕЩО МНОГО ВАЖНО И ИНТЕРЕСНО !!!Тъкмо се връщам от работа и прехвърлям в главата си едно друго какво да свърша най - напред и в този момент сабувам от краката си скъпоструващите си страхотни обувки и в един миг усещам отвратителната зловонна смарагд на *** крака ,която се разнася из цялата кооперация.БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО !!!
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ3 ПОКОЛЕНИЯ не могат да върнат парите откраднати от червената шайка
7
11
 
16
 
! Отговори
илиян преди 3 години
Че има нужда от промяна на системата има ама тия социолози психолози и други лози се опитват да обяснят нещо много просто. Някои или някой плаща за протеста в момента. На карта са заложени доста и най потърпевш ще е накрая руменчо ремсиста. Той втори мандат няма да види а може и да го видиме като клиент на прокурора
6
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ценности, какви пет лева от лигльовци, цял живот дундуркани на режим отмък-примък. Една овца ръгнала да разтяга локуми, че не правела митинги от глад, не била гладна, нито децата й са гладни, изучени са, ама нямало сигурност. Какво иска да й е по-сигурно?! Далаверите.Отврат от Подуене до Черни връх.
5
11
 
10
 
! Отговори
През 1990 преди 3 години
Протестите на хората от крайните квартали докараха на власт крайно десни, които унищожиха селското стопанство, разрушиха армията и полицията, и накрая превърнаха същите крайни квартали в гета за вътрешни имигранти, но не пропуснаха да си върнат едрата градска собственост. Кои ли протестират сега?
4
8
 
3
 
! Отговори
ПОМОЩ УБИВАТ МЕ преди 3 години
"Моля за помощ не МВР ПЕРНИК- ГАВРЯТ СЕ С МЕНЕ ПОМОЩ 60 ДНИ ЗАЛОЖНИК ПОМОЩ МОЛЯ НО НЕ ОТ ПЕРНИК,адрес перник,ралица 7 над профилакториума,хора моля помогнете,моля ако имате души,служби не се гаврите на Бйко,ще обеся!60дни затворник ЕК,ЕС,US,RU"Това е коментар от 293 от статия "Протестът в Ден 19: Исканията за оставка остават въпреки мерките"НЯКОЙ ДА НЕ Е ОТВЛЕЧЕН?
3
16
 
10
 
! Отговори
за ценности и за преди 3 години
доходи, че с минимални 300 евро заплата и 100 евро пенсия сме си живи мъртавци = МАФИЯ и то НЕКЪДЪРНА
2
16
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Даже и пеленачетата разбират, че милиардите откраднати от шайката ще трябва да се връщат от обикновените хора. Разбира се, че става въпрос за пари.
1
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтича времето на Престъпника Румен Радеф-ДЕСИСЛАВОВВсеки ден му е последен ,нека се гърчи лошо няма