ВСС действа като екзекутор, категорична е Мирослава Тодорова

"Ще обжалвам решението за освобождаването ми пред ВАС"
13 юли 2012 17:15,
216
ВСС действа като екзекутор, категорична е Мирослава Тодорова
Мирослава Тодорова. Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет често се държи като прокурор или екзекутор, заяви на пресконференция съдия Мирослава Тодорова.

Вчера ВСС я освободи дисциплинарно от длъжността й в Софийския градски съд. Тя е председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а самата Тодорова публично се конфронтира с вътрешния министър Цветан Цветанов и води дело за клевета срещу него заради изказването му, че защитава интересите на организираната престъпност.

Още по темата

Днес съдийката заяви, че ВСС не я уведомил за решението си и не е поискал да я изслуша, а е разбрала от медиите за уволнението си.

"Всеки подсъдим има право на последна дума, но се оказа, че аз нямам", обясни Тодорова.

Тя определи като "унизителен" не само за нея, но и за цялата съдебна система начина, по които ВСС е взел решението си. Тодорова обясни, че в деня преди уволнението си от медии научила, че Съдебният съвет може би ще решава нейния случай.

На сутринта имала дело и се изправила пред подсъдим и адвокат, които знаели, че може би след часове ще бъде освободена.

Съдийката заяви, че ще обжалва решението пред Върховния административен съд. Тодорова не отрича, че наистина е забавила дела, но уволнението й нямало да реши проблемите в съдебната система. По думите й най-голямото й притеснение в момента е какво ще се случи с делата й.

Тя обясни, че ако бъде освободена, всички нейни дела ще трябва да започнат отначало, а и от ВСС по никакъв начин не се поинтересували колко дела гледа в момента и колко от тях ще започнат отначало.

По думите на съдийката работата на Висшия съдебен съвет е да решава проблемите в системата, а вместо това той създава по-големи.

Тя обясни, че всеки еден от членовете му има причина да не я харесва заради системната критика, която са отправяли тя и останалите членове на Съюза на българските съдии. Тодорова припомни, че са искали и оставката на съвета.

По нейните думи най-важното в момента е да не се компрометира изборът на нов ВСС.

Мирослава Тодорова беше категорична, че не се приема като жертва и случаят с уволнението й не бива да плаши останалите й колеги.

Съдийката обяви, че вярва в съдебната система и в крайна сметка ще има справедливост.

"Има и наднационална защита", поясни тя и благодари за подкрепата, която е получила.

Тя определи като “безпрецедентен“ протеста на колегите й, който се проведе днес пред сградата на ВСС в нейна подкрепа.

Съдийката отказа да коментира конфликта си с Цветан Цветанов и дали някой е повлиял на решението на Висшия съдебен съвет за отстраняването й.

Мирослава Тодорова обаче обясни, че делото й срещу вътрешния министър е прецедент в световен мащаб. По нейни думи тя води делото срещу Цветанов, защото й се струва нетърпимо да има вербална агресия между институциите.

"Водя делото с превантивен ефект", обясни магистратът. Според нея не е правилно вътрешният министър да си позволява да дава оценки на магистрати в медиите. Точно това е причината тя да не желае да коментира конфликта между тях публично.

"Колкото е укорително да хвалиш съдии, точно толкова е укорително и да ги укоряваш", обясни тя.

Тодорова не отрече вината си по забавяне на делата, за което беше освободена и се определи като един от проблемите на съдебната система. Тя обаче беше категорична, че има двоен стандарт при оценката на работата на магистратите.

Накрая съдийката настоя да има равномерно натоварване на съдиите в системата, а не някои да имат много повече дела от други.

По повод изказването на министъра на правосъдието Диана Ковачева, че ВСС трябва да преразгледа решението си за освобождаването на Тодорова, самата съдийка коментира, че това е много притеснително.

"Диана Ковачева е част от изпълнителната власт и не може да се меси в работата на съдебната. ВСС въпреки всичките си недостатъци е суверенен орган", завърши Мирослава Тодорова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То пък само тя да беше корумпирана...
188
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
напротив,показва че ставаме нормално общество,защото не беше нормално повече от 20 години да става това безобразие и корупция в съдебната система,корумпираните вън,стига са срамили България пред Европа
187
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя *** Цвъко що не си покаже свидетелството за съдимост??????????????Близките на Иван Тодоров -Доктора,на бай Миле,Самоковеца и други не пишат ли писма до Цеци??????Кои са извършителите на тези убийства???????
186
1
 
3
 
! Отговори
много са преди 11 години
Поредната продажна съдийка , дано я стигне същото като жертвите ,на които се е подигравала с години.
185
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ТАЯ СЪДИИКА НИ СЕ СТРУВА МНООУУ *БЛИВА ...!
184
1
 
12
 
! Отговори
българка преди 11 години
защо бълг. съдии се мислат за недосегаеми и че техните решения не трябва да се коментират? Една от причините да сме на този хал са именно корумпираните или неграмотни магистрати .Крайно време е и те да носят отговорност за делата си.Всички зноаем за техните имоти и по какъв начин са се здобили с тях. Така че някои от тях са по -грешни и от престъпниците които съдят .А тая Куцкова само защитава гилдията си .защото и тя е една от тях.
183
3
 
10
 
! Отговори
И вълкът сит и ... преди 11 години
ВСС уволнява съдийката, вдига се шум , след което я връща и яправи борец за правда и свобода .Същевременно шумът стига до ЕС и следва удар по правителството. С две думи печели мафията ,потърпевши са правителството и България .
182
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РАЗСТРЕЛ!
181
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви екзекутори щом плямпа още?
180
2
 
7
 
! Отговори
sumista преди 11 години
ТАЯ ПРИЛИЧА ПОВЕЧЕТО НА МЪЖ
179
1
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 11 години
Случайно минавах покрай един парк и на една пейка,студенти си приказваха,че-за една малка група в страната може да се правят компромиси,а за огромната част са безкомпромисни.Така или иначе,тираните никой не ги обича.
178
4
 
9
 
! Отговори
Wanted преди 11 години
На тя трябва да се разлепи снимката на обществени места за предупреждение на гражданите от зло!
177
9
 
3
 
! Отговори
jon преди 11 години
do 190 Ама наистина във форума на Днес бг са останали само ***. Ти толкова ли не разбра от всичко което се изприказва, че полицията и прокурора са затлачили делото, умишлено са скрили информация от съда, че единия от обвиняемите е бил полицай и по тази причина съдия Тодорова е трябвало по закон да прекрати делото и да го прати на военен съд - чл 42,ал2 НПК ( Наказателно процесуален кодекс).Набийте си го всички в тъпите глави.
176
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сборище на преяли с асфалт ГЕРБЕРИ.Брюксел ще Ви го начука.После и Станишев.Краят Ви наближава. ББ влезе в историята вече.И вашият ред идва. А се възхищавам от госпожата-толкова смелост в една жена срещу тези изчадия крадливи и некадърни начело с Цветанов-БРАВО ТОДОРОВА!!!!!!!!1
175
5
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Как може да защитавате някой спасил изнасилвач на деца от затвора. Не ме интересува всс, не ме интересува цветанов , повдига ми се от хора заради политически пристрастия как защитават престъпници. За мен тази съдийка е престъпник и трябва да бъде съдена. Но точно за това изкривяване на истината ще гласувам за герб та ако ще да съм единствен, АЗ НЕ ИСКАМ ДА ПОДКРЕПЯМ МАФИЯТА,
174
3
 
4
 
! Отговори
do todorova преди 11 години
A ti KATO KAKVO DEISTVASHES SATANINSKO IZ4ADIE- DANO GOSPOD TI PROSTI ZASHTOTO HORATA NEMOGAT.
173
1
 
8
 
! Отговори
hidko преди 11 години
Един единствен начин има ВСС да се измъкне от тази ситуация, като хем покаже, че няма специално отношение към тази мърдийка... простете, съдийка, хем да спечели от цялата ситуация. Начинът е да се уволнят още няколко подобни съдии със забавени дела. Направи ли го ВСС зачекрва всички обвинения и няма да позволи да бъде политически въвлечен в игри и интриги. Защото сега бацето Бойко вече почна да им казва да изслушат съдийката и разни подобни - да видим колко е великодушен.... Да уволнят още!
172
1
 
7
 
! Отговори
ds преди 11 години
КАКЪВ СУРАТ
171
2
 
23
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 11 години
14 години чакахме възмездие от съда, проплака пред в. Телеграф майката на двете, изнасилени момиченца от помилваните от съдия Тодорова седмина мъже. Трагедията се случва пред очите на родителите на двете деца Веско Анчов и съпругата му. Драмата се става на 31 януари 1998 година в дома им в софийското село Чепинци. Тогава въоръжените мъже, единият от които действащ полицай Димчо Димов, нахлуват в къщата на Анчови, за да ги оберат.ЗАЩО ТЕЗИ СЕДМИНА БАНДИТИ СА НА СВОБОДА БЕ ТОДОРОВА !!
170
1
 
27
 
! Отговори
33 преди 11 години
Тодорова,скрий се ,не плюй по другите ,а докажи своята невинност.Интересно как може да има смелоста да се покаже пред народа,пред хората ,които са чакали 5-6 години неиното "справедливо"решение.Долна твар.Колко майки със сълзи на очи са чакали от теб правилно решение,удовлетворение за мъката ,която са им причинили.Но вие гледате пълния джоб.По свой начин намирате причини престъпниците да бъдат на свобода.Доказахте некадърноста си.Оставете на младите,добри юристи да свършат делата,които вие не ис