САЩ са готови да защитават Япония дори с ядрено оръжие

"Ще използваме пълния набор от своите възможности"
17 апр 2021 07:45,
99
САЩ са готови да защитават Япония дори с ядрено оръжие
Снимка: БГНЕС

САЩ потвърдиха решимостта си да защитават Япония съгласно съществуващия Договор за взаимно сътрудничество и гаранции за сигурност от 1960 г., използвайки всички налични средства, включително ядрени оръжия.

Това се казва в заявление, публикувано от Белия дом след проведените във Вашингтон разговори между президента Джо Байдън и японския премиер Йошихиде Суга, пише БГНЕС.

"Съединените щати потвърждават своята непоклатима подкрепа за сигурността на Япония в рамките на Договора за взаимно сътрудничество и гарантиране на сигурността, използвайки пълния набор от своите възможности, включително ядрени (оръжия)", се казва в документа. Лидерите на двете държави също потвърдиха, че петият член от двустранния договор за сигурност е в сила и за островите Сенкаку (Диаою), които са под японски контрол, но са обект на териториален спор с Китай.

"Заедно ние се противопоставяме на всякакви едностранни действия, целящи да подкопаят управлението на Япония на островите Сенкаку", заявиха страните в съвместно изявление. Според чл. 5 на договора всяка страна разглежда военна агресия срещу съюзник като заплаха за националната си сигурност и има право да действа в това отношение в съответствие с разпоредбите на собствената си конституция.

Освен това президентът Байдън и премиерът Суга потвърдиха решимостта си да извършат ядрено разоръжаване на КНДР и призоваха Пхенян да изпълни задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери се обявиха също за мир и стабилност в Тайванския пролив, както и за мирно разрешаване на всякакви конфликти в този регион.

Те категорично осъдиха обстановката в Мианмар и призоваха мианмарските военни незабавно да спрат насилието и да освободят задържаните.

Джо Байдън изрази подкрепата на САЩ за решимостта на японските власти да бъдат домакини на сигурни олимпийски и параолимпийски игри това лято, които бяха отложени за една година заради пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
21
 
10
 
! Отговори
КАЗВАМ САМО преди 3 години
По добре САЩ да те победят, отколкото блатная да те освободи.
17
7
 
16
 
! Отговори
ЗАЩИТЕН ОТ САЩ преди 3 години
ЗНАЧИ УМРЯЛ СПРАВКА БЪЛГАРИЯ
16
8
 
10
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Кравощатите потъват кеф !!!!
15
6
 
11
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ясно е че Америка много обича японците ама колко пъти ще ги защитавате бе - нали вече ги защитихте 1945г. Сега по-добре ги защитете с водородна та повече да не се налага да ги "защитавате".
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами много просто, ще пуснат една бомба над Токио, и ще кажат че Путин бил превзел Токио и за това са го направили, за доброто на японския народ и в името на демокрацията.
13
7
 
20
 
! Отговори
ПИТАМ САМО преди 3 години
РУСИЯ ОСВОБОДИ ОТ ПРИСЪСТВИЕ ИЗТОЧНИЯТ БЛОК СЛЕД 45ГОДИНИ 1990 година А ВИЕ САЩ КОЛКО СТОТИЦИ ГОДИНИ МИСЛИТЕ ДА ДЪРЖИТЕ ОКУПИРАНИ ГЕРМАНИЯ ИТАЛИЯ ЕС ЯПОНИЯ И ОСТАНАЛИЯТ СВЯТ ТОВА ЛИ ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА 75 години НЕ ВИ ЛИ СТИГАТ
12
6
 
12
 
! Отговори
Реквием преди 3 години
Когато САЩ кажат, ще ще те защитават, значи никой вече не може да те защити....
11
11
 
8
 
! Отговори
2/3 от блатная е преди 3 години
като следвоенна картина, без да са падали бомби от години.....
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами един път вече ги защитиха.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хирошима и Нагасаки вече ги защитиха.Остава Токио да защитят
8
7
 
11
 
! Отговори
НИЩО ЧУДНО! преди 3 години
Япония е верен съюзник на Свободния свят и част от него.
7
6
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Пак перчене с/у Русия и Китай. Поведение, което прикрива слабост и страх. Силният си знае, че е силен и не приказва много...
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто байгън дойде на власт кукловодите му,които го издигнаха чрез него заплашват наляво и надясно с войни а тук и с използване на ядрени оръжия.Нямам думи просто.И в същото време както и преди подпомагат терористични нации като ОАЕ и СА. Важното е бизнесът с оръжия да върви
5
6
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Няма да остане много нещо от Япония след тая защита...Макар че какво приказва Дементния явно не е от значение.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиндостан не можа да защити японския народ от радиацията на съвместното произведение АЕЦ "Фукушима 1", та от Китай и КНДР ли ще може?
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как? Ще ги мятат по корейския полуостров?! Нали Южна Корея им е дружка?
2
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ммдааааа ! Ще защитават Япония като пуснат пак бомби над градовете Хирошима и Нагазаки
1
7
 
10
 
! Отговори
svoboda za Qponiq преди 3 години
Qponcite e lesno da gi zaschtitisch s qdreno oryjie te sa svinkaali makq vi kravarska