Реформаторите: Няма да имаме главен инспектор с ГЕРБ

Те зоват за модел "чисти ръце"
32
 Реформаторите: Няма да имаме главен инспектор с ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Реформаторският блок отказа предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да номинират заедно кандидат за главен съдебен инспектор.

Освен това те обвиниха и бившите управляващи за създалата се ситуация повече от година Инспекторатът на ВСС да няма ръководител.

Две парламентарни мнозинства-това на ГЕРБ в41-то НС и сегашното на БСП и ДСП не предприеха нищо,  упрекват Реформаторите в позиция.

Още по темата

Навръх коледните празници през декември 2013г., притеснено от очаквания критичен евродоклад за България, мнозинството на БСП и ДПС се опита ударно, в нарушение на закона и при съмнения за тайна договорка, да реализира една единствена кандидатура за поста. От Реформаторския блок предупредихме незабавно, че подобни действия могат да имат само един резултат-провал и поредната делегитимация в очите на обществото на висша държавна институция. Острата реакция на Реформаториския блок срещу тези нелегитимни действия на управляващите доведоха до публичност на опорочената процедура и, поставени под силен обществен натиск,вносителите от БСП и ДПС бяха принудени да оттеглят единствената кандидатура за поста, пише още  в позицията.

От обединението настояват, че единственият начин да се разреши поредният кадрови проблем,създаден последователно от ГЕРБ, БСП и ДПС, е чрез публична и открита процедура по номинация и избор на нов Главен инспектор към ВСС, с участието на неправителствения сектор, гражданските организации и извънпарламентарните партии и пред очите на цялото общество.

Реформаторският блок категорично отказва да приеме отправените „оферти“ за участие в задкулисно кадруване по досегашния модел, публично компрометиран след трикратно проваления избор на член-съдия на Конституционния съд миналата година, а сега и на Главен инспектор.

Заявяваме,че само и единствено прилагането на модела „чисти ръце“ при новите номинациите– прозрачна процедура, спазване на закона, публичност на номинациите, проверка на кандидатите и готовност да отговарят на всички отправени към тях въпроси - може да възстанови доверието към институцията и да доведе до качествен избор,пише още в позицията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
аноним преди 10 години
ама кои сте вие , за да искате или не искате нещо - смешници
20
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Реформаторите: Няма да имаме главен инспектор с ГЕРБ. Че кои сте вие! Аз си спомням Рамаданчо, Пръмова, Зеленогорски, Лукарски и един държащ се като невменяем доктор, май че Москов се казваше. Излезте на избори, хванете 15% гласове и тогава говорете. Държите се като ***! Никой не ви смята за нищо, ама вие да си окнете нещо! БъБъ ви обръща внимание след 3-4-то уиски, когато престане да разсъждава.
19
2
 
4
 
! Отговори
USA преди 10 години
Kakvi ste vie beeeee (Reformatori ) Pak ste zad borda.....
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво очаквате от Радан КУНЕВ. Червеното яйце в синьото гнездо е вече снесено. Като се излюпи ще започне да изтиква навън останалите. Вече избута Нейнски, ще има и други, накрая ще остане само ...кукувича перушина.
17
5
 
12
 
! Отговори
789 преди 10 години
Радане , Радане ! Събери си акъла и започни да действаш самостоятелно ! Засега в твоите действия се вижда стилът на Иван Костов / Той само дето се не записа в БСП , за да е срещу Бойко/ , а това няма да те изведе на добър край - ще последваш съдбата на настойника си , да знаеш !
16
6
 
0
 
! Отговори
enterfornone преди 10 години
Когато така ядосваш форумната тиня, явно правиш нещо правилно...
15
9
 
8
 
! Отговори
мдаа.. преди 10 години
Засега единствено Бойко успя да се опъне на *** и затова всички са срещу него , от всички страни и тъмни долапи . Реформаторите изглежда не искат да реформират статуквото. Какво реформират реформаторите и с кого? Разделяй и владей. Това бяха опорните точки към иван костов , и сега намирисват същите стари чорапи.
14
0
 
1
 
! Отговори
miki преди 10 години
ami to hubavo oba4e tezi da vzemat da se pre4istqt ot tqhnite lidire mafioti maroderi!na4eli s leidito
13
5
 
20
 
! Отговори
РБ...за наивници преди 10 години
Тези Реформатори пък откъде това самочувствие ,че ще влязат в Парламента и ще зависи от тях всичко??? При условие ,че са същите мутри от Прехода ,които за 24 години нищо не направиха!!!Какво ще реформират? Може би банковите си сметки??
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова сте недалновидни. А може би го правите нарочно, защото цялата тази ситуация ви устройва. Май само се правите, че искате избори.
11
7
 
7
 
! Отговори
така е преди 10 години
До Анонименднес вече има нова партия-ГОЦЕБУДА.....ТЯ ЩЕ НИ ПОВЕДЕ КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ-какви са тези риформатори!?!!
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РБ е пример за презрението на американците към нас. Натискат ги да се ду..пят на ГЕРБ, защото герберунгелите са им в кърпа вързани. И са готови на всичко. Дават всичко. Или просто РБ са си една поредна креатура на ДС, щом от това печели БСП!
9
1
 
7
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Ама кой ви пита
8
2
 
11
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 10 години
т.н. Реформаторски блок с Кунева-снахата на ЦК на БКП е скритата лимонка на БСП-ДС. Номера с оттеглянето на Иван Костов не върви, защото той си е агент на ДС. След като с 2-3 % толкова са велики работата е ясна.
7
3
 
2
 
! Отговори
rumеn221 преди 10 години
Аз съм Вожда!!! Повелителя на мравките и оплодителя на лемурите!! Страхотен съм!!!!!!!!.........Гуфн***р
6
3
 
9
 
! Отговори
13 преди 10 години
Абе тия ще излезнат не толкова скрити комунисти...!
5
4
 
15
 
! Отговори
Аз съм преди 10 години
Тия докога ще ни заливат с тъпизмите си! Чисти ръце за тях и тогава за другите.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УСПЕХ!
3
5
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Ало, реформаторите,Първо приложете за Пръмова:НК Чл. 103. Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9..
2
4
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Ало, реформаторите,Чисти ръце първо за Пръмова Няма по-корумпиран българин от Мадам Йес! Та нали Пръмова подписа НА ТЪМНО убийствените договори с ЕС, и я нарекоха госпожа йес. Народа казва: Със стари фльорци нов бардак не става. - Пръмова е член на УС на френската банка Париба. Там е и Милко Ковачев, бивш министър на енергетиката при царя. - Простата истина е, че 3 и 4 реактори бяха затворени заради АЕЦ Черна вода, която е собственост на банка Париба, в чийто УС членуват тези "български политици! И какви комисионни е получила за затварянето на реакторите?!