Въздухът в София е изключително мръсен

Нивата на ултрафини прахови частици са три пъти над нормата
6 мар 2024 10:12, Нели Христова
70
Въздухът в София е изключително мръсен
Снимка: БГНЕС

Нивото на ултрафини прахови частици в София е три пъти над нормата, заяви експертът Ивайло Попов, член на „За Земята".

"Между 2000 и 10 000 се счита за замърсено, над 10 000 е изключително замърсено. Тази сутрин уредът ни показва 25-26 000 частици на кубичен метър", поясни в ефира на Нова тв Попов.

По думите му това води до сериозни дихателни проблеми, особено при децата. Друга уязвима група са спортуващите навън, тъй като дишат учестено и поемат по-големи замърсители, предупреди експертът.

"Ултрафините частици почти не се мерят у нас. Към тях има повече изследователски интерес. Държавата следи нивото на азотен оксид, но, за съжаление, мониторинговата система в София не отговаря на изискванията. Станциите трябва да бъдат на най-замърсените места в близост до улиците, а тези в столицата се намират на 10 метра от централни улици", поясни специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
16
 
! Отговори
Перниканец преди 2 месеца
Е сега вече имотите удариха тавана. Под 10 000 EUR/m2 вече e несериозно. Малко са градовете в света с цялата менделеева таблица във въздуха - на пръстите на ръцете се броят.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хубавото в случая е, че всички се бутат да живеят там. В малките градове вече е доста по-чисто.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не само е мръсно в София а и вони ужасно, освен това самите хора са токсични и енергийни вампири!
24
0
 
3
 
! Отговори
До Хей преди 2 месеца
Най добре е да не се съгласявате за фиш, искайте акт, за който трябв да дойде пътна полиция. През това време преместете колата - нали е забранено спирането. Като дойде пътна полиция - как ще ви състави акт, като не сте нарушител.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
София не е единствено центъра. Кога ще започне истинско миене на всички улици, даже в кварталите. ----///----- Когато ви дигнат данъците к се озъбите.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фините прахови частици (2.5микрона) според мрежата от сензори (със сравнително прецизно лазерно откриване на прахови частици) не отчита високо замърсяване в момента.
21
1
 
6
 
! Отговори
Хей преди 2 месеца
Общински полицаи висят цял ден пред Фантастико в Разсадника. Глобяват на поразия цял ден на 3-ти март и в останалите дни. Направо ме изумяват. Хора с оръжие, в униформа, цял ден да пишат глоби и да се заяждат с хората. А взимат и една шапка пари. Хора не пазарувайте в този магазин с колите си, няма къде да спрете. А според закона за устройство на територията всеки голям магазин трябва да има паркинг.
20
0
 
8
 
! Отговори
Васко Ухото преди 2 месеца
Да го дишате, бе!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За калта - такава ни е почвата, трябва повече почистване спрямо например Австрия или Германия, където почвата не се раздува при дъжд и разпуква, когато е суха. Затова там дори по селските пътища не виждате кал, просто заради почвата.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Самолетите буквално тровят няколко квартала. Никъде в Европа не съм виждал самолетите да излитат и да кацат толкова близо до гъсто населени райони.
17
0
 
1
 
! Отговори
Железният Феликс преди 2 месеца
До само питамНИКОГА!
16
0
 
3
 
! Отговори
интересно преди 2 месеца
не знаех, че "***" е забранена дума и то, когато става въпрос за улица. Браво бе
15
1
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 2 месеца
Улиците са покрити с невъобазим прах. Няма метене, а трябва и да е машинно с прахосмучене. Но трябва акъл. Но те в общината стоят над тези неща.
14
0
 
7
 
! Отговори
забелязано в София преди 2 месеца
тази сутрин в 6 ч., работлив камион метеше " наносите", както ги нарече кмета, по бул. България. А в кв. Левски е задръстено от ***, навсякъде, нито се мете, нито се мие, от години. А би трябвало да е често, защото от новостроящото се метро е голям прахоляк. Предизборно започнат междублоков паркинг, разкопана улица - така си стои! Пусков срок януари 24 г.
13
0
 
7
 
! Отговори
Кофа преди 2 месеца
Проблема няма да се реши с миене, а с регулиране на паркирането - докато 50% от паркоместата са в кални...опа "зелени" площи, колкото и да се мие, ефекта ще трае някой друг час.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
това е щото пуснаха еко 1 в центъра! преди това меришеше на теменужки!!!!
11
0
 
3
 
! Отговори
УлтраНаноПика Финен преди 2 месеца
А всъщност като погледнем още малко по-навътре и забелязваме, че в един кубичен метър въздух има много, ама много атоми, а в тях кръжат едни ултра-нано-пика финни електрони. Може би именно те замърсяват чистото вакуумно пространство?
10
0
 
10
 
! Отговори
Христо лодкаря преди 2 месеца
Аз дишам въздух от посолството.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обикалят едни алкохоли с метлите и мятат праха от земята във въздуха. Кой поръчва това организирано запрашаване, не разбирам
8
0
 
10
 
! Отговори
ВаскУ Маслото преди 2 месеца
Гарантира - ДС - Дихателна Смърт!