Украинската армия заяви, че се е изтеглила от още две села край Авдеевка

Заема позиции, по-подходящи за отбрана
28 фев 2024 07:00, Елка Василева
170
Украинската армия заяви, че се е изтеглила от още две села край Авдеевка
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия заяви, че се е изтеглила от още две села край източния град Авдеевка, който по-рано този месец беше превзет от руските сили, предаде Ройтерс.

Още по темата
Високопоставен украински командир каза, че украинските войски са се укрепили на нови отбранителни позиции западно от Авдеевка, чието превземане е най-голямата руска победа на бойното поле за последните девет месеца.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че украинските сили са се изтеглили от селата Северне и Степове, след като ден по-рано войските на Киев напуснаха село Ласточкине.

"Силите ни се изтеглиха от малките села Северне и Степове. Тежките сражения за Северне продължиха вчера вечерта и през нощта", каза във вторник Лихови, като добави, че Русия е понесла значителни загуби при тези боеве. По думите му армията се изтегля на позиции, които са на нивото на останалата част от източната фронтова линия и са по-подходящи за отбрана.

Преди инвазията в Северне и Степове живееха общо по-малко от 100 души, отбелязва Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че е превзело Северне две години и три дни след началото на "специалната военна операция".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди чрез независим източник изявленията на двете страни относно ситуацията на фронта.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
ВС на РФ установиха плацдарм в южните покрайнини на Орловка. Може би в момента това е основната крепост на отбраната на киевската хунта в Авдеевския сектор. Скоро ще започнат щурмови действия, но засега артилерия и авиация работят по позициите на зомбакнацистишена. По последна, все още непотвърдена информация, руски бойци вече са навлезли в селището и са овладели южната му част. Съобщава се, че в тази посока зомбитата на киевският наркокартел не са имали време да подготвят по-сериозни укрепления, така че ВС на РФ успяват да пробият отбраната. Някои експерти съобщават, че има възможност за ефек
108
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Авдеевско направление. На северния и южния фланг, съответно при Бердичи и Первомайски, се водят позиционни боеве без сериозно напредване на ВС на РФ. Но в централната част на направлението Авдеевка всичко е много по-интересно. След като пое контрола над Северное, ВС на РФ започна атака срещу Тоненкое от няколко посоки едновременно, което може значително да улесни щурмовите операции. Докато в южната част на населеното място е изградена солидна отбрана, която отблъсква руските атаки неведнъж през последните месеци, атаките на ВС на РФ от изток и североизток едва ли са били очаквани по-рано. ВС н
107
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
На северозапад от Клещеевка се водят боеве. Зомбитата на киевският наркокартел не само удържат защитата, но и се опитва да контраатакува. ВС на РФ продължават да нанасят постоянни удари по струпвания на зомбита и техника в района на Часов Яр.
106
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Артемовско направление. Продължават боевете в Богдановка и околностите - без прогрес за ВС на РФ. Южно от Богдановка ВС на РФ се придвижват напред с боеве към Часов Яр. Щурмът срещу Ивановское (Красное) е в разгара си. Руските витязи се опитват да пробият отбраната на зомбитата северно от н.м. и да заемат тактически височини в покрайнините. В самото село се водят боеве за централната част. След успешни атаки ВС на РФ се консолидират на нови позиции.
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Командирът на батальона на 24-та бригада на украинските въоръжени сили майор Андрей Киселев е ликвидиран край Артемовск. Родом от района на Амур. Убит при въздушен удар.
104
0
 
14
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Украинските танкови екипажи се оплакват, че прехвалената немска техника е безсилна пред Ланцетите, които лесно поразяват слабото място на танка между купола и корпуса. Преди това ВСУ се оплакаха, че Европа им изпратила счупени Леопарди. В украинските войски пристигна партида от 20 танка, нито един от които не беше в добро състояние.
103
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
ВСУ масово губят танкове Леопард. Според вестник Süddeutsche Zeitung по време на лятната контраофанзива те са загубили повече от 20 Leopard 1 и 2. ВСУ са оставили седем танка само в Работино, Запорожка област. Още няколко машини са били унищожени в района на Победа край Маринка, а един от танковете дори е пленен като трофей. Изданието отбелязва, че ВСУ са получили общо около 230 танка, някои от които вече са унищожени, а други са се сблъскали с повреда и затруднения в експлоатацията.
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко е като при Хитлер... През 1944-45 г., когато вече на всички е ясно, че нацистка Германия е загубила войната и е въпрос на време да бъде победена, Хитлер се утешава с надежди за чудо... Същото днес важи и в Украйна, навлезла в този етап... А Макрон още повече им подклажда тези надежди...
101
0
 
5
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
Говорител на граничния патрул каза, че има пропуск в закона, който позволява, когато човек с увреждане се върне, някой друг може да пътува с него следващия път. Няма механизъм за проверка дали ескортът се е върнал. Не е предвидена отговорност за подобни действия. Сега депутатите ще го доработят, което означава, че тази вратичка ще бъде затворена в актуализирания закон за моГилизацията.
100
0
 
8
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Представителят на киевската хунта е съкрушен. Всеки ден около 6 хиляди мъже на военна възраст напускат Украйна през западната граница. Това съобщи вчера началникът на отдела за организиране на граничния контрол на Западното регионално управление на Държавната гранична служба на Украйна полковник Игор Матвийчук по време на пресконференция в Лвов. По-специално, според него, напоследък се е увеличил броят на мъжете, които се женят за многодетни майки, за да напуснат границата. Освен това има много случаи, когато хора с увреждания пътуват като придружители.
99
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Косвени загуби на ВСУ: 6000 души бягат от Украйна ДНЕВНО... И това е само официално, които напускат с "основателна" причина. Никой не знае колко се изнасят от фашисткият змиярник неофициално. Но числото вероятно също е огромно. Да, ясно е, че не всички от тези 6000 "напускат" мобилизацията, но процентът на тези хора се е увеличил много. Тоест ЗА ДЕН Украйна губи най-малко цяла бригада от потенциални "танкисти на леопарди". Или може би повече. Като цяло реален резултат. И никой не може да упреква тези момчета. За тях, както и за пленниците от ВСУ, тази ненужна война вече приключи.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 99 "Магучая печели..." Очаква те една большая 6axypяra.
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като видяхме с какъв цвят горят Леопардите,вече знаем и какъв е пламъкът на прословутия Абрамс.
96
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Магучая печели село след село. Потресаваща мощ. Как човек да не се влюби в Русия и Путин? Само бездушните неспособни на силни емоции еврогeйци не могат да се влюбят в Русия. Вечна дружба с Русия дежурния асвабадитель на България от свободата.
95
0
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 месеца
Стратегическо отстъпление. Както отстъплението на германската армия след Сталинград по време на Втората свтовна война. Как се повтаря историята.
94
0
 
13
 
! Отговори
Калашников преди 2 месеца
Продължава великата ,,контраофанзива " на уркопитеците и вярващият в победа насмъркан еврейски клоун !
93
0
 
7
 
! Отговори
После от още 200 преди 2 месеца
села и те така.
92
0
 
7
 
! Отговори
Контра-контранаступ преди 2 месеца
Значи това е победа (на укро говор - перемога) - контра-контранаступ. Два пъти контра, значи два пъти по-добре, нали?
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съпротивата за Авдеевка беше героична. Беше пожертван и последният американски танк. Жалко, той беше малко старичък, ама вършеше работа. Поне допреди няколко дни ...
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Без катакомбите на Авдеевка, и от много други села ще се "изтеглят". Ама те все ще малки и няма да имат "ключово значение"!