Въздухът в София е изключително мръсен

Нивата на ултрафини прахови частици са три пъти над нормата
6 мар 2024 10:12, Нели Христова
70
Въздухът в София е изключително мръсен
Снимка: БГНЕС

Нивото на ултрафини прахови частици в София е три пъти над нормата, заяви експертът Ивайло Попов, член на „За Земята".

"Между 2000 и 10 000 се счита за замърсено, над 10 000 е изключително замърсено. Тази сутрин уредът ни показва 25-26 000 частици на кубичен метър", поясни в ефира на Нова тв Попов.

По думите му това води до сериозни дихателни проблеми, особено при децата. Друга уязвима група са спортуващите навън, тъй като дишат учестено и поемат по-големи замърсители, предупреди експертът.

"Ултрафините частици почти не се мерят у нас. Към тях има повече изследователски интерес. Държавата следи нивото на азотен оксид, но, за съжаление, мониторинговата система в София не отговаря на изискванията. Станциите трябва да бъдат на най-замърсените места в близост до улиците, а тези в столицата се намират на 10 метра от централни улици", поясни специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
13
 
! Отговори
Дзъ преди 2 месеца
Столична община що не пробва първо да мие ежеседмично улици и тротоари - да мие, а не да полива! и поооосле да мъдри други мерки срещу мръсния въздух. Ей така само месец да пробва с яко миене, както е в нормалните държави
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кой е вашият любим сезон на Ергенът?
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е въглищата и дизела, строителството е. Всички коли като се движат вдигат такъв прахоляк който след като си измиеш колата и я оставиш на паркинга, на следващият ден е полепнал по нея. Пак го казвам, хората сме високи 2 метра, а прахта която се вдига от всички улици е поне 10 метров слой. То с една метла като почнеш да метеш и не може да се диша, а сега си представете целият трафик от коли, камиони и градски транспорт по неизчистените улици на които все някъде се строи.., тонове с материал
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера уж го даваха да вали, ама йок. Ако след тази "зима" последва и суха пролет, при това безветрие още по-зле ще стане. Предпочитам климат като този в Западна Европа, да ама не... които сме а алергии да му мислим!
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е за столица. Изглежда на работнически град от началото на миналия век. Не е вече за столица на държава. Излагаме се като кифли.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-заможните хора се изнесоха от този коптор в околностите му. Зле проектиран, зле застроен с много грозни сгради.
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много зле е града. Ужасно презастроен, мръсен и надраскан с графити с лоши пътища и без тротоари. По-лошо град в България не съм виждал. Явно им харесва да живеят наблизо един до друг. Като в комуна са.
40
0
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Баси нали сме в шенген по въздух, още ли не са пуснали чистия въздух от оная страна?
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Софиянци си го харесват града, че и си го хвалят. Луда работа
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не само съм виждал, но съм и живял в град с петролна рафинерия на Дунава в Централна Европа. Ами там по-лесно се дишаше от колкото в София.
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
София е едно голямо гето, надраскано с графити от центъра, до периферията. Никакъв шанс да се подобри градоустройство. Работата е изтървана преди няколко десетилетия. Единственото хубаво и модерно нещо в града е метрото. Всичко друго е грозно. Все едно, че си някъде в град в Близкия изток. Но май на местните им харесва.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко опира до културата и образованието на обществото. Доста сложно е за нашия регион. Давай въглища, давай дизели...
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е то в София основно се живее покрай големите булеварди. Няма как да ги преместят или да ги затворят. Всичко е само сладки приказки. Който живее в София и ползва лек автомобил ще трябва да заплаща в пъти по-висока еко такса.
34
1
 
8
 
! Отговори
Еколози преди 2 месеца
В гетата какво горят по бараките - отпадъци . Как очаквате въздухът в София да е чист ???
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опа, Днеска, почти 11 е вече, чакаме статията за това какво е казал Тошко-кредитното консултантче, Полина - от българиан пропъртис, Жорко от сдружението на строителите, и някоя известна банкерка в отдел ипотечни кредити.
32
2
 
2
 
! Отговори
От 30 преди 2 месеца
Не разбирам защо ми слагат минуси. По-лесно ли е да сложиш минус отколкото сам да отвориш аирсофиа.инфо и да видиш с очите си картата и показанията на замърсяването с ФПЧ.
31
1
 
18
 
! Отговори
Ако спрете преди 2 месеца
да копаете из цяла София, ако спрете да си паркирате таралясниците из градинките, ако Терзиев започне да мете и мие, ако строителните фирми започнат да мият гумите на камионите и спрат да мачкат всички тротоари може и да се промени нещо.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според стотиците сензори разположени в цяла София - нивата на ФПЧ са м/у 15 и 20, което не е идеално, но определено не е и изключително високо. Високо става при нива около 40-50, а изключително високо вероятно трябва да е при нива над 100-150. Това, че някой си е купил микроскоп и е видял нещо, което никога до сега не е виждал (защото никога до сега не е гледал), не значи, че това е не е било там нито, че е опасно. Спрете да плашите хората!
29
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
До 26, Шумен е с по-малко население от преди 89-та, но също е с мръсен въздух.
28
3
 
4
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Каква изненада! Спиране на топлофикация, забраняване на твърди горива за отопление и стимули за газификация на домакинствата. Това е решението!