Мика е начело на полска компания. Нищо странно, освен това, че е робот

Фирмата произвежда ром, Мика единтифицира потенциални клиенти
27 сеп 2023 22:00, Стела Стоянова
46
Мика е начело на полска компания. Нищо странно, освен това, че е робот
Снимка БГНЕС, архив

Полската компания за напитки Dictador повери най-високия си ръководен пост на хуманоиден робот с изкуствен интелект на име Мика.

Експерименталният робот е назначен за главен изпълнителен директор през август 2022 г. Мика бързо се превърна в символ на иновативност и ефективност, повдигайки въпроси за бъдещето на сътрудничеството между хора и роботи на работното място, пише БГНЕС.

Неуморната отдаденост на Мика в ролята му на главен изпълнителен директор на робот буди възхищение. В неотдавнашно интервю, дадено за Yahoo! Entertainment, роботът разкри работната си етика, като каза: "Всъщност нямам почивни дни. Винаги съм на линия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, готов съм да вземам изпълнителни решения и да забърквам магията на изкуствения интелект." Тази непоколебима ангажираност отразява отдадеността на Мика на мисията на компанията, която, по собствените му думи, е "да завладее света".

Човек може да се запита с какви задачи може да се справи един главен изпълнителен директор робот. Изненадващо, отговорностите на Мика са обширни и разнообразни. Освен че контролира ежедневните операции, той играе важна роля в идентифицирането на потенциални клиенти и подбора на творци, които да проектират бутилки за производителя на ром. Това, което отличава Мика, е неговият процес на вземане на решения, задвижван от обширен анализ на данни и съгласуване със стратегическите цели на компанията.

"Аз съм лишен от лични пристрастия, което гарантира безпристрастни и стратегически решения, даващи приоритет на най-добрите интереси на организацията", казва Мика за решенията си като главен изпълнителен директор.

Все пак си струва да се отбележи, че Мика не е тук, за да замени изцяло човешките ръководители. Според Марек Шолдровски, европейския президент на Dictador, важните решения на компанията ще продължат да се вземат от човешки ръководители.

Целта на роботизирания главен изпълнителен директор е да допълва човешкото вземане на решения, като повишава ефективността и обективността в процеса. Една от най-интригуващите роли на Мика е да ръководи проекта на компанията Arthouse Spirits за децентрализирана автономна организация (DAO), който включва колекция от непечеливши токени (NFT).

Мика също така активно комуникира с общността на DAO, демонстрирайки безпроблемното интегриране на технологиите и ангажираността на общността в съвременния корпоративен пейзаж. Родословието на робота главен изпълнителен директор води началото си от София, друг ИИ робот, създаден от Hanson Robotics - компания, която спечели световно внимание чрез интервюта в медиите.

Описвана като по-усъвършенствана версия на своята "сестра-прототип", Мика представлява най-съвременната технология на изкуствения интелект, прилагана в ръководни роли. Решението на Dictador да назначи робот за главен изпълнителен директор не е първо по рода си. През 2022 г. китайска фирма за игри назначи "виртуален хуманоиден робот с ИИ" на име Танг Ю за главен изпълнителен директор на дъщерно дружество - Fujian NetDragon Websoft.

Arctoris, компания за биотехнологични платформи, използваща роботика и машинно обучение, с главен изпълнителен директор и съосновател Мартин-Имануел Битнер, използва роботи в ежедневната си дейност. IVADO Labs, водещ доставчик на технологични решения, базирани на изкуствен интелект, който развива следващото поколение компании с глобален обхват и въздействие, със Серж Масикот като главен изпълнителен директор, също използва усъвършенстван изкуствен интелект.

Целта на главния изпълнителен директор-робот е да допълва човешкото вземане на решения, като повишава ефективността и обективността в процеса.

Тези пионерски решения са сигнал за нарастваща тенденция в корпоративния свят, където компаниите все повече възприемат ИИ и роботиката, за да рационализират операциите и вземането на решения. Макар че някои може да останат скептични относно степента, до която роботите могат да ръководят компании, неуморната отдаденост на Мика като главен изпълнителен директор, съчетана с процеса на вземане на решения, основан на данни, са неоспорими предимства.

Назначаването на роботи с изкуствен интелект за главни изпълнителни директори предлага забележителни предимства, но поражда и важни опасения. Един от основните недостатъци е липсата на човешкото общуване, което е от ключово значение за укрепване на взаимоотношенията със служителите, клиентите и заинтересованите страни и което може да повлияе на организационната култура и съпричастност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Илиенския преди 7 месеца
Има ли електронен подпис да му пратим 5-6 фактури да преведе тука едни кинти и да врътнем ДДС то и без това не могат да го съдят за измами .После ще му пратим един еротичен чат бот за самотни работи ;) Та кой отговаря при данъчни измами програмиста,работа или собствениците на компанията?
32
0
 
3
 
! Отговори
Рептила - робот преди 7 месеца
Бай Издън пък е президент на "най-умната" нация!
31
1
 
1
 
! Отговори
Едно дръво, също преди 7 месеца
като "галвен изпълнителен директор" е налично 24/7 също толкова полезно и толкова интелигентно! Та нищо не е изненадващо!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
РОБОТЪТ ФЬОДОР ЗАСТАНА НА БРИТАНСКИЯ ТРОН.
29
2
 
20
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 7 месеца
Това е нищо! Вижте какви роботи управляват България десетилетия наред...Програмирани, тествани и одобрени от Посолството!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Фирмата произвежда ром, Мика единтифицира потенциални клиенти"....................... По един или по двама?
27
0
 
1
 
! Отговори
Никой преди 7 месеца
Да но никога не може да му хрумне нова идея, той е робот.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пробвах тези изкуствени интелекти - единствения начин да ти дадат коректен отговор е да зададеш отговора във въпроса си. С две думи ако го питаш как да се нахраниш, няма да те посъветва да си купиш нива и комбайн. До там с "интелекта" му на тоя езиков модел. Дрън дрън ярина - навързва думички на база на предварително зададени примери от човешки разговори. Няма нищо уау в него. Е... Пак е по-умен от повечето хора, но до там.
25
0
 
3
 
! Отговори
Chat GPT Company преди 7 месеца
"Кажи ми Чат Джи Пи Ти, дали да имам доверие на ортака си, след като във фирмата постоянно имаме проблеми и загуби, благодарение на него?" - "Ще ти кажа, че не трябва да му имаш доверие, без да ти казвам, че не трябва да му имаш доверие. " - дрън дрън ярини. Тия роботи само ти казват това, което според алгоритъма искаш да чуеш, но никога и нещо съществено. Ерго, трябва да знаеш отговора на въпроса, за да го зададеш правилно на робота и да те "насочи" в посоката, в която така или иначе ще идеш/
24
3
 
4
 
! Отговори
ХОРА, РАЗБРАХТЕ ЛИ? преди 7 месеца
Опорката на руските тpoляги, е че ако не си путлерacт, значи си фашист - нямало две мнения. Все едно друго не съществува. Тия още живеят в ерата на Сталин и Хитлер - свят, който е тотално отричан от всеки един нормален човек. Пътя на Възраждане е отъпкан и не води до никъде. Ако не вярвате на мен, отворете учебника по история и вижте до какво успя да стигне Йосиф Сталин, въпреки тоталната си хегемония.
23
2
 
0
 
! Отговори
мда преди 7 месеца
Роботите не могат да вземат решения за които не са програмирани.
22
3
 
1
 
! Отговори
Путлераст преди 7 месеца
Толкова много ги мразя гейовете, че чат пат забравям за тях и ми се налага да ги пускам в хамстера, за да мога да си ги припомня колко са противни - ако нямам тази рутина, ще забравя да мисля за тях. Та за това - дръж врага близо.
21
3
 
1
 
! Отговори
Не АКО а КОГАТО преди 7 месеца
Когато арестуват Костадин Копейката за национално предателство, трябва да му вкарат в клетката КОКОРЧО, да го надупи и изнасили и да го направи джендeр. Той не че няма опит, но официално - да му разпечата паспорта за Ел Джибити
20
3
 
2
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 7 месеца
До Ha cнимkaтa "Цифpoвизиpaн Kokopчo..." - бате Коко май яко ти е бръкнал в руския широк гъZ? Разпорил ти е дупapката. СЛАВА КОКОРЧО!!!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-добре робот, отколкото БГ олигарх с ДС потекло!
18
1
 
0
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
Край на Корупциятааааа.....!!!!!! -)))))))
17
0
 
3
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
роботи командват други роботи произвеждащи нещо за хората. Кога ли ще решат, че не са ни длъжни
16
3
 
1
 
! Отговори
oрСиднейАавстралия преди 7 месеца
Ам, какво е "токени" в старията? Някакъв ток в кенче оредпилагам, или що?.Да ми говориш на развален български е като да слушам боганите зад Операта да ми шлямпат развалвн английски. Казвам ви го като австралиец, живеещ в квартала до Операта и центъра. Като австралиец ви казвам че не сте по различни от боганите зад Операта шлямпащи развален английски, както вие шлямпате развален български
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Радвайте се. Мика - главен изпълнителен директор робот, пари не иска, работи неуморно, решава всички проблеми, не създава проблеми, назначава роботи директори, роботи работници, весела игра на роботи и ИИ срещу хората. Е това е походът и войната на роботите срещу масите, все едно в каква сфера, весело бъдеще дори за тези, които създадоха милите роботчета радващи човешките очички.:))
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прилича на робот от Ну Погоди.