Цените на ваканционните имотите скачат по-бързо от тези в големите градове

България е загубила интереса на чужденците
19
Цените на ваканционните имотите скачат по-бързо от тези в големите градове
Снимка: БГНЕС

Българинът е основният купувач на имотния пазар. Вижда се отдръпване на чужденците, но местното търсене успява да компенсира тази липса. Вижда се целогодишно оживление по морските населени места, а големият интерес към ваканционни курорти в община Несебър като го превръща в четвъртия най-голям имотен пазар, това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на "Bulgarian Properties", в подкаса "Имот: Взет или нает" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Снежана Стойчева.

Тази година е по-спокойна за пазара на имоти. Пазарът на ваканционни имоти се възстанови бързо през годините на пандемията, каза Стойкова. Българинът все още е основният купувач, освен в Банско и Слънчев Бряг, където има много чуждестранен интерес. Цените на ваканционните имотите нарастваха по-бързо и от тези в големите градове, достигайки до 30% на някои места, обясни гостът. Тази година се наблюдава нормализиране, но пазарът е активен и има търсене и предлагане, допълни тя.

„Загубихме като че ли интереса на чужденците и все още не успяваме да си го възвърнем; за щастие местното търсене успява да компенсира и да движи пазарите напред“, каза Стойкова.

Морските имоти са по-интересни и там се осъществяват най-много сделки, тъй като са повече на брой от зимните ни курорти, но тази години се вижда сериозно раздвижване в Банско и може да се говори, че е хит на пазара дори и през летните месеци, каза Стойкова. Основният интерес при ваканционните имоти е насочен към вече обзаведени апартаменти на вторичния пазар, а най-честите цени са между 800 и 1000 евро на квадратен метър на вторичния пазар, а за новото строителство средно се предлага между 1000-1300 евро на квадратен метър, разказа гостът. Тя обясни, че ваканционните имоти вече изравняват средните цени на имотите в големите градове. Има огромен интерес към имоти в Несебър и другите курорти в общината, като той се превръща в четвъртия по големина пазар на имоти в страната. Тази година се очаква да е от водещите места по брой сключени сделки, разказа Стойкова.

Опцията за наемане на ваканционно жилище за сезона е била по-рядко срещана, тъй като в някой случаи е било по-изгодно да се закупи такова жилище, но с нарастването на цените на жилищата гостът смята, че ще видим по-честото наемане, а не купуване.

Вижда се оживление на морските курорти целогодишно. Гостът смята, че това се дължи на завръщащи се българи от чужбина, които предпочитат да живеят по морето, както и на украински бежанци, за които брокерите казват, че вече не само наемат, а и купуват жилища по морето. Слънчев бряг е най-големият пример за това, каза Стойкова.

При зимните курорти положението е същото като и на морските ни курорти, а сделките за купуване и наемане се извършват извън сезона, тъй като постоянния прилив на туристи затруднява огледите. Средните цени на имотите в Банско се приближават до тези в Слънчев бряг между 800 и 1000 евро за квадратен метър. Най-скъпият за имоти курорт е Боровец, където средните цени са около 1250 евро на квадратен метър, но там предлагането е много слабо, а най-евтините курорт откъм имоти е Пампорово.

При пазарът на къщи в малки населени места с цел отдих или втори дом гостът каза, че най-често се търси да е в населено място близо до град, за да се ходи през уикенда или за постоянно живеене. Този тип купувачи винаги са присъствали на пазара, обясни гостът.

Ентусиазмът, който се бе появил след пандемията се изпари , а сега по-внимателно преценяват къде и какво да закупят и дали им е по силите, обясни Стойкова. Това води и до най-слабият ръст на цените при селските къщи – до 10%, който ръст е най-малък на имотния пазар, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Банскоимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хаха страшни глупости, с парите които ще трябва да закопая в такъв имот, ще си направя поне 20 морета и то на различни места, а не години наред на едно също място, скука и еднообразие.
17
1
 
0
 
! Отговори
ТурбоГъзарийка преди 7 месеца
Един за семейството, по един за децата, една вила , няколко инвестиционни , един за любовницата и един за ваканция. Поздравления на всчки хора с по 5 ***. Алчността гради инфлацията.
16
1
 
1
 
! Отговори
инж. Иван Николов преди 7 месеца
До АнонименТи нормален ли си плочкаджия да взема 1500лв за 2 дни работа? Определено не си в ред с главата, за да напишеш подобна простотия. При цени на кв.м. 30-40 лв. макс 50 при супер луксозно изпълнение на проект си направи сметката колко квадрата трябва да залепи един плочкаджия, за да вземе сумата, която пишеш.
15
1
 
1
 
! Отговори
Bill The Bill преди 7 месеца
Уау колко убаво. И ние ще скачаме
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди 4 години продадох 7 апартамента на англичани, купувани инвестиционно. Затворен комплекс, лукс, 1000 евро годишно за подръжка. Купиха ги за по 60000 евро, държаха ги 10тина години и ги продадоха за по 25000евро. Собствениците щяха да ги дават под наем и от време на време те да ги ползват. На практика печалбата им отиде за ремонти и подръжка. Накрая ги махнаха колкото да се отърват. Едни балъци теглят кредити, а най-печеливши са строителите. Един плочкаджия взема 1500лв за 2 дни работа
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ваканционните имоти са един бездънен кладенец в който може да си закопаеш парите така че никога да не може да ги извадиш. Аман от платени статии.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като почнат да падат цените, най-малко ще паднат луксозните имоти в големите градове, следват имотите в хубавите квартали в големите градове, после имотите в курортите, малките градове и в селата е най-сериозно.
11
0
 
8
 
! Отговори
Нане Вутов преди 7 месеца
На десктопа съм си сложил снимка - интериор на разкошно бунгало, огромно легло, кушетка, широки отворени прозорци с вдигнати завеси, през които се вижда широка веранда с удобни столове, след нея златист пясък, слънце и синьо-зелено море. А като пия две водки започвам да чувам прибоя и усещам бриза. Та те така те, с морските имоти.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо да дам 150 000 ле за апартамент, на който трябва да плащам и ежемесечни такси, след като мога да го наема за 100 лв. на вечер?!? Няма никаква логика.
9
0
 
12
 
! Отговори
Гъчо преди 7 месеца
Бе вие самите вярвате ли си като ги пишете тея работи?
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Купих на село 3 къщи, по 5000лв всяка. Трябваха ми дворовете, които са по 2400м2. Всичко е без пари, стига с тези глупости, България не е само София, Пловдив, Варна и Бургас.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия, горките, хептен огладняха. Само да идеш да погледнеш нещо и след това те побъркват от звънене. Викаш им, ще се обадя (ама на кукуво лято). И те почват да те убеждават, че била много ниска цената, щяла да скача. Викам им - супер. Като дойде купувач за повече направо продавайте. Няма какво да ме чакате. Аз и без това се туткам. След 2-3 дена пак. До побъркване. Такова им е скачането на цените.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И пак явни лъжи и глупости! Хайде отивайте и купувайте като е така! Селски къщи по 50-100,000 и морски по 800,000! Ама и гладни брокери я!
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нищо не скача продават се вече с отспъпки. Паника сред брокерите е огромна и се опитват да спрат паническите разпродажби
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
логическо противоречие между заглавието и под заглавието
3
2
 
16
 
! Отговори
Имотен бездомник преди 7 месеца
Абе докога ша ни ги натрапвате тея бе в коя бяла Държава всеки ден се пускат обяви за Имоти , когато ви облъчват така означава че вие сте стоката. Хит било всичко което може да мърда и ходи се изнесе от тая територия разпродадена на беЗценица. Незнам си какво било Хит Боже то ако е хит няма да ни го рекламирате тука всеки ден ще давате по 2000 лева на Година за подръжка ,вместо да си печете *** на Бали сега идва и Денково-гробарският ток по 200 Е на месец за копторчето, страшна инвестиция
2
0
 
33
 
! Отговори
АЗ преди 7 месеца
Да си купиш имот в Банско , трябва да си напълно уд !
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде народе, ще свършат бетона е на изчезване, иначе за месец и половина сезон каква ваканция, а ските са опасни за справка Шумахер!