Бащата на Нургюл: Винаги съм си мечтал, че ще стигне върха

Сега искам само да я прегърна, заяво Илхан Салимов
25 авг 2023 10:04, Нели Христова
66
Бащата на  Нургюл: Винаги съм си мечтал, че ще стигне върха
Снимка: БГНЕС

"Сега просто искам да я прегърна, без думи", заяви пред bTV Илхан - бащата на Нургюл Салимова, която спечели среброто на Световната купа по шахмат в Баку.

"Като малка беше скромно, обикновено дете, което си играе с кукли, след това обаче почна да се занимава сериозно със шах. Първите стъпки – аз и дядо ѝ я научихме, за първи път Живко Жеков направи откритието – нейния треньор и мениджър. На един турнир той забеляза, че тя играе добре и пита дали може да участва на републиканско в Слънчев бряг, където спечели първото място категорично. Всички видяха тогава, че тя е талант", разказва бащата на Нургюл.

"Мечтата ни винаги е била да я видим световна шампионка, упоритост и талант вървят при нея ръка за ръка, тя е хем упорито, хем трудолюбиво дете, има дарба от Бога. Първите ѝ тренировъчни партии бяха срещу по-големия ѝ братовчед, нямаше турнири тогава", казва още Илхан.

"Още като малка трябваше да остане концентрирана на дъската, въпреки крехката си възраст тя имаше завидно самообладание, с една дума се отличаваше. Нямаше много време да изиграе с децата навън, остана си концентрирана, даже ми се струва, че може би не успя съвсем да изживее детството си. Беше отличник въпреки шахмата, пропускаше доста уроци, но се справяше добре", посочва още бащата на Салимова.

"Никога не бих и казал да се откаже от шаха, в тежки моменти след тежки загуби си го е мислила, но това е по-скоро емоционално. През 2015 г., когато стана световна шампионка за момичета до 12 години, това беше голямо постижение за нас. Гледах всички партии с огромно вълнение, даже от време на време си пих по едно валидолче, защото е голям стрес", коментира още Илхан.

"Винаги съм си мечтал, че ще стигне върха, аз знаех в себе си, че тя не отстъпва по нищо на съперничките ѝ. Първите ѝ думи след Баку бяха – „Бях толкова близо“. На нас ни остана само това да я подкрепим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: шахНургюл Салимова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Сингънайка преди 8 месеца
турчеещите се сте по продажни от най лошият синганайка. Вместо да им се радвате им търсите де са срахли. У чи сте предатели..
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на такива родители, че са я направили човек
41
0
 
0
 
! Отговори
Кос преди 8 месеца
Извивай, по - надолу от това не мога да падна. Опитах се да обясня възможно най -ПРОСТО, но щом и това не го разбираш, приеми че се забавлявам, като те троля и виждам как се набираш на всяка моя реплика. Надявам се, да не предизвикам някакъв нервен срив (тук, в лудницата често го виждам), или кръвоизлив в мозъка ти. Чакам следващата лична обида, смешно и забавно е, въпреки, че зацапахме статията за талантливото момиче.
40
0
 
0
 
! Отговори
Кос преди 8 месеца
Добре, приеми че съм сгрешил аз в описанието си щом не го разбираш по този начин, щом толкова държиш ти да си прав и издребняваш за всяка буквичка. Специално за теб = ПРОСТО и ясно - не съм го имал в предвид, че искам и ще се радвам, че ще ходи в Турция, а само на успехите и. Иначе - упорит си, постоянен си, твърд и непреклонен - ще успееш! Успех!
39
0
 
0
 
! Отговори
Кос преди 8 месеца
Обаче имаш страхотна стратегия - завършваш всеки пост с някаква лична обида. Няма лошо, написах надолу кой го прави. А това БРАВО съм го написал след изречението, в което казвам, че си е способно детето и способностите и не се променят факта къде се развива. - съвсем друг смисъл има. Та - БРАВО! Нищо общо с отиването в Турция. Ама разбиране малко трябва. Нищо де, ще се оправиш. Чакам с нетърпение следващата първосигнална обида :).
38
0
 
0
 
! Отговори
Кос до 50 преди 8 месеца
Пак ще кажа, никога не съм писал, че "се радвам", че ще се състезава за друга държава. Радвам се на момичето , като личност и способности! Все тая и ние какво се доказахме? Безсмислени спорове. А и когато аргументите се изчерпват, слабите хора започват с лични нападки и обиди. Бъди здрав!
37
0
 
0
 
! Отговори
Кос преди 8 месеца
Нито се радвам, че ще ходи където и да е, нито съм казвал подобно нещо. Радвам се за детето че е способно, какво лошо има. Няма някой пък да ми казва, на какво да се радвам. Радвам се на човека, измислил интернета, радвам се на човека, измислил телефоните, програмите, на които пишем сега тук, въпреки че не са българи. Какво лошо има?
36
5
 
3
 
! Отговори
ОСМАН преди 8 месеца
До онзи с интелекта!Ако турците потурчваха българите,за 500 години,ти сега щеше да пишеш на турски...,чакал мръсен...А щото турците нямали интелект за това са управлявали половината свят 500 години...Ганьоооо ът къде това самочувствие брее...Тоз комунизъм хептен ти е изпил и малкото мозък в кратуната.....
35
0
 
0
 
! Отговори
До 43 преди 8 месеца
И аз това имам предвид!
34
11
 
2
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Моля, да отнемете българския паспорт на тази мюсулманка и да я екстрадирате там от където е изпълзяла и да не ни занимавате повече. Благодара ;)
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рончето от Асеновград Чепарино я тренираше.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Понякога младите са много вироглави, съдба
31
0
 
2
 
! Отговори
до itso преди 8 месеца
Амчи питай таткото колко пари иска, брой му ги ако ги имаш и я взимай.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забравете за Магнус, всички в Баку са я виждали с "треньора й неотлъчно
29
3
 
5
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Много е красива, божкеее, искам я за жена.
28
0
 
12
 
! Отговори
Българин(-ка) преди 8 месеца
Браво,мило момиче!Успех във всичко!
27
3
 
6
 
! Отговори
Кос преди 8 месеца
Ми да отива в Турция. Това какво променя факта, че си е способно детето? Пак браво!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
спокойно Ме3хмед ще я научи да готви с малка пръчица леки удари съгласно книгата на правата вяра и ша са опрай момичето нищо че е залутано
25
1
 
10
 
! Отговори
Deep Zone преди 8 месеца
Страхотна млада жена, горд съм, че е българка и вярвам, че стойностен човек като Нургюл винаги ще представлява България! Единствено днес се издразних как не можах да гледам интервюто с баща й, трябваше да изляза преди осем часа,а дотогава се бълваха по Битата тв само помийни ями и неща, които никой не вълнуват- колко процента вярвали на съд, прокуратура и народно събрание...
24
0
 
3
 
! Отговори
Кос до 25 преди 8 месеца
Възможно. Това няма никакво значение. Браво на момичето!