Куба след смъртта на Кастро: Без страх от капитализъм!

Раул Кастро обаче подчерта, че страната не върви към капитализъм
28 дек 2016 07:22,
13
Куба след смъртта на Кастро: Без страх от капитализъм!
Снимка: Reuters

Кубинският лидер Раул Кастро каза вчера, че неговата страна "не върви към капитализъм, но и не трябва да се бои от него", предаде ТАСС. Той говори на редовна сесия на кубинския парламент - Националното събрание на народната власт.

Държавният глава призова ръководните кадри да се избавят от "остарялото мислене, изпълнено с предубеждения спрямо чуждестранните инвестиции", от "лъжливите опасения спрямо чуждестранния капитал".

Според него ръководството на Куба е поставило задача в близките години да се достигне икономически ръст от около 4 процента от брутния вътрешен продукт. За тази цел, според експертите, са необходими 2-3 млрд. долара чуждестранни инвестиции всяка година. Засега обаче държавата не успява да привлече и 1 млрд. Поради това Кастро посочи недопустимостта от "честите прекомерни протакания в преговорния процес" с чуждестранни партньори, желаещи да инвестират в Куба.

Като сдържащи фактори за кубинската икономика той посочи и последствията от търговско-икономическата блокада на острова, заради които Куба не може да осъществява международни транзакции в долари. Той отбеляза и негативните последици от кризата във Венецуела, която досега доставяше евтин петрол на Куба, отбелязва БТА.

Депутатите приеха на вчерашната сесия и закон, който регламентира използването на името и изображения на покойния кубински лидер - команданте Фидел Кастро, починал на 25 ноември на 90-годишна възраст.

В съответствие с неговата воля и политическата етика, присъща на Фидел, се забранява използването на неговото име в названията на учреждения, площади, булеварди, улици, паркове и други обществени места, както и при всякакви видове награди, почетни титли или заслуги.

Забранява се също използването на неговото изображение на паметници, бюстове, статуи, паметни дъски и пр. Забранява се всяко споменаване на команданте Фидел в търговски марки или други отличителни знаци, домейни или дизайни за търговски и рекламни цели.

Законът обаче позволява името на историческия лидер на кубинската революция да се използва в названия на организации, които могат да се създават за "изучаване и разпространение на неговите идеи и дела".

Не се забранява на дейците на изкуството да черпят вдъхновение от образа на Фидел Кастро и да използват името или изображението му в своето творчество, в литературата, музиката, танца, киното, живописта или приложното изкуство. Разрешава се и използването при публични мероприятия на изображения или снимки на Фидел, направени по време на неговата революционна дейност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Големият бял брат преди 7 години
Браво лумпи, хахаха - "Съвременната кубинска история много точно следва сюжета на "Животинска ферма" на Оруел".В Хавана може би има няколко камери за видеонаблюдение. В Лондон са 6 000 000, а в Ню Йорк - над 18 000 000. В КНДР нито една - счита се, че наблюдение над кореец е обидно, в смисъл държавата му няма доверие. Познайте къде има най-много престъпления?
11
0
 
1
 
! Отговори
Циник до оплетков преди 7 години
Много си прав! Неусетно на промитите мозъци от повече от 40г. "Напреднал социализъм" се внушава, че дявола не е толкова черен! Имали нужда от 3-4 милиарда презрени капиталистически ДОЛАРА ( сигурно сумата в рубли ще е астрономическа) .Далновидния Раул подготвя кубинската *** за прехода към лъскави хотели, казина, и публични домове! БВП - ще се пукна от смях - колко захарна тръстика , и ръчно навити пури трябва да произведат кубинските *** за 3 - 4 милиарда долара! Скапаните революционер
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манипулацията върви....Светло бъдеще.Докато хората ходят на почивка, карат яки коли, забевляват се, бачкат , ползват благата на света......дъртият престъпен режим обеснява,как извън Куба обикаля Злото..... Хахахаха вашата мамма актьорска. Трагедията на 21 век...- Куба, северна Корея, Русия, Армения, Грузия....Т.н.
9
2
 
7
 
! Отговори
опетков преди 7 години
Ами те и сега си живеят при най-брутален капитализъм - държавен монополизъм като от благата се ползват само една тънка прослойка от червената им буржоазия, както беше при нас. Десет милиона роби, строящи социализъма на шепа разбойници. Добре че шефа им се гътна. Да го следват и другите, че кубинският народ изнемогва. Съвременната кубинска история много точно следва сюжета на "Животинска ферма" на Оруел. Време е прасетата да се прегърнат с човека след като изядоха и изпиха всичко.
8
3
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Един сатрап по-малко.
7
1
 
10
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Те са във фазата на 86-то постановление ( не помня точно номера) , когато у нас започнаха да разрешават частното. И за жалост ги постига същото- лекари отиват да робуват в хотелиерски вериги , учители стават таксиметрови и се радват защото чужденците им оставят бакшиш в долари ...
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Куба има по голям БВП от България!!!!!
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кубинците имат прекрасния пример до тях - капиталистическо Хаити, дъното на мизерията и моралната деградация.
4
9
 
6
 
! Отговори
Tonygl преди 7 години
Напротив трябва да се бои от капитализъм. Ефекта от такъв смъртпносен преход го изпитваме все още ние. Това е като да пуснеш питомно животно само в гората да живее.
3
5
 
14
 
! Отговори
Честит преди 7 години
Като падне комунизма , после ? Ще имат тублерони, смартфони и бмвта а колко от тях ще си ги позволяват? Безплатно здравеопазване, което им е едно от наистина най добрите в южна америка ще иде по дяволите. Ще се превърнат във вертепа на САЩ - к.урви и казина и наркотици, както преди Революцията. Ония у.руди дето във Флорида емигрирали кубинци се радваха и танцуваха, а там във Флорида Столипиново изглежда рай пред кубинските квартали.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от нашите премиери да прочете написаното. Щото противната му мутра грее от хиляди календари, плакати и портрети. Дори и Ким чен Ун би се засрамил, но не и герберската тъпотия.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
copocoидни пеераси,спите ли