Прозападните партии печелят изборите в Украйна

Избирателната активност е била едва 40,77%
Обновена: 26 окт 2014 20:42 | 26 окт 2014 20:38,
310
Прозападните партии печелят изборите в Украйна
Снимка: Reuters

Прозападните партии печелят убедително произведените днес предсрочни парламентарни избори в Украйна, предадоха световните агенции, като цитираха проучване екзит пол.

Партията на президента Петро Порошенко и четири други прозападни формации, включително националистически, взимат заедно около 70 процента, посочва Франс прес.

Блок на Петро Порошенко е първи с 23 процента. Втори с 21,3 процента е Народният фронт на премиера Арсений Яценюк. На трето място е националистическата партия "Самопомощ" на кмета на западния град Лвов Андрий Садов с 13,2 процента.

Със 7,6 процента, основната проруска формация, Опозиционен блок на Юрий Бойко, също преодолява 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада според анкетата, проведена сред гласоподаватели, излизащи от избирателни секции.

Радикалната партия на ексцентричния популист Олег Ляшко е пета с 6,4 процента. На шесто място е партията "Баткившчина" на бившия прозападен премиер Юлия Тимошенко с 5,6 процента. Седма с 6,3 процента е националистическата партия "Свобода" на Олег Тягнибок.

Никоя друга формация не преодолява 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада.

Комунистическата партия на Украйна е получила 2,9 процента. Радикалните националисти от "Десен сектор", които се сражаваха в конфликта с проруските сепаратисти в източната част на страната, са взели 2,4 процента.

Тези резултати са очаквани. Те дават на управляващите прозападни политици силен мандат да сближат Украйна с ЕС и САЩ, да проведат продемократични реформи и да изпълнят плана на Порошенко за прекратяване на конфликта с проруските сепаратисти в югоизточната част на страната, отбелязва Ройтерс. В същото време те може да обтегнат още повече отношенията на Украйна с Русия.

По последни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирани от ТАСС, избирателната активност е била едва 40,77 процента.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123Понеже фашизма и нацизма са много различни от комунизма нали :) и трите имат един корен :)
152
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 228 вчера си говорих с една литовка, Литва влиза в Евросъюза закрива производството си работа няма в страната остават само пенсионери всички работоспособни в Европа да бършат дупетата на германски пенсионери, от 3 милиона литовци в страната 1 милион, я кажи как е в България
151
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
Тези, които се радват скоро ще разберат какви фашисти са си избрали. Разумните и здравомислещи хора вече на запад признават злокобната роля на САЩ на всякъде където са се намесилид Дори богати хора го признават. Като е толкова лошо в Русия защо там големи фирми откриват заводи ? И не признават санкциите. А унгарците, те комунисти ли са? Не - просто обичат държавата си.
150
2
 
14
 
! Отговори
До умните демократи. преди 9 години
Стига ревахте против Русия бе--хванахте се на украинската въдица,за лошия руснак...Ако бяха такива руснаците,щяха ли да им правят избирателни секции в цяла Русия за тези избори....Да,да не се учудвайте--във всички големи градове е имало избирателни секции за украинските гастербайтери...Но това инфо никаде по "демократичните"медии го няма...Защо ли??? Май в Москва ще излезат по-големи демократи и от вас.....
149
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия или САЩ? На грил или във фритюрник? Ех, рибки, рибки, продължавайте да спорите...
148
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 222А какво беше СССР? Държава и около нея какво? Колонийки. Ама с каква цел? Ми да са буфер при евентуална война със запада. За това ни даваха оръжие за без пари, да не говорим, че цялата земеделска продукция отиваше къде? В Русия. И когато балона им са спука и видяха, че те самите нямат НИКАКВА икономика без "колониите" си, и умряха прави. Великата ти русия.
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 226Много кадърни хора се оправиха на запад. Това че голяма част за нищо не стават, запада не им е виновен.
146
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 224Като в Русия нали? :) Цял запад се чуди как да имигрира в Русия ама пусти Путин не дава :)
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен215 да бе а всички които отидоха в европа за по добър живот цъфнаха и вързаха, просрахте държавата и пак Русия ви е виновна
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дa AНТИ 212Не знам защо си толкова изненадан :) почти всички са били предадени от българи :) Левски, Бенковски и тн ... ние сме скапана нация :)
143
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците демокрацията вече си я консумират, да им е сладка! Сега ще им вдигнат заводи, ще започне една високотехнологична революция, ще има работа за всеки и ще се чудят, на кой курорт да отидат, масово ще нападнат Бали.
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДЕНИКИН ваште велико украинци що ги бият опълченци, мирни жители не могат да победятГероям Сало
141
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега украинците като се напапкат с "евроатлантически ценност" ,ще им светне какво значи "западна демокрация". Поредната колония в списъка на световния олигархичен капитал.
140
0
 
1
 
! Отговори
ФИЛТРИ ПИНИЗ преди 9 години
ФИЛТРИ ПИНИЗ - супер цена.
139
2
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
За какво да ходя в Русия, като рускоговорящи ми идват на крака и печеля от тях?!
138
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна по пътя на България и страните от източна Европа - ниски заплати, високи цени, всичко разпарцальосано и на скрап, ценното на концесия или продадено. Мизерия и мултимилиардери. Демокрация и човешки права. Честито на световната финансова олигархия.
137
0
 
2
 
! Отговори
филтри пиниз преди 9 години
Ако имате НУЖДА, използвайте "ФИЛТРИ ПИНИЗ"
136
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНТИМи взимай си куфарите и отивай в Русия при добрия живот бе какво правиш тук? Те всичките които искаха добър живот все в Русия отидоха нали?
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНТИИ понеже руския модел беше толкова сполучлив Русия се разпадна икономически нали?
134
4
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Когато останат безработни без пари, хиляди украинци ще разберат глад студ и мизерия! Да отидат да си поискат от политиците добър живот! Ще получат едни голи приказки!