Съдии излизат на протест срещу уволнението на Тодорова

Съдията от СГС обяснила, че е свръхнатоварена
Обновена: 12 юли 2012 17:40 | 12 юли 2012 17:40,
144
Съдии излизат на протест срещу уволнението на Тодорова
ВСС реши да уволни Тодорова на днешното си заседание. Снимка: БТА

Съдии се готвят да протестират утре пред Висшия съдебен съвет след дисциплинарното уволнение на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова. Днес ВСС я уволни заради забавени мотиви по три дела, а решението на кадровиците в съдебната система предизвика бурна реакция.

Тодорова е и председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а освен това тя публично се конфронтира и с вътрешния министър Цветан Цветанов. "За" отстраняването й гласуваха 19 от членовете на ВСС, против бяха трима, а двама се въздържаха.

Главният прокурор Борис Велчев си тръгна преди края на заседанието на ВСС видимо ядосан и на въпрос защо е уволнена Тодорова каза само: "Питайте онези, които я уволниха". Коментар отказа и шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Решението на Висшия съдебен съвет не е окончателно и подлежи на проверка от Върховния административен съд, обясни пред журналисти Божидар Сукнаров, член на ВСС, който е участвал в дисциплинарния състав заедно с Димитър Фикиин и Светла Данова.

В писмената си защита пред ВСС съдия Тодорова е посочила като причини за забавянето свръхнатовареността си с дела и затруднения достъп до компютър. Също така тя отбелязва, че от началото на 2006 до март 2008 г. включително не е имала кабинет.  От ВСС обаче не приели аргументите й, че е по-натоварена от колегите си.

Още по темата
По думите на Сукнаров тя можела да информира председателя на СГС, че има тежки дела и е могла да бъде разтоварена за известен период от възлагане на други дела. Това обаче не било направено.

В отговор на въпрос дали ВСС някога е уволнявал съдия за забавени три дела, Сукнаров обясни, че има такива случаи, но не успя да посочи нито един.

От ВСС не можаха да обяснят защо Тодорова е уволнена за забавяне на тези три дела, след като в началото на годината бе наказана за забавянето на общо 57 дела.

През януари ВСС санкционира Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела.

Тодорова влезе в явен конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов, след като той изрази съмнения, че съдийката обслужва интересите на организираната престъпност.

Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на Съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
12
 
21
 
! Отговори
23г.,...ДАЛАВЕРА.... преди 11 години
Кой и кои ЗАЩИТАВАТ тази съдийка......?-----Далавераджии и крадци на прехода ---23г.!А,..МЕРСИ!
10
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪДИИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!! ВЪН
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIJDAM NA KOMUNISTITE KOLKO IM HARESVA BEZAKONIETO. NIKOGA VE4E ZA TQH,TEZI IM SE E IZKRIVILA PSIHIKATA I ZA VSI4KITE IM PRESTAPLENIQ E VINOVEN GERB
8
18
 
12
 
! Отговори
Nabuco преди 11 години
Долу Цвинокио и корумпетата от ВСС! Да живее Мирослава!
7
26
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, на България повече от всякога и е нужен силен премиер.На България и е нужен Волен Сидеров.Замислете се!
6
4
 
18
 
! Отговори
sk преди 11 години
хубаво е че се уволняват съдии, защото де факто тези до сега бяха недосегаеми но трябва да се започне с ВСС. там е най голямата мърсодтия в цялата система според мен.
5
3
 
16
 
! Отговори
дУ ---1 преди 11 години
Само напомням ----къде беше Съда и съдиите -----23г.,.......АЙДЕ У ЛЕВО ?
4
4
 
6
 
! Отговори
HA HA HAAAAAAAAAAA преди 11 години
da otgovorim na protesta s mitihg sre6tu korupciqta v sada
3
12
 
23
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Щом си фанал вяра на думите на тая ***, значи ще повярваш и във Великденския заек! Ще повярваш и на Кунева и догодина на изборите пак ще гризнем дръвцето. А колкото до съдийката...Не случайно от много години я наричат съдията на комунистите и организираната престъпност. И не случайно все на нея и се падат делата срещу наркобосовете. Първо се запознай с нещата и тогава коментирай. Лалугер!
2
5
 
32
 
! Отговори
селянин преди 11 години
То май не само съдиите трябва да протестират.Ами и ние селяните да вземе по едно арматурно желязо и да дойдем до столицата да видим как е Бойко каратиста!
1
9
 
43
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Току що слушах разяснения по делата на Мирослава Тодорова, по които толкова много се плюе: Първото за изнасилването на децата, се оказва, че прокуратурата случайно или не в обвинението, е пропуснала да отбележи, че единият от обвиняемите е полицай, поради което делото се мести във Военна прокуратура. За второто - съдия Мирослава Тодорова се е произнесла за наркотрафика и е осъдила подсъдимия на 8 години мисля, че казаха затвор, след което осъденият е бил преместен в затвор с по-лек режим, като жена му е идвала и сутрин да го взема. Но тези неща не се казаха. Така, че преди да плюете по даден човек, трябва да се научи истината! И тук вече всеки един от нас, може да се съмнява в българското правосъдие!Аколкото за протеста на съдиите подкрепям, даже много се забави; същото трябва да сторят и журналистите, чиите колеги бяха наречени мафиоти; също и лекарите, чиито колеги бяха наречени убийци...