Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема

Варуфакис отхвърлил удължаване на спасителната програма
Обновена: 17 фев 2015 08:33 | 16 фев 2015 22:40, Александър Попов
161
Дадоха 5 дни на Гърция да реши за заема
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Еврогрупата даде днес на Гърция срок от пет дни да поиска продължаване на програмата в помощ на нейната финансова система, което засега новото ляво правителство в Атина категорично отказва, предадоха осведомителните агенции.

АП отбелязва, че на практика това е ултиматум към гръцката страна след днешното заседание в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута.

Според източник от централата на ЕС, цитиран от Ройтерс, на това заседание гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е отхвърлил предложението на партньорите си за удължаване на действието на спасителната програма.
 
Агенциите припомнят, че Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране. Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии.

Кредиторите от Еврогрупата обаче настояват продължаване на досегашната спасителна програма, за да има повече време за преговори с гърците за намирането на решение.

След четиричасовото заседание на първите финансисти от Еврогрупата, нейният председател Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците".

"Силните ми предпочитания са да има удължаване на тази програма и все още мисля, че това е възможно", каза той на пресконференция в Брюксел. По думите му "положителен изход" ще има, ако Атина поиска удължаване на действието на сегашната програма, която е достатъчно "гъвкава", съобщи АП.

ТАСС цитира думи на Дейселблум, че проблемът с Гърция трябва да бъде решен само в рамките на Еврогрупата, тоест на равнище финансови министри.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че Гърция няма друг избор освен да се съгласи с продължаването на текущата програма.

След днешната среща в Брюксел изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че МВФ няма да може да праща пари на Атина по нейната кредитна линия, ако "тройката" на международните кредитори не завърши поредния анализ на резултатите от реформите в Гърция.

"За разлика от европейската програма за помощ, която ще завърши на 28 февруари, програмата на МВФ за Гърция завършва през март 2016 г. Обаче без изпълнение на реформите и на бюджетните условия, което да бъде потвърдено от анализ на тройката, МВФ не може да отпуска средства на Гърция", каза тя.

"В това е разликата между термините "удължаване на програмата" и създаване на "временна програма". Удължаване означава процесът да бъде продължен, което включва и отпускането на пари при съществуващите условия. А временна програма означава изработване на нови условия, за което е нужно време", отбеляза Лагард.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
20
 
12
 
! Отговори
Браво ... преди 9 години
... на гърците! Горд народ! Евалла! Наглоста на европейските чиновници и политици, сложени от финансовия сектор, надминава всякакви граници!Те наистина си мислят, че знаят кое е най-доброто за гърците от самите гърци. Човек просто да се хване за главата от недоумение.
31
1
 
3
 
! Отговори
Солидарна... преди 9 години
... Европа...
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен24Пари драхми както в България лев. Долари от Китай и Русия.
29
9
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
До номер 26. Немската марка беше силна. За нея се закачиха южняшките валути - ит. лира, драхма, фр. франк и песо. Разказаха играта на еврото, тези слаби валути! С 6 хил. марки на месец в Германия се чувствах богат човек. Сега с 3000 евро се чувствувам беден. Гърция лежи на гърба на европейските данъкоплатци. И ти, момченце, плащаш за гяволиите на гърците. Престанете да плюете по Германия, а заработете като германците! Ципрас в скоро време ще бъде натикан в кучешки ***!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента еврото пада значително
27
12
 
21
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Стига сте плюли братята гърци за това че искат достоен живот !--Първо да си върнат заемите, след това да искат достоен живот. Я ти *** в една гръцка банка в България и кажи, че искаш достоен живот и затова няма да си връщаш заемите - веднага ще те осъдят и ще ти вземат жилището.
26
1
 
5
 
! Отговори
Върнете Христофорако преди 9 години
В показанията си обвиняемият твърди, че двамата са получили пари от Сименс през 2003 г., за да й осигурят доставката на системите C4I за нуждите на Олимпийските игри през 2004 г. Христофоракос твърди, че Сименс-Гърция е отделят 2 % от приходите от държавните договори, за да плаща на Нова демокрация и на ПАСОК. Корупционната система е функционирала от 90-те до 2006 г.
25
0
 
7
 
! Отговори
Върнете Христофорако преди 9 години
2009г.-Федералният конституционен съд в Карлсруе спря процедурата по екстрадиране на бившия изпълнителен директор на Сименс- Гърция Михалис Христофоракос.В показанията си пред съда в Мюнхен Михалис Христофоракос заяви,че разполага с информация за 12 министри от Нова демокрация и ПАСОК, които са получавали рушвети срещу определени услуги за Сименс при сключването на държавни договори.
24
14
 
12
 
! Отговори
Отец Лаврентий преди 9 години
Призовавам в името на Господа , българският народ да подкрепи гръцкия , за да може утре Гърция да застане зад България по пътя и на освобождаване от ционистките робовладелци , стига мизерия !
23
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Отец ЛаврентийТи да не си адвокат на гърците?
22
4
 
8
 
! Отговори
Понякога стават преди 9 години
чудеса : Как досега на Гърция не и свалиха рейтинга до Garbadge: BBB-. Муудис и разните други пифчовци
21
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия искат Гърция да продължат тази "спасителна"програма,защото от началото на кризата са изсмукали само от лихвите около 70 млрд.евро.Освен това,не им стиска,че ако Гърция тръгне по друг път,ще излезе наяве цялата комбина за еврото,което беше направено с цел да се облагодетелства икономиката на Германия.
20
5
 
9
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Браво на гърците, обещали са и спазват програмата си и то с основание, за 4 г. от 60 милярда дълг сега вече е над 600 милярда.....и продължават да им налагат ултиматум за да продължават по същата схема на мафията кредитори. Тиквите в България решили и те от омършавяла държава и те милярди да точат, от тъпотия тиквите сами се самоубиват.
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен19няма пари Гърция-нищо не печелиАко не се съгласи с ЕС март пари нема!
18
1
 
12
 
! Отговори
Отец Лаврентий преди 9 години
До АнонименА я кажете , "богата" България до сега колко дълга си прибра и колко опрости , и под чий натиск ?
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това,че искат да заробят Гърция,понеже е най-богатата страна в Европа на неразработени находища на полезни изкопаеми,петрол,газ и т.н.и че Гърция беше пожертвана за спасяване на банковата система на Европа,го знаят вече даже и децата.Само българите пишат по форумите,че кат яли гърците кюфтета,не ревали.Да върне Германия на Гърция "принудителния" заем и военните репарации!Спасителната програма не е гласувана изобщо от гръцкия Парламента още от началото на кризата,и затова е невалидна.
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Отец ЛаврентийКакво да си мълчи?Я прочетете нещо по темата от новините днес.Една Гърция иска си нейното,но не ВРЪЩА това,което дължи!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция печели 300 милиарда евро дългове отписване ако откаже, докато ЕС предлагат Гърция да плаща по 10 милиарда евро всяка година срещу икономии и мизерия и някакви несигурни бъдещи нови заеми. Кое е по-изгодно.
14
2
 
8
 
! Отговори
Отец Лаврентий преди 9 години
До АнонименИспания по - добре да си трае , защото е много по - зле от Гърция , да не стане така от нея да си поискат дълговете !
13
11
 
7
 
! Отговори
Не на германска Е-па преди 9 години
В момента се води икон.война м/у Германия и Гърция.Гърция има открити сметки с Германия,която Германия от една страна иска борба с корупцията,а от друга държи Христофорако,обвинен в големия скандал със Сименс...Документа,който беше представен за подписване беше друг.А след това дадаха друг документ.Така каза министърът на икономиката на Гърция,Янис Варуфакис на интервю след заседанието.Не на германска Европа!!!!!!!!!!!! Да на демокрацията!!!!!