Ердоган приветства решението на “Хамас” да спре огъня в Газа

Турският президент се надява Израел да направи същото
7 май 2024 10:33, Инна Ангелова
13
Ердоган приветства решението на “Хамас” да спре огъня в Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган приветства решението на “Хамас”, палестинска военна групировка, да прекрати огъня в Газа. По думите на Ердоган това решение е взето в съответствие с предложение на Анкара и добави, че се надява Израел да направи същото, предаде Ройтерс.

Турция апелира за незавано пекратяване на огъня, осъди израелската офанзива в Газа и прекрати търговските си отношения с Израел. Държавата дори обяви решението си да се присъедини към искането на Южна Африка Израел да бъде съден за геноцид в Международния съд, предаде БТА.

Реджеп Ердоган също така призова и западните страни да засилят натиска си върху израелските власти, за да приемат прекратяване на огъня. Анкара многократно е критикувала това, което определя като безусловна подкрепа за Израел от Запада и по-конкретно от САЩ, отбелязва още Ройтерс.

"Приветстваме изявлението на "Хамас", че приемат прекратяване на огъня по наше предложение. Сега Израел трябва да направи същата стъпка“, каза Ердоган снощи.

От социалната мрежа “Екс” стана ясно и че Ердоган е провел телефонен разговор с ръководителя на „Хамас“ Исмаил Хания. Те са обсъдили решението на групировката за прекратяване на огъня и продължаващите усилия за приключване на боевете в Газа.

"По време на разговора посочих, че новината за решението на „Хамас“, в съответствие с предложението на Турция, е позитивна. Подчертахме, че Израел трябва да направи крачка към трайно прекратяване на огъня", написа Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Водещи мобилна
Вурстове ли? В Германия ядат все повече наденички от тофу и вегетариански бургери
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
аноним преди 1 седмица
И тия решения Хамас сам си ги предложи,а сега сам си гласува за тяхното приемане.И виждаме по улиците да ликуват и неистово да крещят до небесата същите тия ,,дечица""за които ни проглушиха ушите,че са мирни и кротки.Как да си обясним факта,че има и 4-5годишни,които ликуват,така както ликуваха и играеха върху трупове на евреи на7.10.2023г.
11
2
 
8
 
! Отговори
Постфактум преди 1 седмица
Ердо е бита карта а това изказване е популизъм.Хамас са свити в ъгъла и подобни отчаяни опити няма да минат.Израелците са набрали инерция и ще треснат още доста кратуни,повярвали се за безсмъртни и безнаказани!Демократите в опит да запазят власт като нищо ще му спретнат кюрдска революция и мирна операция,та да си наляга парцалите по килимчетата без излишни инициативи
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако евреите бяха читави, нямаше да ги гонят отвсякъде.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И защо Израел да спират огъня , нито са върнали заложниците , не спират нападенията срещу военните им патрули и Хамас е още на власт ! За да имам смисъл от такова предложение , трябва да има ползи и за двете страни !
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едроган на бунището на историята заедно със всички подобни диктатори!Тръгнал на миротворец да се прави?Хамаз НЕ прекратява,ами ги прекратиха таварищ Ердо,you are next on the line!!!
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ламята е свела глава. Време е Израел окончателно да и отсече главата, без значение от цена и последствия. Така се прави. Силния така би постъпил. Слабите сядат за "преговори"!!!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
6
9
 
18
 
! Отговори
Влади преди 1 седмица
Значи, ХАМАС милостиво се съгласили да спрат огъня и Израел ТРЯБВА да го направи. А нещо за израелците , държани за заложници? Айде стига арабски номера!
5
7
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
На Хамас скоро ще им го нахамазят окончателно евреите. Вече бая са ги надупили, няма мърдане вече.
4
3
 
19
 
! Отговори
Българинъ преди 1 седмица
Абе, джанъм, къде беше на 6/10, бе, миротворителю? А на 7-ми баклави *** ли? Сиктир, турски мурафети. Гледай си лирата на свободно падане и си чеши езиците с единствените ти авери по мразене на всички и всичко - персийците.
3
2
 
15
 
! Отговори
Обръщение към султан преди 1 седмица
Чакай да изчекнат първо Рафа и другите градове пък после ще се спре огъня, Ердогане ;-)
2
3
 
15
 
! Отговори
Турко-циганска драма преди 1 седмица
Естествено никой не го пита шушумиганта!
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евреите многократно са доказвали по най брутален начин че държавата Израел не трябва да съществува