Кметът на "Триадица": Около 1000 деца остават извън градините

От 10 години районът е в бейби бум
29 мар 2024 19:53, Инна Ангелова
7
Кметът на "Триадица": Около 1000 деца остават извън градините
Снимка: БГНЕС

Кметът на район “Триадица” Димитър Божилов коментира един от най-наболелите проблеми на столичани, а именно недостатъчните места в детските градини и ясли. “Триадица” е един от районите с най-много чакащи за класиране. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. От направен анализ от общината става ясно, че проблемът е с тенденция към задълбочаване в следващите 3-4 години.

В ефира на БНР Божилов допълни: „Започнахме изграждане на нова детска градина за 8 групи. Районът е 90 000 души, като демографският му профил се изменя в годините. От 2014 г. сме в бейби бум и имаме все повече млади семейства. Затова е и този недостиг на места в детските заведени. От близо година и половина функционира новата детска градина в „Манастирски ливади““.

Един от основните приоритети на общината е подобряване на образователната инфраструктура, а основното предизвикателство е осигуряване на свободни общински терени, на които да бъдат построени нови детски градини и училища.

Освен недостатъчно места в градините, проблем е и с училищата. В момента тече предпроектно проучване за изграждане на ново училище с пет паралелки в кв. „Манастирски Ливади“.

На дневен ред е и въпросът с паркирането. Южният парк е емблемата на район „Триадица“, но жителите в кв. „Стрелбище“ страдат, заради многото паркиращи около парка, особено през уикенда. Поредица от обществени обсъждания обаче показва, че жителите на район „Триадица“ са против въвеждането на платена зона за паркиране.

По отношение на текущите ремонти Димитър Божилов каза, че те текат с пълна сила. Ремонтът по бул. “Тодор Каблешков” продължава. Ремонтът е трябвало да бъде съгласуван с район „Триадица“, отбеляза той. Така е можело да бъдат избегнати проблеми, които в момента са факт. С разширението се въвежда нова организация на движението, която предвижда оставяне без вход и изход на една от малките улички, която се намира в близост до кръстовището на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Луи Айер“, добави Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Емо преди 1 месец
Ми да си правят сметката, да раждат по-малко или да не идват в София. На село къщи няма ли. В София за второ дете трябва да има данък.
5
1
 
1
 
! Отговори
Измекяр преди 1 месец
До коректорНе София стана България, а няколко политически кадъра, разпродадоха за 30 години лека и тежка промишленост и високите заплати привлякоха работния ресурс в София, Пловдив, Варна, Бургас.. Дали децата са на селяни или граждани няма значение, важното е да ги възпитаме добре, те са нашето бъдеще и те ще ни гледат или закопат! Ако ти е приятно да казват *** или подобно, прави го, но знай, че "прос'таците' даже и жените им не ги търпят, да не говоря за децата им :) Приятни СъбНеделя
4
0
 
1
 
! Отговори
Изстрадал преди 1 месец
До СофиянецО..защото си *** и няма как да вденеш няколко факта:1) няма достатъчно раждаемост в цяла България не в София;2) повече раждат..по-зелуените;3)има софиянци дето носа не сте си подавали извън гетото (квартала), имам такива съседи в южен квартал дето не са ходили през живота си в северен квартал на София, а пък във Витоша от 20 г-ни не се били качвали (по техни думи)..; 4) когато бизнеса и хората се разнесат равномерно из цялата страна ще има за всички от всичко, но не зависи от нас..
3
1
 
4
 
! Отговори
коректор преди 1 месец
Не е бейби бум, а селтиk бум.
2
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Ами като София стана България! Цялата провинция се изсипва в София и няма място в детските градини !!
1
2
 
4
 
! Отговори
СофиянецО преди 1 месец
Я?! Нали досега ревахме с колко била паднала раждаемостта през последните години? Всички тръбят на тази тема небивалици. В същото време недостиг на хиляди места в ДГ. Как стават тези номера?