Надежда Йорданова: Закриваме спецправосъдието, трябват ограничения за главния прокурор

В ЕК има 14 наказателни процедури срещу България, заяви правосъдният министър
Обновена: 21 дек 2021 09:22 | 21 дек 2021 09:21, Красимир Ангелов
312

Прокуратурата излезе с позиция вчера, че служебното правителство целенасочено е обвързало Плана за възстановяване с функциите на Прокуратурата на Република България и фигурата на главния прокурор.

"Целенасочено изкривяваха фактите. България в няколко доклада, изготвени от ЕК, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор и липсата на ефективен механизъм, в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантиран върховенство на закона", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова заяви в студиото на "България сутрин".

Още по темата
И подчерта, че в последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства, посочи Йорданова.

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на Плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията", отбеляза министър Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство. Според правосъдния министър, в обществото има усещане за липсата на справедливост.

"България има нужда от съдебна система, в която хората вярват, и която не дели хората на наши и ваши. Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", настоя Надежда Йорданова.

Тя посочи като спешна мярка промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти, обясни министърът.

Йорданова бе категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, отбеляза правосъдният министър.

По думите й голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. "Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие - да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство", разясни новият правосъден министър.

Йорданова посочи, че съвсем скоро ще стане ясен съставът на нейния екип. Тя ще има съветници по въпроси като детското правосъдие и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Встъпвайки в длъжност като министър, Надежда Йорданова е заварила 14 наказателни процедури срещу България. По две от тях сме на етап, при който ЕК е готова да започне процедура за имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

След 4 г. тя очаква да имаме правосъдна система, в която обществото да има повече доверие и работещо електронно правосъдие.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата и основна работа на МП и мнозинството в НС е да свали Гешев и Цацаров, за да се премахнат откровените пречки на ръководените от тях институции на дейността на новия кабинет и протестите, организирани от ББ, К.Костадинов, Алибегов и очакваните такива от протежетата на ББ - лидери на синдикатите КНСБ и Подкрепа. Реформите - после, след края на яростните атаки от всички горепосочени.
248
4
 
3
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Специализирания съд и прокуратура изобщо не трябваше да се създават.Не само, че не са натоварени спрямо съдиите от окръжен илайонен съд, но взимат и почти двойно повече възнаграждение. Накрая се оказа, че имат и по едно дело на месец натоварване. А администрацията, която ги обслужва, сигурно е многобройна, назначени по неясни критерии , както всички назначени от това ВСС.
247
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тока ги видяхме, сега съдебната система ще прецакат и малкото хубаво.
246
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро гербавите престъпници ще бъдат пребивани с тояги като кучета по улиците! Точно както заслужават!
245
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
268 Прави разлика между "нови хора" и "наши хора". Освен това, има законови процедури за смяна на главен прокурор.
244
5
 
8
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Имах голяма надежда в К,ь,о,в,е,ш,и, но досега _ нищо!!
243
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога го измисли това ? Преди или след като гълташе на Радев?
242
3
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Новата власт с нови хора! Г,е,п,и какво не са разбрали? Това не е призив, а закон божи.
241
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещате ли какво се случва? Насилени протести, смешни имена за политици, избори с машинки! Хора, случва се сега, във вашата държава, на вашата улица, утре във вашия дом!
240
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде долетя това недоразумение? Надежда Йорданова сляпо изпълнява чужда воля. Да обясни, ако може, ще реформира институцията главен прокурор, или ще сменя Гешев, със свой човек. Вярна на призива, на премиера,"да поставим свои хора в институциите".
239
18
 
8
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Справедливостта ще дойде само когато бъдат настанени Асфалт паша,Каскет ага и Сасата при Бай Ставри .След тях и такива,като Пинокио и други Шменти капели.Само тогава в обществото ще се възвърне доверието в институциите,както беше по Бай Тошово време.
238
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ дълбаят дъното! Каква градска десница, какви 5 лева. Пари от НПО - та се сипят върху тях, а те прости и нагли, чак дрънкат.
237
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вожда е отворил чекмеджето!
236
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обявиха на киро декларацията за тип-топ и тая веднага обяви прокуратурата за невлидна и почна да сваля главния прокурор. Като не е съгласна с решението на прокуратурата за Киро, да вземе да обжалва или да уволни престъпника прокурор, а да не ни занимава всеки ден и да се жалва като вдовица.
235
6
 
26
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
"Йорданова бе категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито." Миличко без биография - защо и за кого несправедливо?
234
7
 
24
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Не напразно Черепа има Надежда в теб!
233
13
 
44
 
! Отговори
радевщина в действие преди 2 години
Значи пак строим комунизма !!! Репресии за инакомислещите и неблагонадеждните !!! Браво !!! Отново политическо преследване !!! След като се изгавриха с конституцията , я захвърлиха в нужника !!! Както е тръгнало , скоро отново ще отворят и лагерите в Белене и Ловеч !!!
232
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички в защита на Гешев, Оставим ли ги ще се развелнеят всички олегарси ,които той подгони, ХОРА ЕЛАТЕ НА СЕБИ СИ ,не видяхте ли кога започнаха проблемите му.
231
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев е единствения лош главен прокурор досега защото арестува червените олигарси. Махат спецсъда за да им паднат делата и да се оттърват!
230
4
 
16
 
! Отговори
Тцтц преди 2 години
До АнонименОткакто се *** на цимента реши да си вдигнеш гащите.. Благодарение на такива като тебе РСМ ще ни заграби половината история, че и Охридската Архиепископия. Трябва да те е срам. Защото със заблудените си искания за промяна сега ще си причина за осакатяването на държавата и историята ни. Не разбрахте ли, че в България няма да има промяна ? Трябваше да пазим единственото, което ни е останало - историята. А СЕГА Благодарение на такива като теб и това ще си отиде...