Директорът на БАБХ: Не се спазват мерките, нещата стават по нашенски

Стопани крият прасетата си при евтанизиране
Обновена: 30 юли 2019 10:45 | 29 юли 2019 11:05,
76
Директорът на БАБХ: Не се спазват мерките, нещата стават по нашенски
Снимка: pixaBay

Големият проблем с чумата по свинете е в отказа да се помогне на компетентните органи да се изпълняват предписанията. Нещата се случват по нашенски, заяви директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.

Още по темата
По думите му въпросът дали институциите в България са проспали ситуацията е несъстоятелен, а прехвърлянето на топката за вината в момента – неефективно.

"Трябваше да затворим всички ферми ли, става въпрос за 350 хил. животни", попита директорът на БАБХ пред bTV.

Според Илиев големият проблем е в отказа да се помогне на компетентните органи да се изпълняват предписанията, които следват правилата на Световната здравна организация (СЗО).

Той даде пример със село Зидарово, Бургаска област, където стопанин е скрил прасетата си вкъщи по време на евтаназията на домашните прасета. После животните са открити и кметът решил да ги евтаназира и погребе без нужните предпазни мерки.

"Нещата се случват по нашенски", констатира директорът на БАБХ.

По повод протестите срещу евтаназирането на всички животни във фермата в Голямо Враново, Русенско, той обясни, че наличието на болестта при дори едно от прасетата налага евтанизирането и на останалите животни във фермата.

"Безусловно е доказано, че има вирус в този комплекс. Нашите ферми не са технологично разделени, за да не влезе заразата навсякъде. Това би било хазарт", коментира Илиев пред bTV.

Уволниха общинарка: Искала да се колят прасетата по селата

Относно загробването той е категоричен, че живи прасета не са погребвани. "Вероятно на снимките става въпрос за тремор, също видях и снимки, които не са от България", уточни той.

Като безпочвени Илиев обяви твърденията за екокатастрофа заради загробването на хиляди трупове на животни по поречието на Дунав.

"Имаме 3 инсинератора, които покриват цялата страна, не зная колко струва издръжката им. Те не могат да бъдат използвани за изгаряне на евтаназираните прасета от големите ферми, защото ще ни трябва един месец, а до тогава болните животни ще започнат да се разлагат в стопанствата“, обясни Илиев.

Най-вероятно за Видинско също ще се потвърди наличие на заразата, прогнозира Илиев.

Всички мерки на БАБХ са на базата на един кодекс на СЗО за всички около 120 заболявания и обществото трябва да се грижи тези мерки да бъдат приложени на 100%, призова в заключение директорът на Агенцията по безопасност на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До явно става напечено 53 ЗАЩО РУСКИ ДИВЕРСИИ - НИМА ЩЕ ЯДЕМ РУСКО СВИНСКО МЕСО. ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЧУВАМ ТОВА.............
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се спазват мерките, нещата стават по нашенски..........Българската работа ЕЙ....по-добра от швейцарската!
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стопанин е скрил прасетата си вкъщи по време на евтаназията на домашните прасета.и Нинова ги целувала :)
64
2
 
0
 
! Отговори
предложение преди 4 години
започнете евтаназирането от избирателите на Нинова. Само тежат на Земята и и пречат да се върти.
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от БА(Б)ХКак очаква хората по селата да си заколят прасетата насред лято. Какво да чакат после зимата? Този май гладен не е оставал за да говори така.по колко тона са тия прасета, че цели фамилии ще се хранят няколко месеца с тях бе каскет?
62
0
 
2
 
! Отговори
ВЕДНАГА преди 4 години
Всички доставчици на фуражи от америка и европа да си проверят стоката заразата е в тях.Както беше американската царевица която разболя кравите.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нашата страна ще си загуби свиневъдството заради сляпото подчинение на Брюкселските съединители.няма друга такава робска страна.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кодекса има препоръчителен характер той няма силата на закон.ЕС са заложили с техните регламенти и кодекси бомби със закъснител и врати за заобикаляне от страните като Германия Холандия Франция Испания. и тук си личи двойния стандарт и лицемерие на Брюкселските юдеи
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ НЕ ЗНАЯТ ОТЪДЕ Е ДОШЛА ЧУМАТА. ДРУГИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ НЕ ЗНАЯТ КОЛКО ЛИЧНИ ДАННИ СА ХАКНАТИ, А ГЛАВНИЯТ НЕКАДЪРНИК НЕ ЗНАЕ ЗАЩО Е ПРЕМИЕР!
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУРЦИТЕ И КОМУНИСТИТЕ НЕ НИ ОТУЧИХА ОТ СВИНСКО, НО МАГЪТ БУДА ЩЕ УСПЕЕ))):!
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова вредна некадърност и ненаказана! Просто е невероятно! Необяснимо! Повече от година и половина се говори за тази чума и никакви строги мерки, контрол, нищо сериозно... Само някаква пародийна оградка за едни пари. Кози, овце, сега прасетата..После какво следва???
56
1
 
7
 
! Отговори
ЗНАЧИ преди 4 години
У СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ГЕРБ ИЗОБЩО ДА НЕ ПРАВИ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ, НЯМА СМИСЪЛ....ПОСЛЕ БОКО ДА НЕ СЕ СЪРДИ ПАК НА ПЛЕВЕН,Ч Е ПАК НЕ СМЕ МУ ИЗБРАЛИ ***!
55
1
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
вижте в кои области се коли и след десетина години погледнете картата на турция. какво ли ни готвят герберюгите и бат боцко? те не че сега земите не са 90% техни де ама май скоро и официално ще го направят.
54
1
 
5
 
! Отговори
Добре преди 4 години
че чумата не е плъзнала по хората - тогава щяха вместо да ни лекуват да ни умъртвяват с пяна и да ни заравят в общи гробове за да не разнасяме чума по чистичкия ЕС
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че африканската чума вилнее в Европа с ...19 щама, това показва, че в някоя ЗАПАДНОЕВМРОПЕЙСКА ОЛИГАРХИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ СА УСВОИЛИ МИЛИОНИ ЕВРА ДА ГИ НАПРАВЯТ. АЗ НЕ ЯМ НИКАКВИ ХРАНИ ДОШЛИ ОТ ЗАПАД. МЕСАТА ИМ СМЪРДЯТ НА ***. НЯМАТ НИКАКЪВ ВКУС И АКО ЩАТ НЕКА ПРОДЪЛЖАТ ВСЯКА ГОДИНА ОТКАКТО ВЛЯЗОХМЕ В ЕС - ЧУМИ, ШАП, СИН ЕЗИК, ПТИЧИ ГРИП, ИМАШЕ И СВИНСКИ ГРИП. И КОЙ НЕ ДАВА ДА СЕ НАПРАВИ ВАКСИНА - БРЮКСЕЛ СЛУГИТЕ НА ЕВРООЛИГАРХИЯТА НЕ ДАВАТ.
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като чумавите овце на бабата са си живи и здрави, значи БАБХ лъжат, защо не си понесат отговорността?
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАББХ не трябва ли да спазва мерки, к8ато например, санитарен контрол по капепетата, какъвто липсва, корита с разтвор няма, да контролира всяко месо което се внася за чума, СЛЕД КАТО САМИТЕ БАБХ предупреждават хората да не си хранят прасетата с храна от ресторанти, значи признават, че нехаят че в търговската мрежа се съхранява чумаво месо.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте кой е спечелил обществената поръчка (миналата година на агнетата беше служител на Фандъкова от синя зона стотинкаджия), и ще ви стане ясно. Този ми коментар обекновено го трият за около минута, щото е самата истина. Ама никой не иска истината. После "ама що не се връщат ония, кво искат повече"?!
49
7
 
6
 
! Отговори
гост преди 4 години
представете си че в страната пламне епидемия от Ебола, ще ни заровят от раз без да сме болни
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главата и на дръвника,стига е търсил "виновни"