Русия поправя танкове с чипове от хладилници и съдомиялни машини

Износът на технологии за Русия от САЩ е намалял със 70%
13 май 2022 21:00, Нели Христова
552
Русия поправя танкове с чипове от хладилници и съдомиялни машини
Снимка: БГНЕС

Русия използва компютърни чипове от съдомиялни машини и хладилници в танкове, изпратени да се сражават в Украйна заради недостиг, причинен от санкциите, твърди министърът на търговията на САЩ, цитиран от The Times.

Износът на американски технологии за Русия е намалял с близо 70 процента от началото на санкциите в края на февруари, докато повече от 30 други страни приеха подобни забрани за износ, обясни Джина Раймондо пред Конгреса.

Миналата седмица Белият дом заяви, че две значими руски танкови фабрики, Корпорация Уралвагонзавод и Челябинският тракторен завод, са преустановили дейността си с военни превозни средства поради липса на чужди компоненти.

"Имаме сведения от украинци, че когато намерят руска военна техника, тя е пълна с полупроводници, които са извадили от съдомиялни машини и хладилници“, каза Раймондо на изслушване в Сената.

Министерството на търговията наблюдава контрола върху износа, който е част от пакета от санкции на САЩ

"Нашият подход беше да отречем технологията на Русия, за осакатяване на способността им да продължат военна операция. И точно това правим", допълни тя.

Робин Патерсън, говорител на Министерството на търговията, каза, че украинските власти са споделили с Раймондо, че когато са отворили заловени руски танкове, са открили компоненти, предназначени за хладилници и търговски и промишлени машини. Полупроводници, телекомуникационно оборудване, лазери, авионика и морски технологии подлежат на експортен контрол на Русия.

Русия произвежда малко от собствените си компютърни чипове, основно разчитайки на внос от азиатски и западни компании. Установено е, че руските военни дронове, свалени над Украйна, са натоварени със западни компоненти, съобщиха следователи от групата за изследване на въоръжението на конфликти в Лондон.

Представител на Белия дом каза миналата седмица: "В резултат на прилагания до момента контрол върху износа, двата големи завода за танкове в Русия, корпорацията "Уралвагонзавод" и Челябинския тракторен завод, спряха работата поради липса на чуждестранни компоненти."

Руските компании, които оперират с тежки машини, произведени от Caterpillar или John Deere, съобщават за спиране на производството или значителни прекъсвания. Boeing спря големи операции в Русия и прекрати целия износ на резервни части за руските авиокомпании, както и Airbus.

Говорител на Белия дом каза, че почти 1000 компании от частния сектор са напуснали Русия тази година в резултат на санкционен натиск, като докладите сочат, че повече от 200 000 руснаци, много от които са висококвалифицирани, са избягали от страната.

"Нашите безпрецедентни санкции вече нанасят огромен удар върху руската икономика и нашият контрол върху износа задуши достъпа на Русия до критични технологии и веригите за доставки, от които се нуждае, за да поддържа военните си амбиции", допълни той. "Предвижда се войната на Путин да унищожи последните 15 години икономически печалби в Русия. В резултат на нашия експортен контрол Русия се бори да попълни своите военни оръжия и оборудване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


552
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
7
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
To щото на компонентите пише "пералня" и "миялна" та ужким украинските власти да разберат от къде идват..
396
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандата ви става все по-сдухана и безидейна. Въображението ви окончателно се изчерпа.
395
6
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Пропускате нещо. Много независими държави, бяха нападнати и превзети от САЩ., включително България. Не се сещам Русия да е нападнала и превзела няколко я държава последните 30 години. Та кое е по-голя ото зло, не знам. Дали това, че САЩ и изобщо британската Империя превзема целия свят, де сравнително мирно, де с тотални разрушения, или Русия, която просто защитава 5-10 млн свои сънародници, дето не искат да бъдат под чуждо робство като нас.
394
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Имаме сведения от украинци, че когато намерят руска военна техника, тя е пълна с полупроводници, които са извадили от съдомиялни машини и хладилницитова ми звучи като пълна глупост. По тази "логика" излиза че 75% процента от руските танкисти имат електроинженерна диплома или нещо подобно. Изобщо, защо са им заводи за ремонт тогава? Глупости
393
3
 
15
 
! Отговори
Док преди 1 година
Сега разбрах защо руските войници се проявиха и като мародери. Те са събирали части за ремонт на танковете си.
392
10
 
20
 
! Отговори
До 416 Анонимен преди 1 година
Може и да си прав за политиката на телевизора и хладилника, но всичко това се подчинява на политиката на ботуша, т.е. окупирането и мачкането. Именно идеята, че може НЕЗАВИСИМИ държави да бъдат нападнати от Империята на злото обединява всички. Така за 2 месеца трайно неутралната Финландия иска да е в НАТО. Също и за Швеция. При комунизма имахме хладилници пълни с това онова, и край. Само това. Не искам да живея в свят, където ме тероризират и командват прости и нагли руснаци.
391
15
 
11
 
! Отговори
msm преди 1 година
Фашизираните неонацисти наричащи себе си руССия трябва да бъдат във спирани по всички възможни начини л, на всички възможни места, по всяко време. Разрушения и убийства в центъра на Европа, е най-долното и кроманьонско поведение на тези азиатски изчадия! Много човешки животи, домове, семейни съдби бяха разрушени от фашизирана руССия и в Чечения, Сирия, Грузия, вътре в самата руССия през последните 20 години.
390
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън445 Ех, то ако руснаците изобщо имат конкуренция в пиенето - Това на първо място са поляците. Не ги подценявайте в този аспект. Страшна сила са, но малко време издържат. А иначе - И аз съм ги виждал англичаните. Тъжна и гнусна гледка. Относно статията - посмях се от сърце. От ден на ден и двете пропаганди ми стават все по- забавни и по- забавни. Жалко е за хората, които умират, и за хората, които биват ограбвани чрез този театър.
389
1
 
11
 
! Отговори
куку преди 1 година
а по украинския канал 24, казаха и показаха бабата която свалила руски дрон от15 етаж на жилищен блок с буркан пълен с кисели краставички! не знам защо запада им дава оръжия.?!?!? мъката в този украински филм е че бабата не е изяла краставичките!
388
0
 
10
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Новина! В подкрепа на санкциите, България спира износа на тоалетна хартия за Русия. С това ще постави руската армия в БЕЗ-ИЗХОДНО ПОЛОЖЕНИЕ. Слава на санкциите!
387
6
 
14
 
! Отговори
рибока преди 1 година
ако не бяха американските перални руснаците нямаше да излетят преди американците в космоса
386
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите трябва да предприемат акция по събиране на страпи перални, съдомиялни и хладилници за да подпомогнат с тях победоносната могъща и несъкрушима руска армия.
385
5
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
440, щото англичаните не са пиаянска нация и морската пехотана САЩ не е... Сещам се началото на деветдесетте, как морската пехота на от шести средиземноморски флот се клатеше из варненските кръчми и правеше зулуми... щото само руснаците били пияна нация де...
384
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя нали си вярва като говори? Украинците казват, че разчитат на западните шпиони, западните казват, че украинците казали... ама то не било компютри, а компоти и не изнасяли, а внасяли...
383
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На следващият етап от руската високотехнологична милитаризация се предвижда използването на чипове от детски играчки.
382
5
 
13
 
! Отговори
Готин преди 1 година
... Абе, то и ракетите им били дървени.Вервайте ми!
381
8
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Да внимават пияните алkaши с чиповете от хладилниците, да не вземат и сложат чип за камерата, че ще замръзнат в танка, като се напият с краден от украинците самогон :)))
380
9
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Така е. Кой не го знае това, освен гладките пyтин0питeшки мозъци, че тази кирташка и алкохолизирана нация може само да убива майки и бебета, старци, да изнасилва и да измъчва и осакатява хората като реже ръце и крака. И единственото което правят е оръжие и ракети. Ей ги, един чип не могат да произведат и измислят. Всичко САЩ им дава. Ама ще им свърши и това, защото за измислените им хиперзвукови ракети пак чипове и то американски ще им трябват, ама няма, нямаааааааа..... :)))
379
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пералните са ги пращали с камиони. Не е трудно да се сетиш. Също може със SPIDI или EKONT
378
3
 
7
 
! Отговори
Хахахахах преди 1 година
Верно имат безаналогови оръжия !