Клюките в службата са полезни, трябва да ги насърчаваме

Принуждавали мързеливите да работят
Обновена: 9 дек 2012 12:38 | 9 дек 2012 12:38,
54
Клюките в службата са полезни, трябва да ги насърчаваме
Снимка: архив, Reuters

Клюките в службата трябва да бъдат насърчавани, защото те помагат да се разкриват мързеливците и увеличават ефикасността, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на холандски учени.

Психолози от университета на Амстердам поискаха от 121 души да посочат причините, поради които клюкарстват.

Отговорите на доброволците показват, че 9 от 10 разговора са клюки, но невинаги зложелателни. С клюки колегите се предупреждават за хората, които кръшкат, като понякога само страхът, че ще се разчуе, може да принуди мързеливите да работят.

Учените твърдят, че ползата от "позитивните клюки" е не по-малка от вредата от зложелателните и като се направи разлика между двата вида може "да се минимализират негативните и да се оптимизират положителните последици".

Клюките са възникнали преди хиляди години, твърдят психолозите. Хората са започнали да клюкарстват веднага щом е възникнал говорът, за да противодействат на използвачите, които са искали да ядат месо без да участват в лова.

"Речта дава възможност на членовете на една група да се предупреждават за хората, които не се държат според нейните норми", пишат учените, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: клюки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е за хора със слаби нерви коментара ми, но искам да си кажа мнението.Насила нищо добро не става.Та нима ако някоя жена е изнасилена и след това роди ще е щастлива?Ще обича детето си (разбира се, защото е нейно), но болката и от това, че детето е от изнасилвач винаги ще е в нея.
10
0
 
6
 
! Отговори
ххх преди 11 години
Що да няма български еквивалент,красноречив при това "this is so fucked up on so many levels"="*** е поради ред причини "
9
0
 
0
 
! Отговори
SeoKungFu преди 11 години
На английски се казва ( няма достатъчно подходяща фраза на български ) - "this is so fucked up on so many levels" !
8
0
 
14
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Плъни глупости. Клюките ги създават и разнасят точно мързеливите, некадърните и доносниците, и те са насочени към тези, които си вършат работата професионално и съвестно. Причината е чиста завист, клюкарите никога няча да бъдат на високо професинолно ниво и си знаят това. Е някак трябва да се компенсира тази некадърност. И типично по нашенски - да очерним колега, който е по-кадърен и току виж утре станал началник. Ако зависи от мен ще въведа закон, с който се наказва за клюкарстване.
7
0
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
Може за повечето шефове клюките да са необходими като средство да знаят колкото се може повече за служителите и работниците си но така те неусетно се превръщат в *** в ръцете на гадни интриганти .Виждал съм не лоши шефове до къде могат да стигнат когато ги плъзнат по тази плоскост.Особено когато използват и секса за допълнително печелене на влияние върху тях.Едни и същи к,рви провалиха петима началници на отдела в който ,,работеха" като прогониха съвестните и кадърните и накрая и шефовете си
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 20 години им викахме "доноси", сега явно е по-модерно да ги наричат "клюки"
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-голяма простотия от тази статия не бях чел.На всичкото отгоре и да се насърчавало, Вие нормални ли сте?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,клюки?!Във всяка по-голяма служба има колежки които правят чудни *** и сърбележки които въртят на световно ниво!
3
0
 
8
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Българина е олимпийски шампион по клюкарство ,защото това е генетично заложено
2
0
 
13
 
! Отговори
едно донесенийце преди 11 години
Нон най вече са полезни за малките, но вредни интригантски групички. На свестните служители им е под достойнството да злословят и клеветят.
1
0
 
16
 
! Отговори
български Очен преди 11 години
Ние, българските Очени разкрихме, че е полезно да се гъзите на обществени места или да си правите масаж на члена пред много хора. Също така е полезно да си бъркате в носа, и да правите топчета с материала, и после да ги лепите по килима.А да, и също така е полезно като ставате сутрин да проглеждате първо с лявото око и да чувате с дясното ухо, иначе целият ви ден ще е неуспешен.