Дунав мост 2 по график, краят на ноември – готов

Изпълнението на моста при Видин-Калафат е готово над 80%
Обновена: 18 май 2012 07:19 | 18 май 2012 07:16, Красимир Ангелов
27
Дунав мост 2 по график, краят на ноември – готов
Работите по Дунав мост 2 от румънска страна са почти напълно завършени. Снимка: БТА

Очаква се прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2 на българска страна да бъде завършена до края на юни, а мостът - до края на ноември, както е по договор, съобщи Галина Василева, директор "Координация на програми" в Министерството на транспорта.

Над 90 процента от инфраструктурата на Дунав мост 2 на българска територия е готова, отчете и изпълнителят на обекта - испанският строителен консорциум FCC.

Изпълнението на моста над реката при Видин-Калафат е готов над 80 на сто.

Главният архитект на румънския град Калафат Констанца Варзаро обяви пред местни медии, че инфраструктурата към Дунав мост 2 от румънска страна е завършена и в града  отчитат увеличен строителен инвеститорски интерес.

Предвидените строително-монтажни работи по инфраструктурата на съоръжението от румънската страна са изпълнени на 99 процента, съобщи Варзаро.

Още по темата

След завършването на Дунав мост 2 се очаква трафик от над 100 хиляди превозни средства още през първата година. Това са транспортните средства, които в момента преминават през двата ферибота при Видин и Оряхово и които се очаква да предпочетат моста след неговото завършване, уточниха от Звеното за управление на проекта Дунав мост 2.

Изграждането и строителството на Дунав мост 2 ще бъде оскъпено с около 27 милиона евро, съобщи при последното си посещение преди месец на обекта транспортният министър Ивайло Московски. Оскъпяването идва от смяната на вида на пилотите на моста от стоманени със стоманобетонни, уточни той.

Това доплащане обаче ще бъде платено на изпълнителя на обекта FCC от резерва, който е предвиден във финансовия меморандум на европейския проект ИСПА, съобщиха от Министерството на транспорта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Читател преди 12 години
1) Интересно ми е, с тези все нови и нови доплащания, ЕВТИНАТА испанска фирма не надмина ли далеч останалите СКЪПИ кандидати. 2) "смяната на вида на пилотите на моста от стоманени със стоманобетонни" Тези "пилоТи" не са ли "пилоНи", и може ли в такъв отговорен мост да са заложени бетонни, а не стоманобетонни пилони?
19
3
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
" треска Чеушеска , Чеушеска партаду " :))))))
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано го направят и трафика да се изнесе натам щото ми писна от тирове по пътя Бяла Русе който за мене е най рисковия в цяла България
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пише се "........готов - краят на ноември", а не обратното...
16
0
 
18
 
! Отговори
Berlin преди 12 години
Понякога неправилната употреба на пълен член е много комична. За какво точно е готов краят на ноември?!
15
5
 
1
 
! Отговори
до 6-така преди 12 години
Има гугле - провери. има и снимки!
14
8
 
8
 
! Отговори
до 6-така преди 12 години
"Пилот" на мост е туй нещо, което не е кат онуй нещо и задавайки този въпрос изглежда си много ***, че дори и да ти го обясня, никога няма да разбереш.
13
1
 
11
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
До 2 *** в Будапеща и виж как изглежда Дунава и колко е широк и после *** и го виж при Видин, но и над Перловската река има 20 моста в София и над марица има 6 моста в Пловдив.
12
35
 
18
 
! Отговори
Крушар преди 12 години
Смешници! Подобно на магистрала Люлин дойдоха наготово с почти завършен проект, оскъпиха го за да има нещо за крадене - магистрала люлин със 100 милиона, дунав мост - с 50 и после се бият в гърдите, че "градили България"...
11
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре по бързо стройте,че на бойко го сърбят ръцете да резне лентичката и да открие първия ни мост от 21век с европейско значение....
10
23
 
8
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
До 2За тази икономика на БГ в момента и два моста са много.
9
0
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Стоманобетоновите колони, които са над водата (от снимката, те са набити и в дъното на реката) и ще носят конструкцията на моста.
8
5
 
2
 
! Отговори
айдее, преди 12 години
а сига: бинзиня х7.99лв. килоту!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от 6 - явно е някакъв строителен елемент, но просто искам да знам какво е
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"пилотите на моста"- какво е пилот на мост?
5
11
 
10
 
! Отговори
Е. преди 12 години
Е нали Дянков при последния оглед се изцепи,че моста ще бъде завършен предсрочно през м.август.Какво стана май пак трябва да гледаме откъде изгрява слънцето.
4
2
 
41
 
! Отговори
bahur преди 12 години
да им е честито на сърбите, целият трафик ще се пренасочи през Румъния. Който е пътувал през Сърбия ще ме разбере:)
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че моста при Видин е готов на 80% го слушаме от 2 години. Всъщност този мост трябваше да бъде готов преди 3 години. Още по зле - инфраструктурата до него - 4 лентов път и скоростна ЖП линия трябваше да са готови заедно с моста, иначе ще имаме 4 лентов мост до който отива двулентов път Кулата - София - Видин...
2
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само в Будапеща има 10 моста над Дунав, а между България и Румъния все още има само един мост! Положението направо си е трагично и малко се различава от възможностите за прекосяване на Дунав по време на хан Аспарух!Минимум още 2-3 моста трябва за да има горе долу нормални пътни връзки между България и Румъния!
1
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве Мускофски...кого ще лъжеш сея...значи международен проект...само тоя израз е достатъчен за да се предположи, че всичко е изчислено и обмислено и измислено и разчетено преди да ударят мотиката за първа копка. *** ние понеже сме едни гении и ни кефнало да сменяме тва онова по моста. Бе тва да не е Лего бе ? *** си казваш, че ше краднете към 50 милиона лева и един вид да не съ притесняваме...