11 дни до вота в САЩ, а ФБР пак разследва Клинтън

Демократите обвиниха шефа на ФБР, че действията му са незаконни
31 окт 2016 15:37,
28
11 дни до вота в САЩ, а ФБР пак разследва Клинтън
Снимка: архив Reuters

Отношенията между Джеймс Коми и Хилари Клинтън никога нямаше да са без напрежение, не и след като ръководеното от Коми ФБР проведе в година на избори криминално разследване за използването на имейли от кандидата на демократите за президент на САЩ, съобщава The New York Post.

Още по темата

Но изведнъж Коми огласи пред Конгреса, че агенти на ФБР ще проверяват нови имейли, които може да са свързани с това "спящо" разследване и това повдига въпроси за това как Клинтън, ако бъде избрана, ще си сътрудничи с независимия директор на ФБР. Коми показа желание да се разграничи с Белия дом и беше критичен към работата ѝ с поверителна информация като държавен секретар.

Директорът на ФБР се назначава за 10 години, за да се избегне политическо влияние. Той ще заема поста до 2023 г. и това говори за "безпогрешно крехка динамика" в контактите им. Но и ако Доналд Тръмп бъде избран за президент няма да е по-малко лесно за Коми, след критиките на републиканеца в резултат на препоръката на ФБР през юли да няма съдебно преследване на Клинтън по въпроса с имейлите.

В събота Клинтък каза, че е "доста странно да се оповестява нещо такова (като новите имейли – б.ред.), при толкова малко информация, точно преди изборите".

Съдебната заповед ще позволи на ФБР да проучи имейлите, за да установи дали имат връзка с неговото разследване на частния сървър, използван за правителствени дела от Клинтън като държавен секертар от 2009 до 2013 г., посочва БТА.

Водещият демократ в Сената заяви вчера, че директорът на ФБР може да е нарушил закона, когато 11 дни преди изборите е разкрил, че ФБР разполага с новооткритите имейли. В писмо до Джеймс Коми лидерът на малцинството в Сената, сенаторът от Невада Хари Рийд, обвини директора на ФБР в двоен стандарт, защото е пренебрегнал призивите на демократите да проучи евентуални връзки между Доналд Тръмп и руското правителство, но е информирал Конгреса за имейлите, открити при разследването срещу бившия конгресмен от Ню Йорк Антъни Уайнър. Той е съпруг на близката помощничка на Клинтън Хума Абедин, с която са разделени.

"Вашите действия през последните месеци демонстрираха обезпокоителен двоен стандарт в третирането на чувствителна информация с явното намерение да помогнете на една политическа партия за сметка на друга. Моите сътрудници установиха, че тези действия може би нарушават закона Хач. Чрез вашите партизански действия може да сте нарушил закона", заяви сенатор Рийд. Въпросният закон е от 1939 г. и забранява на служителите на ФБР да използват служебната си власт, за да влияят на избори.

По думите на сенатора директор Коми, щом попаднал на информация, която на всичко отгоре съдържа повече намеци, отколкото факти, веднага се втурнал да я публикува във възможно най-негативната светлина

Тръмп използва темата като доказателство за аргумента си, че Клинтън е корумпирана и недостойна за доверие. "Разполагаме с едно последно средство срещу корупцията на Клинтън и това е силата на вота", каза републиканският кандидат на митинг в Лас Вегас вчера. "Единственият начин да се надвие корупцията е десетки милиони избиратели да отидат да гласуват", каза той.

Самата Клинтън заяви, че няма да бъде отклонена от пътя си във финалната седмица преди изборите.

"Няма да спрем сега", каза тя вчера на митинг с хомосексуални привърженици в щата Флорида. "Няма да позволим да ни разсеят, без значение с какво ни заливат противниците ни", каза кандидатката на демократите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22 i zeli da ia slagat na brazdata da plasi migrantite koito ot svoia starna se oplakali kadeto trebva zastoto nekolkomigranta polu4ili zapek a drugi se razboleli ot bolestta selfofilacio koiato se priaviava sled silna uplaha po vreme na malka nujda
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дъртата рептилка ще влезе в Белия дом след като излезе от панделата.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да му мислят управляващите ни след 1989г! Какво ли ще излезе от тези разкрития за милите ни политици,сред които дори една министърка на културата дори едно порносписание не можа да спише като хората?Истината ви пиша-за нищо не стават,горките!Ни за ядене,ни за пиене,ни за онождане,ни за работа!Единственото,което могат,е да мислят и правят простотии и престъпления во главе с Кобурготски!Истината за скандала- през гугъла: "Кажется, Пиписяндр и Сладкая Киска срывают избрание Хиллари Клинтон "
17
0
 
2
 
! Отговори
бибити преди 7 години
като трън и клин са.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦАЧЕВА ВЕЧЕ НЕ Я ПОКАЗВАТ ВЕЧЕР ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ЗАРАДИ МНОГОТО ОПЛАКВАНИЯ :ПЛАШИ ДЕЦАТА, ТЕ ПЛАЧАТ И НЕ МОГАТ ДА ЗАСПЯТ ИЛИ СЪНУВАТ КОШМАРИ.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не намерят и шефа на ФБР с възглавница върху главата като върховния съдия, който искаше да съди Хилъри?
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите кандидати за президент са по-готини от американските.
13
0
 
11
 
! Отговори
Мошеници преди 7 години
САЩ имат най не прозрачната и не демократична избирателна система,която лесно се маниполира,в момента в многощати се провеждат предварителни избори на който може да гласуваш без документ за самоличност!такова чудо виждали ли сте?
12
4
 
6
 
! Отговори
сланинка преди 7 години
ХАЙДЕ да си оправим нашата ***!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШефаКлинтънови са големи приятели и блаблагидетели бг бивш президент петър стоянов, той също чете лекции там за високи хонорари, уредила го е добре фамилия клинтън. Г-н росен плевнелиев какво ще зачете там и той скоро?
10
0
 
19
 
! Отговори
фенът преди 7 години
Гласуваш за Клинтън&Цачева - получаваш световна война. Тези задължения за трилиони се погасяват по 2 начина: строги икономически ограничения или война. Познайте накъде се е запътил света и кой пак ще инициира "демократизация"? Честито! ... П.С. както казваше един *** по ЯХБЗ в казармата, когато ни обучаваше и четеше лекции: СЕГА СЕ СМЕЕТЕ ВИЕ, НО КАТО ПАДНЕ АТОМНАТА БОМБА, ЩЕ СЕ СМЕЯ АЗ!
9
0
 
9
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Луда кампания!Шантави кандидати-това ли е всичко,което може да предложи Америка?А и компроматите им едни....Вместо да се търси връзка между огромните хонорари за речи на сем.Клинтън и фирмите,получили държавни поръчки по тяхно време,се рови в дребнотемие!От друга страна,се заклеймяват мъжкарските изцепки на Трумп,но никой не пита дали с данъците му всичко е наред!Май темата за произхода на парите на богатите и властимащите в САЩ е табу.....
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двете бабета и тук,и в Кравария,нещо май го закършиха здраво.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на Клинтън, американската авиация изсипа над Югославия над 10 тона бомби и снаряди с обеднен уран. Който се разпръсна най вече над България. И който не вярва нека да попита живеещи по границата, как им изсъхнаха всички растения по дворовете през лятото на 1999 г.
6
0
 
17
 
! Отговори
Луди преди 7 години
До там е стигнала параноята в краварника,че техен сенатор е обвинил ФБР,че работи за Путин!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето ви я великата американска"демокрация".Не е истина колко кирливи ризи си извадиха взаимно двамата кандидат президенти.Истината е,че САЩ никога не са били демократична държава.Това е една изкуствено създадена страна,изградена на основата на убийства,грабежи и терор.Като започнем от дивия запад и индианците,минем през робовладелството и времената на Ал Капоне малко по-късно и стигнем до"демократизиращите"бомби,които тази империя на злото изсипа върху Хирошима и Нагасаки,Виетнам,Ирак,Югославия.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък приятелката на Клинтън, Хума Абедин е лессбийка. Пък нейния мъж е обвинен че е пращал порно снимки на 15 годишни момичета. А в щатите на такива действия гледат много строго.Бабата ще го закъса с изборите.
3
1
 
26
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Това семейство е синоним на лъжа , корупция , извратеност и поквара!Не се учудвайте че ще се сгромоляса на изборите!Взимала 650 000 долара за една лекция от 45 минути?Че това не е ли рушвет?Оня , г-н Президент , сега кандидат за "Първи мъж" ,забърсал над 100 жени само в щата си - това не е ли***?Избиха хиляди деца и жени по целия свят , метнаха уранови бомби на Балканите ...- това са военнопрестъпници дами и господа!Америка да си ги избира , но да не учи другите на морал и демокрация!
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ФБР май стана ФСБ
1
2
 
28
 
! Отговори
SD преди 7 години
Не можеш да съдиш действията на ФБР !Тази кобила е сгафила много за това разследване .