Тръмп: Евангелистите и християните не гласуват толкова, колкото е необходимо

Той ги призова "смело" да защити тяхната религиозна свобода
23 юни 2024 07:45, Нели Христова
14
Тръмп: Евангелистите и християните не гласуват толкова, колкото е необходимо
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова евангелистите християни в събота да гласуват масово за него през ноември, обещавайки "смело" да защити тяхната религиозна свобода, ако той бъде избран, предаде АФП.

Бившият лидер, който сам рядко се появява в църквата, е изградил важна база сред религиозната десница, обещавайки – и изпълнявайки – някои от най-големите им приоритети, включително чрез назначаване на съдии от Върховния съд, които помогнаха за отмяната на федералното право на аборт .

"Евангелистите и християните, те не гласуват толкова, колкото е необходимо", каза Тръмп пред стотици поддръжници на конференция във Вашингтон, организирана от Коалицията за вяра и свобода.

"Всяка неделя ходят на църква, но не гласуват", каза той и добави полушеговито, че "след четири години не трябва да гласувате. Добре? След четири години не гласувайте. Не ме интересува".

Тръмп няма да може да се кандидатира за президент през 2028 г. поради ограничения на мандата.

Евангелистите избиратели бяха от решаващо значение за победата на Тръмп през 2016 г.

Тръмп обеща да защити интересите им в събота, тъй като обеща "смело, дръзко да защитава религиозната свобода".

"Ние ще защитим християните в нашите училища, в нашата армия, в нашето правителство, на нашите работни места, в нашите болници и на нашия обществен площад", каза той пред поддръжниците си.

Освен това той обеща да създаде „нова федерална работна група за борба с антихристиянските пристрастия“, която да разследва предполагаемата „незаконна дискриминация, тормоз, преследване“ на американски християни.

Почти половината (49 процента) от американците смятат, че влиянието на религията в Съединените щати намалява и че това е лошо нещо, според проучване, публикувано миналия месец.

Броят на американците, определящи се като християни, е намалял от близо 90 процента през 90-те години на миналия век до по-малко от две трети от населението през 2022 г., най-вече поради нарастващия брой хора, които не са религиозни.

Тръмп заяви пред събралото се множество, че политическите му опоненти искат "да ви накарат да млъкнете, да ви деморализират и те искат да ви държат далеч от политиката".

„Те не искат да гласувате, затова трябва да гласувате“, каза той и добави „ако гласувате, не, не можем да загубим“.

Тръмп ще се изправи срещу съперника си от Демократическата партия, президента Джо Байдън, в първия президентски дебат за 2024 г. в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от САЩ
Най-грозното куче спечели чек за $5000
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
5
 
! Отговори
!!!!! ?????? преди 4 дни
Евангелистите И християните или евангелстите християни???? От текста не е ясно кого тръмп нарича "християни", първо. Второ:става ясно, че сповред тръмп евангелистите са нещо различно. Особено е нужно пук поянение, че става дума за "църкви " . които представят себе си за християнски, а всъщност са секти. Още по-важното е, че те са ретроградни по своята същност и реакционни, но са позволени и в България. Имат даже ейран по "интелектуална" телевизия.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До сега си мислих че Тръмп ще загуби изборите ,но разбрах че е обещал да смени дърт ченгеджистите прокуристи и следователи аве казал е цялата администрация също . Така вече има смисъл да се гласува защото ще се смени реалната власт . Това покачва възможността да го изберат .
11
0
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 дни
Незнам кой е сбъркан Тръмп или преводача...Евангелистите са християни..Туземец
10
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазами Человека,бобр и др. Влезте в СОЛНЦПЕК (скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета
9
1
 
10
 
! Отговори
Лагрестин преди 4 дни
Който преследва и гони християни няма да види добро.Да се знае!
8
2
 
2
 
! Отговори
Американский мир преди 4 дни
От този превод се разбира, че евангелистите не са християни. Има и още няколко нелепици. Иначе Тръмп е прав, донякъде. Тъй като правата, задълженията и възможностите трябва да са равни за всички. Все пак САЩ са съюз от свободни държави, а президентът представлява федералната власт.Някъде религията и религиозните общности са силни и влиятелни, на други места не толкова.А на коментара за Тръмп, русофилите и ,,фашистите" (всички, които не ни харесват, са фашисти...): фашизмът също е лява идеология.
7
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 дни
Че Йехова е баща на Христос според новия завет. Ти да не си чел случайно някаква друга библия, на Ленин може би? И какви 'ционисти' те гонят, Цион е библейското име на град Йерусалим, какво си се опитал да кажеш, че американците са Йерусалимци ли? Пълни глупости в две изречения.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тръмп е прав.Същото обаче важи и за България за съжаление.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От статията разбирам, че едва ли не Тръмп е от "десницата" или че за него гласуват от "десницата". Тогава защо го подкрепяха русофилите? Хахахах! Или те щото си подкрепят фашистките идеологии по принцип?
4
12
 
5
 
! Отговори
Руснак националист преди 4 дни
И ПРАВИЛНО, ЧЕ НЕ ГЛАСУВАТ ЗА РЕПУБЛИКАНСКОТО ЗЛО ТРЪМП ОСЪДЕН ПРЕСТЪПНИК!
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тоя архитъппак си въобразяваше че е голямата работа, но последните екзит полове не са в негова полза
2
10
 
4
 
! Отговори
Майната Ви преди 4 дни
Тръмп и неговата фамилия ще са пожизнено президенти на САЩ.
1
18
 
3
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 4 дни
В САЩ почти всички "християни" са ционистки, т.е.- вярват в Йахова, като "Отец" на Христос.