Забрана за продажба на цигари на британците, родени след 2009 г.

Британският парламент я прие на първо четене
17 апр 2024 08:38, Елка Василева
33
Забрана за продажба на цигари на британците, родени след 2009 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Законодателната инициатива на британския премиер Риши Сунак да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г. да си купуват цигари, беше приета на първо четене в британския парламент, въпреки че няколко негови съпартийци гласуваха против, предаде Ройтерс.

Намерението на Сунак да наложи едни от най-строгите правила в света срещу пушенето предизвика бурно недоволство сред някои представители на неговата Консервативна партия, в това число и от страна на бившите министър-председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които смятат, че държавата не бива да се меси в личния живот на хората.

Още по темата
Британският парламент прие законопроекта с 383 гласа "за" срещу 67 "против". Това означава, че сега той отива за разглеждане на второ четене, като между двете четения в него могат да бъдат внасяни изменения.

При вота в пленарна зала депутатите имаха право да гласуват по съвест, без да се съобразяват с партийна дисциплина. По-рано тази година Нова Зеландия се отказа от подобен закон, след като новата коалиция, която дойде на власт там, го отмени, преди да влезе в сила.

Но обстоятелството, че срещу плана на Сунак гласуваха няколко консерватори, включително министърът на бизнеса и търговията Кеми Бейдънок, беше поредната неприятна изненада за премиера, който още отпреди това беше подложен на критики в собствената си партия по редица въпроси, като се започне от климатичните промени и се стигне до отбранителната политика, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът е една от знаковите инициативи на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори, които според социологическите проучвания ще спечели опозиционната Лейбъристка партия.

Законът за тютюневите изделия и вейп устройствата (Tobacco and Vapes Bill) е предназначен да забрани на децата, родени след 2009 г. някога изобщо да могат да си купят цигари, но не и да криминализира този навик.

Сунак заяви, че с приемането му ще бъде "премахната една от най-големите напълно предотвратими заплахи за човешкото здраве".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Свят
В Грузия полиция разгони протест срещу закон за чуждестранните агенти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да вземат да забранят и яденето на торта, щот захарта е вредна...представям си как всички фафли изчезват от магазина Хи-Хи-Хи!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма лошо да не се продават цигари на деца под 15 г. Но ако се забрани завинаги тези хора да могат да купят цигари, това отваря удобна ниша за контрабанда. Иначе нямам нищо против веднъж завинаги човечеството да престане да се трови с тютюнев дим. Но не знам как би станало това.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Айде кат сухия режим 1922-33г в САЩ...тая нема да стане. Всичко забранено е от сладко по-сладко. Ше има тайни пушални, контрабанда и канали за тая работа. Все едно сте спрели наркотиците...да ама друг път.
3
2
 
17
 
! Отговори
Свешенна крава преди 4 седмици
Той индиеца и телешкото ще им забрани.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Страхотен бизнес за нашите контрабандисти. Айде кокорчо, тичай бързо. Чакат те. И без друго офшорката не е закрита. Може и плащане с криптовалута директно към офшорката.
1
2
 
9
 
! Отговори
А акцизи и бандероли преди 4 седмици
Откъде кинти да се напълни хазната?! Все едно у нас да забранят хазарта, абсурд!