WSJ: Украйна губи шансове да си върне териториите, може да се лиши от още

Без свежа сила в армията и западна военна помощ положението става много тежко
17 апр 2024 20:17, Петър Бойчев
381
WSJ: Украйна губи шансове да си върне териториите, може да се лиши от още
Снимка БГНЕС

Стратегията на Владимир Путин да използва забавянето на помощта на Запада за Украйна се оказа печеливша и следващите месеци може да променят драстично хода на войната в полза на Русия, предупреждават в редакцията на американския вестник The ​​Wall Street Journal.

"Без попълването със свежа сила и западно военно оборудване, Украйна може да се сблъска с допълнителни загуби на територия и на най-добрите си войски, помрачавайки всяка надежда да си върне почти 20% от окупираната си територия“, пише вестникът.

В същото време, отбелязва WSJ, Русия надделява бавно и търпи големи загуби в личен състав и техника. Ако Украйна успее да издържи тази година и да попълни силите си, може да се опита да контраатакува.

Но с несигурното бъдеще на американската помощ и неспособността на европейските страни да увеличат значително помощта с бързи темпове, перспективите на Украйна да обърне войната в своя полза намаляват, пише Фокус.

Фронтовата линия почти не се движи, благодарение на украинската смелост и изобретателност, както и на руските тактически слабости.

"Ние сме по-ефективни и по-напреднали в технологично отношение“, казва украински офицер, който командва единица близо до Авдеевка. "Те се връщат у дома след всяко поражение, но ние губим земята си, домовете си, хората си“.

Сега Русия се опитва да напредне на няколко фронта. Критичната цел е град Часов Яр, разположен високо на запад от Бахмут. Превземането му ще отвори пътя за атаки срещу други градове, като Константиновка и Краматорск в Донецка област, която е основна цел за Путин.

В същото време някои представители на западното военно разузнаване смятат, че сега Русия е съсредоточена по-малко върху постигането на незабавни териториални придобивки и повече върху подкопаването на способността и волята на Украйна да се бие. Увеличените атаки с дронове и ракети на Русия имат за цел да демонстрират нейната сила, да отслабят ресурсите на Киев и да покажат на западните поддръжници на Украйна, че подкрепата им е напразна.

Сериозните скорошни щети на украинската инфраструктура показват, че възможностите за противовъздушна отбрана на страната намаляват, казват анализатори.

В допълнение, липсата на значителна допълнителна жива сила в Украйна означава, че загубите се компенсират поетапно в части, които остават на един участък от фронта за дълго време. Тази ситуация създава мозайка от звена от различни бригади, които се опитват да комуникират и да си сътрудничат ефективно, отбелязва вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: украйнаРусиятеритории
Още от НОТИФИКАЦИИ
Над 37 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 294: В този смисъл, в който го изказваш - да, съгласен съм. Но в статията не се визират Истанбулските преговори и проектодоговори, а бълнуванията на лунатици, разпространявани от мейнстрийм медиите, че Украйна някога е имала какъвто и да било шанс да си върне териториите с военни средства. Та те до ден-днешен нямат нито една спечелена битка.
280
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А стига бе, аз вярвах че лятото ще пием кафе с зеления в Крим
279
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нетаняху мнго обърка манджата, а сега и Иран с нападението предизвикаха нова вълна на симпатии. Просот нема толкова пари за зеленски. Светът минава през криза и рецесията ще се случи, така или иначе. Отлагаме я вече 4-та година, но няма да продлжи дълго. Тогава ХЕПТЕН няма да има за раздавки, така че нашия гони затварящия се прозорец.
278
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 292 - Съществуваха, но по дипломатически път. Украйна беше съгалан на преговори, след като кордона се изтипоса до Киев. За съжаление, никой не вярваше, Путин включително, че Борис Джонсан и Виктория Нолан, ще подкокоросат така сиутацията, че ще им кажат, да пуцат наред и да не искат, даже и да коуникират. После се наляха поне четвърт трилион долара ДИРЕКТНИ помощи, както и поне още толкова индиректни, с едни мегаломански проекти за "Построяването на Украйна ... след войната".
277
3
 
11
 
! Отговори
реалист преди 4 седмици
тая тактика която прилагат руснаците е още от 1812 г . наполион го е опитал ...нападнал е с 470к армия руснаците са имали 120к в края на операцията са успели да избягат 30к европейци .
276
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Украйна няма как да загуби шансове да си върне териториите, защото такива шансове никога не са съществували. Освен в мокрите фантазии на зеления наркоман и господарите му от Вашингтон.
275
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За какво връщане на територии пишат в това "независимо" издание.Ясно е че искат да угодят на читателите си, НО трябва да се върнете обрато в реалността. Вече става въпрос дали Окрайна че продължи да съществува въобще на картата като независима държава.
274
6
 
5
 
! Отговори
Проба, проба.... преди 4 седмици
Много харесвам Украйна и мразя всичко що е руско ! А сега Прокопиев ще ме вземе ли на работа...??
273
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако Путин продължи да напредва, копейките губят. Украинските бежанци тук ще се множат, ще взимат все повече български паспорти и ще ги изместят от политическата сцена в България. Ако бяха умни от Възраждане, щяха да си ги кътат и да си ги обгрижват за електорат. И без това, за копейките нищо не се променя, независимо дали Путин печели или губи.
272
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спрете войната, капитулирайте.
271
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ти да видиш. Водата била мокра. Отне ви 2 години да стигнете до подобно заключение.Може би трябва да помислите за въдворяване в център за лица със специални потребности.
270
6
 
8
 
! Отговори
Али баба преди 4 седмици
Наркомана зуенски е виновен за каквото и да е било
269
14
 
7
 
! Отговори
слава на Украйна преди 4 седмици
ако с тролене и писане на стадий за рубли можеше да се победи Украйна щеше да стане за три дня..ха.ха ха ха ех тия руски мечти..ха ха ха
268
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
да забележим западналатапрооооозта логика...укропистан няма хора и техника ама руската армия губи много техника и хора...и от кого ги губи ...от марсианците ли?
267
8
 
45
 
! Отговори
Моля преди 4 седмици
Украйна е имала шанс само в празната глава на някой *** жълто_паветен. Никой нормален не е смятал, че Украйна някога е имала шанс за нещо срещу Русия
266
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не само може да се лиши от още територии, но и със сигурност ще се лиши. Западът си вкара таралеж в кюлотите с подкрепата си за това изкуствено туморно образувание Укра и сега и навред по Европата плъзнаха украинските метастази. Късно е да се преустанови стремглавото пропадане на скъпата ви Украйна.
265
3
 
41
 
! Отговори
Коментар преди 4 седмици
Украйна вече не участва във войнятя. Тя е само консуматив на войната. Дали щея има или не ,зависи от това дали някой прличино и редовно ще я захранва. Но и това не може да продължава до безкрай. После пак трябва да се плати сметката. Горките ние от ЕС. Ще изтупаме джобовете, но не можем да печатаме пари а само да помпим инфлация. При американците е друго. Колкото толкова...
264
26
 
7
 
! Отговори
Чакаръка преди 4 седмици
кремлинското жуже умрело бре
263
7
 
18
 
! Отговори
Ех мечти мечти преди 4 седмици
Ако Украйна успее да издържи тази година и да попълни силите си, може да се опита да контраатакува.
262
3
 
33
 
! Отговори
Кой кого излъга пръв преди 4 седмици
Зеленски излъга Запада да даде пари, че Украйна може да победи Русия или Запада излъга Зеленски, че Украйна може да победи Русия и му даде пари да се бие?