В "Столипиново" водата е безплатна, кой ще плати 689 000 лв.?

Наемателите на общински жилища в Пловдив дължат 1 млн. 300 хил.лева
8 яну 2020 19:41,
75
В "Столипиново" водата е безплатна, кой ще плати 689 000 лв.?
Снимка: БГНЕС

Проблемът със загубите на питейна вода в кв. „Столипиново“ трябва да се постави на масата и да се признае истината, че ситуацията е изключително тревожна. До този извод стигнаха днес представители на различни институции след работна среща при областния управител Дани Каназирева, която е и председател на Асоциацията по ВиК, предаде Радио „Фокус“- Пловдив.

Още по темата

След направения анализ на ситуацията в квартала като течащата вода по улиците, наводнени избени помещения, липса на общи и индивидуални водомери, незаконни отклонения в ниското строителство, непрекъснато течаща вода през зимата, за да не замръзва, неплащане на сметки и задължения, които в крайна сметка се поемат от редовните платци на ВиК оператора, се откроиха два основни проблема.

"Първи е проблемът с водоснабдяването и отвеждането на отпадъчните води от жилищните блокове на ул. „Сокол“ и ул. „Батак“, който е от 20 години и не е решен. 9-те блока са с наводнени подземни помещения и запушена канализация", отбеляза областният управител на Пловдив.

По време на срещата бе решено да се направи конструктивно обследване на състоянието на блоковете, за да се види дали не са компрометирани основите, които са под вода. За целта районният кмет Иван Стоянов ще внесе искане до Община Пловдив да се предвидят средства в бюджета за 2020 г. за обследването. От ВиК също ще потърсят съдействие от собственика – Община Пловдив, за отводняване на избите.

„Над 90% от жилищата са собственост на общината“, допълни управителят на ВиК Спартак Николов. Той пое ангажимент в инвестиционната програма за тази година да се предвидят средства за монтиране на нови канални отклонения и монтиране на водомери с дистанционно отчитане, което обаче ще стане след отводняване на избите. Ще се предприемат и мерки за по-добра събираемост на задълженията, които да се реинвестират за ремонт на вътрешната ВиК система. Николов съобщи, че наематели на общински жилища дължат над 1 300 000 лева за вода, като от тях задълженията на живеещите в „Столипиново“ са 689 000 лева .

Каназирева посочи още, че състоянието на ВиК инфраструктурата в компактните части от квартала с безразборно нискоетажно строителство, незаконни постройки, липса на улици и застрояване върху тях, което не позволява изграждане на улични водопроводи, канализационни отклонения за водозахранване и измерване на потреблението на вода е вторият важен проблем, който трябва да се реши.

Всичко това поставя въпросите дали може ли да се осигури индивидуално измерване за тези имоти, как се отчита консумацията, обхванати ли са всички ползватели на питейна вода. „В крайна сметка загубите се отразяват на сметките и се поемат от всички пловдивчани“, коментира Каназирева.

От своя страна районният кмет Иван Стоянов допълни, че в бюджета на района са заложени над 500 000 лева за премахване на незаконни постройки, за да се разширят улиците и да се осигури възможност за работа на екипите на ВиК.

Според Каназирева е необходимо да се установи и колко са реалните загуби на питейна вода в „Столипиново“, като за целта от ВиК ще се изиска информация за консумацията между 2 и 4 часа през нощта , когато потреблението е най-ниско.

Мерките са само началото на решаване на проблема със загубите на питейна вода в кв. „Столипиново“ в Пловдив, който е трупан с години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
18
 
! Отговори
sa преди 4 години
Добро утро ясно че пак ние данъкоплатците ще плащаме, не се учудвайте когато цената на водата се вдигне още през лятото
40
1
 
33
 
! Отговори
Чавето пита: преди 4 години
- Тате, какво е това демокрация?Бащата:-Демокрация е когато всички бели хора работят, а ние получаваме социални помощи ей така.- Е това не ги ли дразни.- Дразни ги ама това вече е расизъм.
39
2
 
12
 
! Отговори
Депутатин преди 4 години
Няма да закачате бъдещето на българия .........ей!Те са електоратя по всички "избори" от бай Тошо насам и за това живеят безплатно!Ако ги няма ..... няма да има и "избори"!
38
1
 
14
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Бай дИване,ти си срам за красивото име- демокрацията означава да се изпълняват желанията на мнозинството,а тук я караме по комунистически: изпълняват се исканията само на малцинствата!
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А у факултета,как е.Навсякъде талиянците те гледат и ти се гаврят ,щото си безпомощен.А вече младитеискат и поло,ови действия,като инженерите на фраУ.Това е пукот отбалончета на дъвки.Знаят, още отсамото начало ,че не е трябвало да повдигат проблема.Или чакат ,някойпросташки да се надене на брадвата.Преди 30 год,някой е трябвало да сепробва,но той рекъл- интеграция,та следващия... и така до тиквин,който гипрегърна.
36
1
 
29
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Дайте им срок от 2 години да си изчистят дълговете: който не го направи,изселване или принудителен труд! Още сега почнете да им прибирате 90% от помощите: с тях ще им покриете задълженията и не им давайте повече от 30 лева на калпак вмесечно,докато не се издължат до стотинка с лихвите!
35
1
 
15
 
! Отговори
ДО 123 преди 4 години
То самолет няма, ти за пилот питаш!НЯМА ДЪРЖАВА
34
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
Има ли пилот в самолета?
33
5
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
На ви демокрация, простите и кресливите да плащат сега за делата на любимия си етнос, нали времето беше ваше, плащайте сега ;) !!!
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 4 години
Въпрос:Ако аз не си платя водата ми я спират на момента, как се е натрупала тази сметка?Кой е виновен братята римляни или ......?
31
1
 
26
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
ами елате да видите как в палатите на самоковските роми водата шурти от чешмите и като им направи някой забележка следват псувни,обиди и клетви!
30
1
 
31
 
! Отговори
Родителката Ви! преди 4 години
Да осъдим властимащите в България за геноцид срещу Българите и поставянето им в робско положение пред роми и всякакви подобни! Не може някой да ме задължава да го отглеждам, само защото е гласувал за някакъв туземен вожд!
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се какво ще стане, като ромите станат мнозинство. Дали ще плащат на българите тока и т.н... всякакви помощи или ще избягат в друга държава - там да ги отглеждат или ще настане геноцид за българите, защото са останали малко? Как мислите?
28
1
 
15
 
! Отговори
До тттт преди 4 години
Доста оптимистичен срок са тия 15 години..... по-рано ще опре ножа в кокал ! ! !
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съберете им задълженията,който не плати до 10 дена,да му се събори незаконната постройка.Тая полиция за какво ви е?А институциите за какво са?
26
1
 
8
 
! Отговори
Лаик преди 4 години
Ами като обединят всички ВиК-та.......ясно става кой ще плати! Със сигурност - поне малко и перничани ще се вредят.......хм...
25
1
 
25
 
! Отговори
Отговорът си го пише преди 4 години
Отговор:задължения, които в крайна сметка се поемат от редовните платци на ВиК оператора.За това ще вдигат водата, дори на тези които нямат като в Перник.
24
4
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Това важи за целия запад. А ниската раждаемост се дължи на еманципация юта на жената.
23
2
 
27
 
! Отговори
ттттт преди 4 години
България умира, изчезва годишно се раждат 60 хиляди деца, а умират 110 хиляди - тоест двойно повече умират! И това е с огромната раждаемост на ромите, значи представете колко ражда българина - най много едно дете! До 10-15 години, като започнат да умират днешните 50-60 годишни, а в същото време ромите се умножат още два три пъти няма да я познаем на какво ще заприлича България!
22
1
 
33
 
! Отговори
Дискриминация преди 4 години
Защо българите не ползват безплатна вода, безплатен ток, безплатна земя на която да си строят къща и да не плащаме никакви данъци.