САЩ са готови да защитават Япония дори с ядрено оръжие

"Ще използваме пълния набор от своите възможности"
17 апр 2021 07:45,
99
САЩ са готови да защитават Япония дори с ядрено оръжие
Снимка: БГНЕС

САЩ потвърдиха решимостта си да защитават Япония съгласно съществуващия Договор за взаимно сътрудничество и гаранции за сигурност от 1960 г., използвайки всички налични средства, включително ядрени оръжия.

Това се казва в заявление, публикувано от Белия дом след проведените във Вашингтон разговори между президента Джо Байдън и японския премиер Йошихиде Суга, пише БГНЕС.

"Съединените щати потвърждават своята непоклатима подкрепа за сигурността на Япония в рамките на Договора за взаимно сътрудничество и гарантиране на сигурността, използвайки пълния набор от своите възможности, включително ядрени (оръжия)", се казва в документа. Лидерите на двете държави също потвърдиха, че петият член от двустранния договор за сигурност е в сила и за островите Сенкаку (Диаою), които са под японски контрол, но са обект на териториален спор с Китай.

"Заедно ние се противопоставяме на всякакви едностранни действия, целящи да подкопаят управлението на Япония на островите Сенкаку", заявиха страните в съвместно изявление. Според чл. 5 на договора всяка страна разглежда военна агресия срещу съюзник като заплаха за националната си сигурност и има право да действа в това отношение в съответствие с разпоредбите на собствената си конституция.

Освен това президентът Байдън и премиерът Суга потвърдиха решимостта си да извършат ядрено разоръжаване на КНДР и призоваха Пхенян да изпълни задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери се обявиха също за мир и стабилност в Тайванския пролив, както и за мирно разрешаване на всякакви конфликти в този регион.

Те категорично осъдиха обстановката в Мианмар и призоваха мианмарските военни незабавно да спрат насилието и да освободят задържаните.

Джо Байдън изрази подкрепата на САЩ за решимостта на японските власти да бъдат домакини на сигурни олимпийски и параолимпийски игри това лято, които бяха отложени за една година заради пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
12
 
! Отговори
Историк преди 3 години
До до 52Малко пресилено е да се каже че азиатския пазар е изцяло японски ... къде забравяш Ю.Корея и Китай ? Но я се позаинтересувай за да ти стане ясно че финансовия и банков сектор в Япония е напълно завлядян от американски евреи . А този който държи парите , определя и икономическото развитие на страната . Точно това постигнаха санкциите на САЩ към Япония и това очаква и Китай .... а вероятно това ще е съдбата и на Ю.Корея ако реши да се направи на "независима" от американския капитал...
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пази Бог от помощ като американската!!
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм чул някоя държава да е отправила заплахи към Япония с евентуално използване на ядрено оръжие??Въпросът е от кого ще ги пазят американците!!
55
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките японци............всеки се упражнява върху тях............първо две атомни бомби.............после ядрена авария...............сега американците им станаха приятели!!
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ СЕ БИЕМ ЗА ЯПОНИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯТ ЯПОНЕЦ
53
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един път показаха на тези диктаторчета на какво са способни като военна сила с операция Пустинна буря в Ирак. Диктаторчетата притихнаха за малко, но пак започнаха да се ежат. Втори път им показаха реална военна сила в Югославия. Диктаторчетата пак се снишиха, но сега пак надигат глава. Накрая ще видят отново на какво е способно НАТО. Като не искаш мира, на ти секира.
52
4
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
не е чувал тоз, който не е ходил в Япония, целият азиатски пазар е техен
51
3
 
8
 
! Отговори
Проблемът с бомбите преди 3 години
е че ръждяясват, а американските бомби са много скъпи - трябва да се използват. Военната промишленост на САЩ са най-големият работодател, също така правителството на САЩ, което и да било постоянно субсидират оръжейната индустрия, защото тя винаги е работила на загуба. Хамериканците не могат да се лишат от производителите си на бомби, щото после ще трябва да ги купуват от руснаците - хаха, затова си спретват периодично войни - да се оттърват от залежалите амуниции и да осигуряват нови поръчки
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 52Бяй *** тука уа!
49
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че ще използват ядрено оръжие, ако е необходимо. Крайно време е свободният свят да прояви решителност и да престане да слугува на азиатски, или каквито и да са други, диктатори. Съжалявам, че не съм млад пилот, за да участвам лично в ядреното бомбардиране на тези червени концлагери, ако се наложи.
48
5
 
13
 
! Отговори
Историк преди 3 години
От Втората Световна до края на 60-те САЩ за заплашили с употреба на ядрено оръжие повече от 47 страни по цял свят за да наложат собствената си политика или да защитят слугите си в района.Китай са само поредните в списъка.Историята помни икомомическите санкции на САЩ срещу Япония през 70-те г. когато подобно на Китай днес, японците водеха икономическа воойна с Америка.Япония загуби... и от тогава никой вече не е чувал за "японското икономическо чудо" ... вече са слуги които САЩ защитава.
47
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Япония е окупирана страна след 1945г. Германия -също. Да си го кажем в очите.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
както защитихте градливите етиопогръци от крадливите османци едно време. като фръцнете по едн мазня мазня фръцня у въздуха и я подушите след това. май пак за острови ставаше въпрос.
45
2
 
14
 
! Отговори
Не разбрах... преди 3 години
...САЩ декларират готовност отново да ударят Япония с миролюбивото ядрено оръжие?
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаДоговорът на Армения с РФ осигурява гаранции за границите й, но не обхваща Карабах - от близо три десетилетия той е спорна територия и Русия не се меси в нещата там, желаейки да поддържа добри отношения както с арменците, така и с азерите....
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ЗАЩИТЕН ОТ САЩЗНАЧИ УМРЯЛ СПРАВКА БЪЛГАРИЯ"--------------Сега допълнете списъка и с другите страни, които са ни "защитавали" с обявяване на война на България! С нападения в българия, обстрел на редица наши градове и с превземане на България, с избиване на елита ни и т.н.
42
1
 
10
 
! Отговори
Браво бе ! преди 3 години
Ама това наистина е гениално. Използване на ядрено оръжие в района . А и като имаме предвид че САЩ имат богат опит в това . Колко му е ? Имат техническата и военна възможност да хвърлят не 2 , а 3 .. 5..15 атомни бомби за да защитят "партньора" си Япония . нали тия бомби все пак ще падат там, на няколко стотин хиляди км. от територията на САЩ и вероятноста радиоактивни облаци да достигнат Америка НЯМА. Знааачи... Няма проблем. САЩ винаги са били ОК да върлят бомби ... далече от територията си.
41
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия се перчи и заплашва с нахлуване, защитаване на "свои" в чужди държави всеки ден от известно време!Или някои не четат за русия, та затова не знаят!?!?!Те заплашват наляво и надясно с войни включително и с използване на ядрено оръжие!
40
7
 
7
 
! Отговори
Да преди 3 години
Аз се чудя защо Япония и Германия не изгонят краварските войски от държавите си. Втората световна беше преди повече от 70 години.
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33Ейджънт Сайън МейсънТе през 1946 вече я "защитиха" два пъти.....Прав си както всички американци с дефиците в образованието! Единстваната разлика е, че беше през 1945.Поздрави от Decature (Ill)Аман от неуки коментиращи!