България е сред най-добре възстановяващите се дестинации в туризма

Експерти отчитат ръст от 27%, което ни нарежда на 6-то място в света
16 май 2023 18:57, Анисия Иванова
41
България е сред най-добре възстановяващите се дестинации в туризма
Снимка: БГНЕС

Последният барометър на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) представя позитивни новини за европейската туристическа индустрия и в частност за България. По данни на СОТ България е сред най-добре възстановяващите се дестинации през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предпандемичната 2019 г. по отношение на: брой туристическите посещения – с ръст от 27%, което ни отрежда 6-то място в света и по приходи от международен туризъм, където се отчита ръст от 21%, което поставя България на 10-то място в света, съобщиха от Министерството на туризма.

Според публикуваните данни през първото тримесечие на 2023 г. са пътували двойно повече хора, отколкото през същия период на 2022 г. Като причина за това се посочват силното търсене в рамките на европейския континент и възстановяването на редица водещи световни емитивни пазари.

Данните показват, че 2023 година започва изключително силно за средиземноморските европейски дестинации, които са надминали нивата от 2019 г. и доказват устойчивостта и привлекателността на европейския туристически сектор.

Според проучване на СОТ близо 70% от експертите в индустрията очакват възходящия тренд на европейските дестинации да продължи и през предстоящия летен сезон. Тази прогноза носи оптимизъм и засилва вярата в успешното възстановяване на европейската туристическа индустрия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 година
До Географ 33, Черно е поради друга причина, лошите вълнения и течения. Иначе сте прав за мръсотията и отичането им ;о)
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как е възстановена България но от хотелиерите които познавам слушам само ПЛАЧ. Тия пунта-Мара статии са в стил Боко-лъжливото овчарче.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските туристи ходят по 2 пъти на метрото нашето по юли,август и началото бна септември. Много си е хубаво черно море.
33
6
 
1
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Това беше топ коментара. Откакто наш *** тръгна по нашето Черноморие приключи хубавият културен туризъм. За щастие постепенно българските "туристи" се оттеглят от курортите ни и се надявам да се завърнат хубавите качествени чуждестранни туристи.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емии колко струва труда в туризъмъъ ? А колко струват колите на хотелиерите ? А в дискотеките продава ли се дрога и кой прай пари от тва ? Енгличаните дрогират ли се ? Пият ли ? А на края робите плащат сметката . Евтини са само пакетите заради робите а парите са у диларите хотелиери и дискошефове . Да не пускат Митьо очите че ще вдигне цената на дрогата . И на него ще трябва да се отчитат а не само на ченгетата.
31
2
 
3
 
! Отговори
Географ преди 1 година
Някой замислял ли се е някоха,колко километра делят Чермо Море от Световния Океан,и колко държави изхвърлят кюспето си в това сладководно езеро,което няма дори и цвят на Море? Нали не мислите че името му ,,черно" е случайно? Не е случайно.От Босфора нататък всички морета са сини,тюркоазени,изомрудени и всякакви др. цветове.само Черно Море си е ,,черно".Но когато са му давали името,тогава е нямало канализация,иначе честните и откровени древни,биха го нарекли просто ,,кафяво".
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото го писаха преди седмица за Монтенегро. Явно най беднитепи мизерни дестинации си споделят първото място през седмица.
29
2
 
7
 
! Отговори
Руси преди 1 година
В България само на село и планина ! На море да храня сивия сектор ,НЕ Мерси !!! По-добре на необитаем плаж към Дуранкулак. Кеф ги е барбекю ,кеф ти е каравана и няма да гледай фейсовете на някакви пропаднали чужденци ,които всички знаем ,че идват тук понеже са най-бедни и България е промотирана като дестинация с евтини храна и алкохол!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уха страхотни новини, стягам куфарите за нашето просташко, балканско и мизерно черноморие. Едвам се сдържам, не мога, така ми липсва простотията и мизерията в България
27
1
 
10
 
! Отговори
Доко преди 1 година
Да похарчиш дори лев на нашето черноморие си е висша ценност на редовия селски бекк и абсолютно необоснован снобизъм за нормалните хора. От там нататък всеки да си прави сметка на парите и Ка ще си ги харчи.
26
0
 
7
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 година
Е, кат са възстановява що дефицита е 6 процента и втрвим към девалвация на лева, а?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пак ще има:"Държаво дай помощи"!
24
2
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
лекувай си шизоренията бе човек, излагаш се
23
0
 
9
 
! Отговори
Нов Чернобил преди 1 година
Заради TETRA на МВР са облъчили цяла България за да воайорстват простите полицаи, това вече е Геноцид! Спете спете Българи!
22
0
 
8
 
! Отговори
Кажете им иатината преди 1 година
Нали Полицаите гледат личният живот на туристите с СРС техника за каква дестинация въобще говорим!?
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз знам че милиони туристи идват на Бетономорието, но чак пък топ 6 в света по дестинации.....хахахаха :))) Правят доста пари хотелиерите, факт е това, няма какво да се лъжем :))
20
2
 
9
 
! Отговори
Това нормално ли е преди 1 година
Облъчили са цяла България с радиация от Антените за да може МВР да следят как живеят Българите и чужденците по морето!Гледат ви личният живот бе хора !
19
1
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Третополовото ти мислене отново
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който иска да се хваща Салмонела или Холера да пробва :D То не беше един път два пъти..
17
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука пишат само проссяци,бе?Или прегладнели копейкаджии?