Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, алармират учените

Фините прахови частици водят до множество заболявания
20 юни 2024 08:23, Елка Василева
10
Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, алармират учените
Снимка: архив, БГНЕС

Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, алармират учените, съобщи АФП. Мръсният въздух убива все повече хора по света, включително деца, и на практика е по-смъртоносен от тютюнопушенето, сочи доклад на учени под егидата на УНИЦЕФ.

Над 8 млн. души, от които най-малко 700 000 деца под пет години, са починали през 2021 г. поради причини, свързани със замърсяването на въздуха, се казва в доклада на учените от Американския институт за изучаване на последствията за здравето (Health Effects Institute).

Учените са работили с данни от над 200 държави. Според нивото на смъртност излагането на замърсен въздух е по-смъртоносно от тютюнопушенето и лошото хранене.

В по-голямата част от случаите смъртността е свързана с инхалиране на фини прахови частици. Фините прахови частици водят до множество заболявания - рак на белите дробове, сърдечносъдови болести, диабет и др.

Авторите на доклада подчертават и все по-смъртоносното значение на замърсяването с озон. Явлението е свързано с климатичните промени.

Виждаме все повече региони по света, изложени на кратки и интензивни епизоди на замърсяване на въздуха, каза пред АФП Палави Пант, член на Health Effects Institute, изтъквайки ролята на горските пожари и топлинните вълни.

Най-обезпокоителна е смъртността при децата, причина за която са въглищата и дървата в ежедневието - например при приготвяне на храна, особено в Азия и Африка.

Усилията за улесняване на достъпа до по-малко замърсяващи горива в ежедневието вече дават резултат - смъртността при децата, свързана със замърсяването на въздуха, вече е спаднала почти наполовина в сравнение с началото на 21-ви век, се казва още в доклада.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Балкани
Жегата ли уби няколко туристи, които изчезнаха в Гърция?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Държава! преди 5 дни
Какво прави държавата защо протака толкова важно нещо без чист въздух и вода не се живее основният замарсител са печките и автомобили
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен ! преди 5 дни
Някои да прави нещо по въпроса и ако тази година не ми заменят камината с дърва за евтин климатик пак ще я ползвам пари няма заплатите мизерни!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е небето вече не е небесно синьо даже и да няма облаци.:))
7
0
 
0
 
! Отговори
do 2 преди 6 дни
софия не е най-мръсния град в бг ( но не е и най-чистия) - финните прахови частици са 50 мг/м3 сега ( което си е доста над допустимата норма - 35 мг/м3 - микрограма са това ). Замери в бобов дол какво има там и ще припаднеш ! Те зи данни се крия , но си има уреди и можеш винаги лично да си ги замериш
6
0
 
1
 
! Отговори
Абе, защо никога преди 6 дни
тия протести и статии не са насочени към големите компании, а винаги бъркат в живота на обикновения работещ човек? Не може да карате кола, че мърси, но никой не казва "Спрете частните самолети!" на милиардерите. Само един полет с частния самолет е равен на повече емисии от колкото един автомобил може да изгори за 10 години нонстоп работа на двигателя.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
виновни са алчните американски мултикорпорации като black rock, глобалистки комунистки паразитки за състоянието на планета Земя..
4
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Това в развитие и цивилизация. Учените са комунисти!
3
1
 
3
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 седмица
Колм даун,грийн псайкоу! Тейк йо пилс анд чилл йоър ассссс!!! Айде у лево,еко-ши3ита!
2
1
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 1 седмица
ЗАРАДИ ЗАМЪРСЯВАНЕТО ЛИ В НАЙ МРЪСНИЯ ГРАД - СОФИЯ Е ДАЙ ПРОДЪЛЖИТЕЛНИЯ ЖИВОТ ???
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
като чуя мнението на руските учени, тогава ще помисля над мнението на гуведарските