Зам.-министър: Земеделците в 10-дневен срок да сезират за щетите от градушките

Иван Капитанов се ангажира обезщетенията да бъдат изплатени максимално бързо
26 апр 2024 20:24, Красимир Ангелов
5
Зам.-министър: Земеделците в 10-дневен срок да сезират за щетите от градушките
Снимка: БГНЕС

Апелираме земеделските производители в десетдневен срок да сезират за засегнати площи вследствие на вчерашните градушки, заяви пред журналисти заместник-министърът на земеделието Иван Капитанов, който посети чирпанското село Зетьово, за да се запознае на място със ситуацията.

Капитанов каза, че така ще може да бъдат оценени щетите при всеки един производител и ако е допустимо спрямо правилата за държавна помощ, той да бъде компенсиран. Това, което ще се опитаме да направим, е да изплатим обезщетенията в максимално кратък срок, за да могат производителите да продължат своята дейност там, където това е възможно, увери зам.-министърът, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че са строго разписани правилата за помощта при подобен тип събития. За да се извърши подпомагане на съответния земеделски производител, е необходимо да има сто процента пропадане на площите.

По думите на Капитанов има предвидени средства в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие" за помощ при възникване на подобни събития, като предварително следва да се извършат огледи, да се изготвят съответните протоколи за нанесените щети, след което да бъдат обобщени данните.

От страна на регионалните дирекции на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ са спазени всички технически процедури, каза директорът на агенцията инж. Валери Ценов. Той коментира, че през вчерашния ден в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен са изстреляни около 1100 противоградни ракети, като най-голямо въздействие е имало в района на Стара Загора.

Не е имало и забавяне в работата на Агенцията в Пловдивско заради полети на самолети.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Страната
Единственият Музей на гайдата се намира в село Стойките
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
така наречените земеделци нямат ли застраховка ами само на държавата разчитатаз съм против раздаването на европарите на зърнарите бобът лещата оризът лукътна много високи цени а ние ще раздаваме еврото да се купуват имения в гърцияспрете с тази практика
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Неми дреме за земеделците . Мразя ги. От мойте данъци им дават даром пари
3
1
 
4
 
! Отговори
Е па преди 1 седмица
Без застраховки никакви помощи и субсидии.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Негодниците използват, че от тези 10 дена само 4 са работни... Много хитро от страна на министъра.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плоскозенмите ко рИват?? Нали не искат да ги пръскат.. ани ето - не се стреля с ракети, не се пръска със самолети не се засяват облаците преди да се образуват топчетата лед.. ами нали това искахте бе???