Мирослава Тодорова подава жалба в Страсбург

Повод е спряното й дело срещу Цветанов
Обновена: 10 юни 2013 18:44 | 10 юни 2013 18:44,
60
Мирослава Тодорова подава жалба в Страсбург
Снимка: архив Булфото

Мирослава Тодорова подава жалба пред Европейския съд по правата на човека за защита на човешките й права - на справедлив процес и на лична неприкосновеност. Това става ясно от писмо на уволнената от ВСС съдия, получено в БТА.

Тодорова съди депутата и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов за клевета. Делото обаче беше спряно заради имунитета му.

Още по темата

"Делото можеше да приключи по по-достоен начин за българската съдебна власт, като получа правосъдие преди г-н Цветанов да придобие имунитет и след като българският съд дефинира отговорите на поставените от мен въпроси за отношенията между съдебната и изпълнителната власт", пише Тодорова.

Пред съда по правата на човека тя няма да претендира обезщетение, защото това би означавало "българските граждани да бъдат увредени два пъти - веднъж - заради нарушеното разделение на властите, които им дължат демократично управление, и втори път - ако бъдат осъдени да платят обезщетение заради компрометираната държавна власт".

Тодорова припомня, че поради забавянето на делото давността му се оказва по-кратка от депутатски мандат.

Имунитетът на депутатите не е привилегия, още по-малко средство за постигане на безнаказаност, посочва Мирослава Тодорова и допълва, че няма да води дело по гражданскопроцесуален ред, защото не цели парично обезщетение.

На 3 юни стана ясно, че Софийският окръжен съд спира делото за клевета срещу Цветанов.

Бившата съдийка от Софийски градски съд започна дело срещу депутата, след като в свои интервюта той заяви, че Мирослава Тодорова защитавала интересите на организираната престъпност. Скандалът между бившия магистрат и Цветанов стана повод за високо напрежение между ексминистъра и представители на съдебната система, които го обвиниха в намеса във властите.

На първа инстанция делото, което се гледаше в Пловдивски районен съд. Магистратите оправдаха Цветанов с мотив, че той изразявал личното си мнение в интервютата.

Мирослава Тодорова обжалва решението пред Пловдивския окръжен съд, но всички съдии от Наказателното и от Гражданското отделение си направиха отвод, въпреки че Тодорова не е искала отводи. В мотивите на самоотвеждащите се съдии се повтаряше аргументът, че вече имало създадено в медиите съмнение в безпристрастността на пловдивските съдии и това налагало да се отведат от делото, което беше върнато на Върховния касационен съд (ВКС) за ново разпределяне. Така делото попадна в Софийския окръжен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 10 години
ЗА 45. АМИ СИНЕ МАЙЧИН КАТО ТУРЦИЯ ТИ Е МАЙКА СТОЙ СИ ПОД ПОЛИТЕ И. ЧИЙ ГО КРЕПИШ ТУК ПРИ БЪЛГАРИТЕ. НА КОЙТО НЕ МУ ПОНАСЯ ХАЙДЕ- ЧЕРГА НА СУДЖУК И ЧОРБАДЖИЯ ДРУГ. БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ ЯДЕШ- ДАНО СЕ И ЗАДАВИШ И МЕН ДА МОЛИШ ДА ТИ ПОМАГАМ. ***.
38
1
 
8
 
! Отговори
saa преди 10 години
alchna,mrusna,kradliva
37
2
 
5
 
! Отговори
ILKO преди 10 години
XAXA SMESHKO IDI SI V TYRCIA BOKLYK TAKAV A ZA DECATA NI OPITAI SAMO NO NIE TYK NE RAZCHITAME NA SADEBNA SISTEMA A NA OKO ZA OKO TAKA CHE SAM SHTE RAZBERESH KAKVO SHTE TI SE SLYCHI TAPANAR RIAZAN
36
11
 
9
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
Браво, но след като осъди шестака, вместо от бюжета, както го наричат герберастките иксперти, Цвинокио да се разплати от апартаментите на тъща си.
35
1
 
10
 
! Отговори
ILKO преди 10 години
E TAKAVA NAGLOST NIAMA,IZLEZNA LI CHERNO NA BIALO CHE E MACHKALA I ZABAVLIALA DELATA,IZLEZNA SEGA PAK ISKA DA SE IZKARA EDVA LI NE NA VIDA NENAPITA.ABE VSICHKI SADIII ADVOKATI PROKYRORI KOITO SE OBLAJIXA POSLEDNITE 20 GOD DA IZCHEZVAT OT TAZI SISTEMA.NE STIGA CHE SE NAGYSHIXA SEGA PAK REVAT.CHERVENATA BYRJYAZIA ZDRAVO SE TRESE
34
1
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Не знам какво си преценява, уволнена от ВСС и колегите и не искат да съдят по дело, в която тя е ищец. Защо така?
33
17
 
26
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Мирослава не е вчерашна и много добре си преценява нещата. Цецко тепърва ще бере големи ядове. Много хора изнерви с простотиите си и затова просто няма да разбере откъде ще му дойде. Всички са против него и има защо.
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КЕБАНЕТА ОЛИГАРСКИ ЩЕ НИ НАДУЕ ГЛАВИТЕ ЗА ЗАПАДНИТЕ ТУРИСТИ И БИРИТЕ И А ЗА ИСТОЧНИТЕ ТУР ОПА СБЪРКАН ТЕ ИСТОЧНИТЕ ПЪРВО НЕ ПИЯТ И ВТОРО СА СИ У ДОМА ВСЕ ПАК ЗАДУНАЙКАТА Е ТЯХНА(анонимен) 10 юни 2013,22:39 отговориДОЙДОХА СЕРЕГЕЙОВЕТЕ НА ВЛАСТ И БЪЛГАРИЯ СИ СТАНА КРЕМЪЛСКА КЛОАКА СРАЗУ(анонимен) 10 юни 2013,22:31 отговориСТРАСБУРГ СЪДИ ПО ДОКУМЕНТИТЕ КОИТО ИЗПРАЩА ГОЦЕВОТО ПРАВОСЪДИЕ ПРИСЪДАТА Е ЯСНА ПЪРВИЯ КОЙТО ОСЪДИ БЪРГАРИЯ В СТРАСБУРГ Е НАРОДОЛЮБИВИЯ КРЕМЪЛСКИ КОМУНИСТ ЛУКАНОВ И БЕЗ СТРАСВУРГ Е ЯСНО ЧЕ КРЕМЪЛСКИТЕ КОМУНИСТИ СА ОСЪДИЛИ БЪЛГАРИЯ НА ВЕЧНО И НЕРУШИМО КРЕ(ано
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбра ли госпожо що за правосъдие СТЕ?
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dobre de da kaje Sergei kolko i e platil za da vdiga i tq shum sreshto GERB tazi kormpirana alkoholochka ! ili e Ahmet , vij moje i Ahmet da e toi e malko po stisnat no za politikata i zadnika si dava !
29
9
 
24
 
! Отговори
Неутрален преди 10 години
Българинът не е свикнал да търси правата си, затова мнозина не могат да приемат факта, че Мирослава Тодорова не постъпва като тях. Някои сънародници пък се дразнят повече от това, че в жалбата си Тодорова не иска обезщетение от България. Това може само да повиши интереса към онова, което ще реши съдът в Страсбург. Не на последно място, поради обстоятелството, че до преди по-малко от месец нямаше български съдия, който да се осмели да осъди Цветан Цветанов. Сега може и да има, но вече е късно...
28
18
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Да, Станишев се върна на власт, съдиите, които са защитен чадър на мафиотите и отказват да ги вкарват в затвора надигнаха глава, мафиотите се разжугаха, че и проститутките цъфнаха отново по магистралите! Това е: всичко по старому, да се приготвим да посрещнем и братя Галеви на бял джип! А Цветанов бил престъпник и ще го вкараме в затвора, за да може престъпниците свободно да си джиткат из Родината!
27
2
 
30
 
! Отговори
valdes преди 10 години
протестите на хората трябва да са не пред партийните централи,а пред сьдебните палати . Там е сьрцето на мафията
26
3
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
До james1Много си ***, мен! Стой си у вас и не се изказвай, защото предизвикваш само смях! Мирослава Тодорова не е адвокат, пич, а съдия!
25
7
 
8
 
! Отговори
Tanq преди 10 години
Niama po korympirano i naglo sashtestvo ot taia. Pod 50 000 .lv. ryshvet bilo neseriozno spored neia.
24
20
 
22
 
! Отговори
Тутурут преди 10 години
Много нагло същество е тая ***!
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DROG-ariat CACAROV LI I DADE TOZI VISOKO PROFESIONALEN SAVET?
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Hora razberete 4e ruskata nafiq e mnogo po sta6na ot balgarskata a Sergeq e rusnak
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kato si. Zamina boiko sega se 4ustvate po dobre toka vi namaliha rabota si namerihte i zaplatata stana 2000 leva bravo i 4estito
20
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодаря на Тодорова и на всички нейни колеги за всички български тъмни милионери , мутри , организирани групировки които пратиха в пандиза... няма как да не я подкрепим.. да ама не ! те тия *** един не са вларали в панделата псвен *** и клошари само за тях има закони , за големите риби... линч за всички съдий , смяна на върховния съд с европейски съдий!