Фандъкова иска да спре старите автомобили в центъра на София

Столичният кмет ще се бори с мръсния въздух
15 сеп 2022 20:41, Петя Славова
45
Фандъкова иска да спре старите автомобили в центъра на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 5-кратно намаляване на нивото на фините прахови частици във въздуха в столицата предвижда столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това щяло да е възможно, ако старите автомобили не бъдат допускани в центъра на града.

Ако бъдат въведени нискоемисионни зони, нивото на азотните диоксиди може да спадне 6-7 пъти, посочи тя.

Още по темата

"Първият етап, който сме предложили - в една малка зона, е със спиране на най-старите автомобили – 20-30-годишни автомобили, които се движат на бензин и дизел. Очакванията са, че 20% от всички тези водачи ще се пренасочат към публичния транспорт, тоест ще оставят автомобилите си", обясни Фандъкова.

Столичният кмет подписа меморандум с Джейн Бърстън - изпълнителен директор на "Фонд за чист въздух" - лондонска благотворителна организация, за финансиране на експертна техническа помощ и информационна кампания за ползите от въвеждането на нискоемисионни зони, предаде БНР.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам Форд от 69-та и живея в центъра на София, колата ми отказвам да я регистрирам със статут на old timer защото по българското законодателство не мога да я карам. Лошо е да си кореняк
40
0
 
0
 
! Отговори
ДЖЕЙН? преди 1 година
Е, щом е подписала с ДЖЕЙН, ние, обикновените българи нямаме думата. Ще си стоим в ъгъла и ще чакаме позволение да ползваме неправилната си стара кола. Отврат!
39
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Време е да спрем фандъкова. Тя вече е изчерпана.Много се изложи.Трябва да си починеш. Мисля ти доброто, толкоз.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре некадърните кметове да забраним.
37
10
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Такива зони,забранени за дараци,има в цяла Европа.Стъпка в правилната посока.
36
3
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Автомобилите в София са пренебрежимо малък замърсител на въздуха и това се знае. Явно става дума за някакви пари, които Фандъкова ще присвои от този лондонски фонд.
35
4
 
16
 
! Отговори
питащ преди 1 година
Това твърдение на една неком...петентна дас...калица е абсолютно недопостимо. Това, че колата е стара, не значи че замърсява повече от нови изду...хани тара...лясници. За това да се произнасят компетентните за това центрове за технически прегледи. Ако се докаже, че стара кола не замърсява фандъч...ката да плаща от джоба си.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фандъкова с това угодническо поведение към Европата иска да прецака предизборната кампания на Баце. Видя се, че никой не ще нито европейските ценности, нито европейските стандарти, които в момента са под всякаква критика и хората се отнасят крайно негативно към всякакви европейски напъни, пък Фандъчка решила точно сега да спира старите коли... Е нема как да се спечелят избори така!
33
2
 
14
 
! Отговори
Бъър преди 1 година
А старите кметици докога?
32
5
 
6
 
! Отговори
RS 6 345 km/h преди 1 година
Как сте скъсани джобчета? В центъра,само с рейса.
31
10
 
3
 
! Отговори
Истината е, преди 1 година
...че в София има дни, в които в Центъра не е възможно да се живее! Сега, след като започна първият учебен ден, задръстванията ще станат ненормални, и да се диша ще стане все по-трудно! Това ,от старите коли, ще е само началото! София отдавна е осъдена от ЕК за мръсният въздух, така че обърнете се към Зелените, и всякакви там недоразумения, които се скъсаха от доноси срещу Общината! Превратаджията Радев ,даже ни ги натресе и във властта! Сандов се опита да блокира и магистрала Струма даже!
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли кой да я спре нея? По католик от папата стана... аман то самозабравили се. Софянци, при следващите избори за кмет имате избор - може пак да идете я за риба, я по родните си места или преди това да минете да гласувате, а не после да ревете по форумите.
29
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Значи има още време до 30 годишна докато стане колата....да не се притесняваме още....
28
1
 
22
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Спираме старите газеляци, дето емисиите им на практика са 0 и оставяме новите Q7-ци на дрогирания елит да кръстосват по-необезпокоявано по булевардите, за да ни трепят по-лесно.
27
1
 
27
 
! Отговори
уникална ДЕМОКРАЦИЯ преди 1 година
Фандъкова иска да спре старите автомобили в центъра на София, но да остави основният и електорат от крайните квартали да си горят гуми, обувки, стари дрехи, дървена дограма и т.н.
26
2
 
25
 
! Отговори
Архитектът преди 1 година
Фандък, ще ме накараш да се кача на градския транспорт, когато не фанеш за дедовия!
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото хората за кеф карт стари коли, а не защото нямат пари,м? Що не спреш 5 литровите джипове и лимузини с по 500 коня дето возят само джуки и цици,м? Що не се качиш на градския, а те возят в *** лимузина с охрана,м? Що ли не си ходиш у селото да правиш трушии, достатъчно хора изгони.
24
1
 
23
 
! Отговори
пепи преди 1 година
Аз пък искам да ми възстановят данъците за 20 години назад .
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забраниха каруците които не мърсят и сега ще дишат колите.
22
1
 
33
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Повечето стари коли на нормалните хорица са на газ. А това е възможно най-екологичното гориво от всички. Но бюрократите не мислят в прагматична, а в далавератична посока. Една семейна нова кола среден клас струва 50 хил лв. Кой некрадящ човек на заплата може да си го позволи?