Най-сериозното насилие, което Швеция някога е преживявала

42 души бяха убити при 290 стрелби тази година
10 окт 2023 15:33, Елка Василева
59
Най-сериозното насилие, което Швеция някога е преживявала
Снимка: архив, БГНЕС

Директорът на шведската национална полиция каза днес, че ескалацията на свързаното с банди насилие тази година - с почти ежедневни стрелби и взривове на бомби, които отнеха живота на десетки хора, включително на тийнейджъри и на случайни минувачи, е "изключително сериозна", предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Швеция е разтърсвана от свързано с банди насилие от години, но неотдавнашния бум на престъпленията е изключително тревожен, каза на пресконференция директорът на полицията Андерс Торнберг. Той отбеляза, че "това е най-сериозното насилие, което страната някога е преживявала". Торнберг допълни, че полицията е "предотвратила близо 80 неизбежни убийства и експлозии" от началото на годината.

Дванайсет души бяха убити, а още петима ранени при атаки миналия месец, които Торнберг описа като "подобни на насилието, извършвано от терористи". Нападенията са свързани с престъпни банди, които често набират тийнейджъри от социално уязвими мигрантски квартали да извършват атаки.

Близо 42 души бяха убити при 290 стрелби в Швеция тази година, сочат данни на полицията. Властите казват, че увеличаването на насилието е свързано с войни между съперничещи си банди, които се ръководят от чужбина.

Дясноцентристкото правителство на Швеция заяви, че въоръжените сили на страната трябва да работят с полицията, но военните помагат само с познания за експлозивите, логистиката на хеликоптерите и анализи. Полицията и въоръжените сили уточняват подробностите за това сътрудничество, които не са оповестени публично. Участието на военните в борбата с престъпността в какъвто и да е вид е изключително необичайна стъпка за Швеция, която подчертава сериозността на насилието, свързано с бандите.

Снощи предградията на Стокхолм са били обхванати от поредица палежи, свързани с войната между бандите, съобщи днес говорител на шведската полиция пред радио Ес Фау Те, предаде ДПА. Регистрирани са били седем палежа в предградията и в близките до столицата градове в интервал от два часа и половина. Засега няма данни за ранени. Четири къщи и три блока с жилища за отдаване под наем са били атакувани със запалителна течност. Торнберг посочи пред журналисти, че досега са арестувани трима заподозрени за палежите.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
А беше време,когато Швеция беше пример за спокойна и просперираща държава.Тогава Швеция беше обитавана само от шведи.После,незнайно защо,управляващите във Швеция решиха да напълнят държавата с тарамбуки и всякаква *** от Африка и Близкия и Далечен Изток.Настана време да събират горчивите плодове от тази политика.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Брейвик каза много неща в защитната си реч. Нейният текст е качен в мрежата, можете да го прочетете.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Слободията на племето индотурско до това води
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да са ви честити турските "работници"
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е как ще ги карате да работят, учат, спазват закони и приемат ценностите на Европа? Моля , недейте насилва така хората, те искат да са в Европа, но да си я карат по дивашкия начин. А уж шведите били демократична държава...
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инженери!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама насилието само срещу жени ли е?
42
2
 
13
 
! Отговори
Зелен Либерал преди 7 месеца
Защо отказвате да приемете евроатлантическите ценности?!
41
0
 
14
 
! Отговори
Eeee преди 7 месеца
Земете си по едно мече да го дадете на пришълците
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вайййййййй що тъй бря? Нали соца гонител кък тъй? Оня с малкият мустак от Австрия ще го търсите за собствените си права ама преди да ви резнат ***. Ха ха ха
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Подобни изявления четем следните всяка престрелка, но ефект нулев
38
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
когато Тръмп им каза истината в очите, че са провалена държава и пример за другите, които приемат орковидните, му се смяха. Е сега на мен ми е смешно
37
5
 
14
 
! Отговори
НАПРЕЖЕНИЕ и БУМ! преди 7 месеца
Всичко си е в реда на нещата - твърде дълго западният свят живее охолно и спокойно на гърба и за сметка на всички останали. Махалото сега просто се отмества на другата страна. Проблема е, че докато се мисленето е раздвоено, докато има "ние, дето сме си ние и всички останали", така ще е. Нека бъдем честни - болшинството запасняци са расисти, само дето се прикриват дори и от себе си. Освен това нито колониализма, нито фашизма са си отишли, както ни убеждават. Това ражда НАПРЕЖЕНИЕ и БУМ!
36
0
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
От *** шведи са ! Събират сбиротъка от цял свят , па после се чудят какво става !
35
1
 
24
 
! Отговори
Изперкал соросоид преди 7 месеца
Забравихте да споменете най-важното - това се прави поради пъклените планове на Русия и лично на Путин.
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
После като си изберат кметове, премиер и ще изберат да са Халифат с шерият ще депортират шведите.
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 30 Къде ще ги депортират? Това са шведски граждани. Осъзнаваш ли сега какво направи ротивната Меркел?
32
0
 
14
 
! Отговори
до 29 преди 7 месеца
Ами то няма утре. Гърбоносите и марионетките им не са предвидили такъв ден за християните в Европа. И за онези в САЩ също. Значение има животът на тъмните.
31
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
В ес има няколко все още нормални и спокойни страни, затова шведите имат накъде да избягат, макар че самите са си виновни за положението. Освен ако същият ес не принуди нормалните да приемат когото им нареди, за да има солидарностдръндрън и навсякъде да е един и същ ад.
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Шведите направиха ,една от най успешните и развити държави в света .И сега бива унищожена от мигранти от третия свят .