Корупционен скандал в Малта, бивш премиер с обвинение

Министри от кабинета му обвинени в пране на пари
Обновена: 8 май 2024 14:23 | 8 май 2024 14:22, Инна Ангелова
3
Корупционен скандал в Малта, бивш премиер с обвинение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Корупционен скандал е на път да разтърси островната държава Малта. Бившият премиер на страната Джоузеф Мускат и настоящият вицепремиер Крис Фърн са сред обвиняемите хора и компании, обвинени в скандал с болнична приватизация.

Мускат и един от бившите министри в кабинета му Конрад Мизи са обвинени в получаване на подкупи, корупция в качеството им на длъжностни лица и пране на пари, според документи, получени от АФП късно снощи. Джоузеф Мускат ще е първият бивш премиер, който ще се изправи пред съда по обвинение в престъпление.

Кийт Скемрби, който е бивш шеф на кабинета на Мускат също е обвиненв пране на пари, съучастие в подкупи и злоупотреба със служебно положение. Обвиняем още е и Едуард Скиклуна, който е бивш финансов министър, а в момента шеф на Централната банка на Малта. Той е обвинен в измами и незаконно присвояване на печалби.

Преди да бъде подвигнато обвинение, Крис Фърн беше спряган и за кандидат за еврокомисар на Малта.

Обвиненията към бишия премиер и неговите министри е допълнително масло в огъня на отдавна бушуващ корупционен скандал в средиземноморскаата страна. Политическият елит беше разтърсен от решение на правителството на Джоузеф Мускат от 2015 г. да разреши предаване на управлението на три обществени болници на частна компания - Vitals Global Healthcare.

Частната компания няма никакъв опт в здравната индутрия и 21 месеца след сделката продава концесията на друга компания, без да е направила нито една от обещаните инвестиции.

След жалба на опозиционната Националистическа партия съд миналата година анулира приватизацията, разкривайки доказателство за измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Водещи мобилна
Краят на една ера: Почина най-големият пропагандатор на династията Ким
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно тези по-консервативни, лицемерни и корумпирани държави имат най-нисък фертилитет. Имат нужда не само от туризъм но и от реална икономика.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Там е много корумпирано и относително консервативно, съответно и в демографски колапс.
1
0
 
1
 
! Отговори
капитализъм преди 1 седмица
с политически оттенък