Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема

Варуфакис отхвърлил удължаване на спасителната програма
Обновена: 17 фев 2015 08:33 | 16 фев 2015 22:40, Александър Попов
161
Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Еврогрупата даде днес на Гърция срок от пет дни да поиска продължаване на програмата в помощ на нейната финансова система, което засега новото ляво правителство в Атина категорично отказва, предадоха осведомителните агенции.

АП отбелязва, че на практика това е ултиматум към гръцката страна след днешното заседание в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута.

Според източник от централата на ЕС, цитиран от Ройтерс, на това заседание гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е отхвърлил предложението на партньорите си за удължаване на действието на спасителната програма.
 
Агенциите припомнят, че Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране. Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии.

Кредиторите от Еврогрупата обаче настояват продължаване на досегашната спасителна програма, за да има повече време за преговори с гърците за намирането на решение.

След четиричасовото заседание на първите финансисти от Еврогрупата, нейният председател Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците".

"Силните ми предпочитания са да има удължаване на тази програма и все още мисля, че това е възможно", каза той на пресконференция в Брюксел. По думите му "положителен изход" ще има, ако Атина поиска удължаване на действието на сегашната програма, която е достатъчно "гъвкава", съобщи АП.

ТАСС цитира думи на Дейселблум, че проблемът с Гърция трябва да бъде решен само в рамките на Еврогрупата, тоест на равнище финансови министри.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че Гърция няма друг избор освен да се съгласи с продължаването на текущата програма.

След днешната среща в Брюксел изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че МВФ няма да може да праща пари на Атина по нейната кредитна линия, ако "тройката" на международните кредитори не завърши поредния анализ на резултатите от реформите в Гърция.

"За разлика от европейската програма за помощ, която ще завърши на 28 февруари, програмата на МВФ за Гърция завършва през март 2016 г. Обаче без изпълнение на реформите и на бюджетните условия, което да бъде потвърдено от анализ на тройката, МВФ не може да отпуска средства на Гърция", каза тя.

"В това е разликата между термините "удължаване на програмата" и създаване на "временна програма". Удължаване означава процесът да бъде продължен, което включва и отпускането на пари при съществуващите условия. А временна програма означава изработване на нови условия, за което е нужно време", отбеляза Лагард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Испания си поиска 27 млр.дълг от Гърция днес.Гърците забравиха,че влязоха с фалшиви документи в ЕС-бяха подправили финансовите си резултати, иначе нямаше да видят ЕС.Затова после дойде кризата.Папандреу си призна.Сега искат пак тяхното!?Няма,не става!
11
7
 
14
 
! Отговори
Не на германска Е-па преди 9 години
Не може 5год.да изпълняваш една програма,която да ти разбие цялата икономика,безработицата ти да достигне до 27%,в болниците да има недостиг даже и на марли,да ти изискват всяка година да имаш държавен излишък 3-4 млрд.евро,при положение, че почти всички фирми са затворили...и някои да искат да продължаваш същото, без да ти дават възможност да избереш някакъв друг път.М/у другото,в статията никъде не се споменава,че преди заседанието беше даден за подписване друг документ,а след това заменен.
10
12
 
23
 
! Отговори
Отец Лаврентий преди 9 години
Стига сте плюли братята гърци за това че искат достоен живот ! За това ,че вие сте страхливи мишки свикнали да ги тъпчат и унижават, не са ви виновни гърците !!!
9
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това комунистите така и не проумяхте, че парите не растат по дърветата и че всеки трябва да си плаща сметките, а пък и да поработва от време на време.Все някакви фантазии, все конспирации ... и все със скъсани *** ...Но нищо, той другаря Путин ще ви спаси.
8
8
 
7
 
! Отговори
хаха преди 9 години
лоща работа..гърците ще трябва да живеят с това,което изкарат...тия до година - две...ще измрат от глад:))))
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците нямат вина че Буш и ЕС водят 10 години войни и изхарчиха много пари за да фалират американските банки и после и ЕС.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Армагедон.Защо гърците не ги е страх от Армагедона!?Просто защото всички гърци от самото начало знаят,че кризата е БАНКОВА и си остава такава.Но кризата вместо банкова,беше кръстена ФИНАНСОВА,за да може черната дупка и просрочията на гръцк.и европейските банки да се споделят от данъкоплатците на Гърция и Еврозоната.И ако все още някои не са разбрали,Армагедона са самите гърци.От какво да се страхуват тогава!? От собственото си аз!?От Армагедона да се страхуват заемодателите!Армагедон-restart!
5
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС опростиха доста дългове на Гърция, докато ГЕРБ не искат да преговарят за опрощаване а загробват България с нови дългове вероятно заради тлъстите комисионни за банкери и политици.
4
11
 
16
 
! Отговори
. преди 9 години
разбрахте ли сега защо трябвало да продължи авантата..защото първо не искали икономии(то било пожелание:))),а после трябвало да стане на тяхната,защото левите така обещали..ами айде изпълнявайте като обещахте..ама без лошата Меркел и "гадните й немски пари"..заради,които на картата на света все още съществува Гърция:))))не знаех,че има народ по -- глупав от нашия...е...има и друг освен украинския:))))
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внимание!Регистрирани са нов вид природно-финансови явления-"банкероавтопади"!!!През 2014 г почти 20 висши служители на банка JP Morgan Chase и други от сорта са "падали сами" от небостъргачи без парашут.Трябва ли да очакваме и някои техни български колеги да ги последват? За подробности- през гугъла: Такие разные оккупаи..
2
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде да го видим какво ще направи гръцкия Сидеров. Подозрението ми е, че единственото което ще направи е пълно осиране.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оправете заглавиетоНе е Гръция ГЪРЦИЯ Е!