САЩ започват да изпращат оръжия на Украйна още тази седмица

Зеленски благодари на Сената, че одобри помощта от 61 млрд. долара
Обновена: 24 апр 2024 06:23 | 24 апр 2024 06:23, Елка Василева
229
САЩ започват да изпращат оръжия на Украйна още тази седмица
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев бе окончателно одобрен в американския Конгрес, предаде Франс прес.

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван с убедително мнозинство, предаде Ройтерс.

Още по темата
Законодателството ще бъде изпратено на Байдън за подпис.

Пакетът помощи на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против".

Помощта бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

"Ще подпиша законопроекта и ще направя обръщение към американския народ веднага щом законопроектът пристигне на бюрото ми", се казва в изявление на Байдън, публикувано от Белия дом.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари от своя страна на Сената на американския Конгрес за това, че одобри военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 61 милиарда долара, предаде Франс прес.

"Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумър и на лидера на републиканците Мич Макконъл за тяхното силно лидерство при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии, които подкрепиха законодателството", написа Зеленски в социалните мрежи, след като Сенатът одобри помощта.

Съединените щати са основният донор на военна помощ за Украйна в битката с Русия, но новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г., припомня БТА.

"Оценявам също и подкрепата на президента Байдън и се надявам, че законопроектът скоро ще бъде подписан", заяви още Зеленски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от САЩ
Петьо Еврото, футболните фенове... Какви са проблемите на България според САЩ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Друг е въпросът дали украинците ще разполагат с достатъчно време за да усвоят оръжията, които никак не са прости. ------....------- Ми те вече година и половина работят с тия оръжия, не знам ти къде си бил. Всички американски системи са отдавна в украинката армия, но в малки количества. Именно затова не им дадоха много накуп, а сега вече има подготвени оператори за всичко. Артилерия, АТАКМС, танкове, Брадли, Патриот, абсолютно всичко вече е усвоено. Тренировката на пилотите на Ф-16 е към края си
188
2
 
2
 
! Отговори
ГАРДИАН ДНЕС преди 1 седмица
ТИПИЧНО ЗА ЯНКИТЕ - ОТ ШИРОКО РЕКЛАМИРАНАТА "ПОМОЩ" ОТ 60,7 МЛРД $ 23 СА ЗА СОБСТВЕНИ ЗАПАСИ; 11 ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ОПЕРАЦИИ НА САЩ В РАЙОНА; 8 ЗА НЕВОЕННА ПОМОЩ; 14 ЗА ОРЪЖЕЙНИ СИСТЕМИ ЗА УКРАЙНА И ДУПКА ОТ 4,7 МЛРД $ С НЕИЗВЕСТНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ - ЗА БЯЛО И РУШВЕТИ??? И ТАКА (23+11)/60,7 = 56% ЗА СОБСТВЕНИ ЦЕЛИ И САМО 14/60,7 = 23% ПОМОЩ С ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА; 8 ЗА ЗАЕМ - 8/60,7=13,179% ; 4,7/60,7=6,59% НЕИЗВЕСТНИ.
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да спре войната и руските фашизоиди да се изтеглят от украинска територия, трябва те да понесат значителни загуби, както това се случи в Афганистан. В противен случай те ще се мотат от село на село и от станица на станица и ще продължават да пускат ракети по украинските градове.
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Друг е въпросът дали украинците ще разполагат с достатъчно време за да усвоят оръжията, които никак не са прости. Тези които са учили във военни училища или ШЗО знаят, че за да се разучи и усвои въоръжение е необходимо много време- занятия, тренировки, стрелби и т.н. Кога ще го прави това ВСУ? Веднага ще ги юрнат да гърмят по руснаците ползата може и да е никаква.
185
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ХА НА ХАИРЛИЯ!ЗА ВЕЛИКДЕН ПОЗДРАВИ НА МОСКВА! НА ПАРАДА ОБСТРЕЛ! 9МАЙ ДА СЪБОРИТЕ КРЕМЪЛ! ДА ВИДЯТ РУСНАЦИТЕ КАКВО Е ДА СПЯТ ДЕЦАТА В МЕТРОТО И КАК ОСТАВАШ БЕЗ ДОМ!НЯМА МИЛОСТ КЪМ БЕСНИТЕ НАШЕСТВЕНИЦИ! ТАВА ПЛЕМЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЖЕ!СМАЗВАНЕ НА НАГЛИТЕ ПИЯНИЦИ
184
8
 
6
 
! Отговори
??? преди 1 седмица
Някой мисли ли, че Украйна и зеления наркоман Зеленски могат да победят най-голямата ядрена държава в света-Русия????
183
7
 
8
 
! Отговори
аха преди 1 седмица
Западните оръжия няма да спасят укрофашистите, киевската незаконна хунта и зеления наркоман Зеленски..............ще има още бой по украинсите фашисти и бандеровци..........................руснаците си знаят работата!!!!
182
5
 
3
 
! Отговори
Седмицата преди 1 седмица
Свърши, четвъртък, петък и край. После почивни дни събота, неделя, Цветница, Великия ден, Гергьовден и т.н. Просто Зеленски няма късмет.
181
4
 
2
 
! Отговори
До Бг индианците преди 1 седмица
ВНИМАНИЕ, КГБ ви записва!
180
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От САЩ оръжията, от ЕС оръженосците, а от Украйна - земя за заселване.
179
5
 
10
 
! Отговори
Joe преди 1 седмица
На амбразурата са всички бедни панелкаджии и бакшиши, влюбени в Русия.
178
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Та колко метра останаха до Киев?
177
16
 
12
 
! Отговори
НИЩО НЯМА ДА СПАСИ преди 1 седмица
НАЦИСТИТЕ ОТ НЕЗАКОННАТА КИЕВСКА ХУНТА
176
3
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 1 седмица
А ве, защо всички пишат малкото име на Байдън Джо, като цялото му име е Джозеф? Някакси не върви към президент да се отнасят като към хлапе от квартала.
175
7
 
2
 
! Отговори
сдфасдф преди 1 седмица
До 175Леко с холивудкситебози ..по полека там с кептън Хамерика и тем подобни...
174
2
 
0
 
! Отговори
дфгдфг преди 1 седмица
До 177Кога ти изтече работното времезалапане накурцивпосолството че успя да сеизсерешитук бе.
173
12
 
19
 
! Отговори
НъдйаБ преди 1 седмица
Човек на 12000 км от тук е решил, че друг, без значение кой, трябва да умре за да може този далечния да си продава оръжието и върти бизнеса. За него е без значение колко държави или семейства ще изчезнат, важното е да се продава. Пуска новини, че е много важно да умрат хората за НАТО. И готово. Всички балъци са в окопи а отгоре през сателит само се коригира артилерията. И тези в окопа се изпаряват за секунда. И бизнеса продължава!!! До безкрай!
172
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За другите как да е, но за Израел защо? Първо, нали евреите са богати, нека си купуват сами оръжието. Но пък то на такива терористи не трябва и да им се продава. Правят геноцид, етнически прочиствания. И то от десетилетия.
171
13
 
14
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
Не отива за скрап, чадо. Вие русофилията отивате на скрап. Като загубите, после и вас ще издирят по ип адрес, ще ви върнат по Сибир, на убавото. Пиши си.
170
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 седмица
Те оръжията си бяха там, наблизо, ама нали трябваше театро да стане.