Гешев със заявка за по-активна прокуратура за справедливост

Главният прокурор не бил всевластна и безконтролна фигура
Обновена: 26 ное 2019 13:54 | 26 ное 2019 12:54, Камелия Цветанова
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според Иван Гешев, който ще наследи поста като главен прокурор от Сотир Цацаров, след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му, прокуратурата трябва да е по-активна  и да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост.
Още по темата

"Съзнавам, че обществото очаква това и ще направя всичко възможно да оправдая обществените очаквания", коментира той след срещата си с президента.

Гешев обясни, че Радев му е информирал за намеренията си да инициира широк дебат за промени в Конституцията във връзка със съдебната система.

Според него прокуратурата е част и трябва да остане част от съдебната власт, а това е мнението и на почти цялата магистратска общност.

"Не смятам, че съм работил селективно по делото КТБ, както екипа от следователи, прокурори и съдебни служители. Това ще стане ясно и в хода на съдебното производство", коментира Гешев по повод на призина на президента да бъдат посочени всички виновни за фалита на банката, а не само някои.

Според Гешев главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в държавата.

"Смятам да развенчая мита, че главният прокурор е всевластна и безконтролна фигура. Това не е вярно. Главният прокурор не е пощенска кутия, за да приема сигнали от политици. Рационално е българските политици да внасят сигналите си в компетентната прокуратура. Те не трябва да използват главния прокурор за реклама и пощенска кутия", смята избраният за главен прокурор.

"Не смятам да споделям проблемите на прокуратурата, не сме безгрешни, но не сме виновни за всичко. Борбата за престъпността зависи от охранителните органи, прокуратурата и съда. Не може една система да не работи и за всичко да е виновна една структура. Резултатите на българската съдебна власт са нелоши", допълни Гешев.

Той допълни, че има приоритети, но засега няма да ги коментира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Страхливко до Презид преди 4 години
Президентът нищо не можеше да направи, всяко друго действие е нарушение на Конституцията.
51
0
 
1
 
! Отговори
Страхливко преди 4 години
То едно е да си арестуван, друго е да си осъден ефективно.Кат гледам как за 30 г. един осъден политик няма и почвам да вярвам в Левиатан.Тц, Тц, Тц - неам думи, кот да кажа шмъ арестуват, като враг на народа и демокрацията.Понеже съм страхлив, и лесно цапам панталонките ще си "замълча, докато не дойдат и за мен..."
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"" Гешев със заявка за по-активна прокуратура ""...........Вярвам на Гешев, ... за пръв път видни олигарси и крадци бяха арестувани ... има желание за работа, а който вярва на проскубаната Иванчева то си е за негова сметка.
49
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен,който написа:-"Не пишете по сайтовете срещу гешефтара, всичко се следи от герб..аджийската мафия и може да пострадате..."Ама това е ясно,уважаеми!Но ясно е и друго:-Че пишем,не пишем,ПАК НАРОЧЕНИТЕ ЩЕ ПОСТРАДАТ!!!!..Но и друго е ясно:..Ще цитирам Швейк:..-"Един БАЛОН,госин поручик,колкото повече го надуваш,толкова повече той има възможност да се спука"....та така..ШОУТО предстои!.."Яйцеглавия"../по думите на Пателина Малард/ го ИЗВИКАХА!..."Вий жертва паднахте в неравна бо
48
1
 
1
 
! Отговори
... преди 4 години
Ако на тоя разчитаме за честност справедливост и други неща от сорта, то значи работата е ясна! Тоя гешефтар е всичко друго но не и честен! Та така! КОлкото до потвърждение на думите ми просто вижте колко хора натопи измени им доказателствата и промени всичко за да ги накисне в калта! По заповед на тиквата и компания де! Та така!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Коя икономика бе гер..бав ***.е, тази на завода на VW или на незпочнатия строеж на АЕЦ Белене ли?
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пишете по сайтовете срещу гешефтара, всичко се следи от герб..аджийската мафия и може да пострадате...
45
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ПроСоТо-МЕНТЕ46Разкарай се от мен,кърлеж!!!
44
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Има защо Позитанци да се страхуват от Гешев. Затова даваха луди пари за протести. Приемам залагания кой ще е първият, на когото ще поиска имунитета
43
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
но както и да е,българи....Аз съм просто само "Гласът на Един,който вика от пустинята"....както пееше оня:-"Живота си е само ВАШ бе,само ваш! Ела да го дхаш!..ВАШ!!"..
42
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
та да си продължа мисълта:-Според Закона ВСЕКИ прокурор е ДЛЪЖЕН да задейства разследване по ВСЕКИ сигнал,стига той да не е анонимен!!!ВСЕКИ прокурор!!!!!!..Но какво вика яйцеглавия:..-"Мен Закона НИ *** ИНТЕРЕСУВА,яз ни сам пощенска кутия!"..?!?!Е?!...И какво ще стане ,ако ВСЕКИ прокурор легне на неговото правило?..-Кой прокурор ще се приеме за "пощенска кутия"?!..Толкова ли не разбирате до каква степен ТОЯ и ИЗДГНАЛИТЕ го ПОТЪПКВАТ най-грубо Законите в Територията?!?!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде още седем години без нито една присъда за голям играч, освен за кокошкари ..ГЕРБ и Мафията да почерпят.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГешеФТ е радост за всички гербо-депесарски мутро-мафиоти.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Заявка за по-активна прокуратура и справедливост",нали?Ловът на вещици вече започна.Подпукаха Е.Йончева.Кой ще е следващият?Ама това евтини апартаменти властимащите/да не ги изброявам поименно/,балкони колкото апартаментите,асансьори,барбекюта,къщи за тъщи,корупция,обществени поръчки за стотици милиони,некачествено строителств,Ало,Банов,съм и т.н.Тук обаче няма да се пипа
38
4
 
1
 
! Отговори
Стево Пендаревски преди 4 години
И вашиьот президент излезна "бугарска ливада недокосена", който се стресна от Боко Тиквата и неговите ВСЕВЛАСТНИ ГОСПОДАРИ в Брюксел и Вашингтон и реши вместо да си има неприятности . . ."да клекне'' и подпише Указа !Не съм очаквал и друго развитие в тази продажна и пропаднала влада, населена с австралопитеци, а не с . . .хомосапиенс !
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами,да.Не е безвластна и безконтролна фигура.Контролира го ББ.
36
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
я да видим дали ще ви хареса това:-"Главният прокурор не е пощенска кутия, за да приема сигнали от политици. Рационално е българските политици да внасят сигналите си в компетентната прокуратура. Те не трябва да използват главния прокурор за реклама и пощенска кутия"..Е?..Схващате ли?..-Тоя ОТ СЕГА заявява,че НЯМА да обръща внимание на сигнали,които засягат...ГЕРБАДЖИЙСКОТО стадо!ЗА ТОВА ГО И ТУРИХА ТАМ!!!!..А както знаете,всяко разследване може да бъде спряно от така наречения "главен проку
35
1
 
5
 
! Отговори
Корумпе преди 4 години
Гешефтът е радост!
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега не разбрах от коментарите!Гешев добър ли е или е дявол и ни чака тайна полиция, репресии и отвличания?
33
3
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Дебати за промени бля бля,радев просто се наведе та чак приклекна,друго не съм и очаквал.Връзката БСП-ГЕРБ стана още по топла.