Честата консумация на трансмазнини увеличава риска от инсулт при жените в постменопауза, показва ново проучване на Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.
Учените откриват и че редовният прием на аспирин води до значително по-нисък риск от развитие на състоянието.
Употребата на аспирин обаче не намалява опасността от инсулт при жените, в чието меню присъстват трансмазнини, уточнява изследователският екип.
Изследователите анализират хранителните навици на 87 000 жени, на възраст от 50 до 79 години.
В рамките на 7-годишен период са регистрирани 1 049 случая на инсулт.
Според резултатите високата консумация на трансмазнини повишава риска от състоянието с 39%. Установява се още, че при жените, които имат и други нездравословни навици, свързани с липса на физическа активност и тютюнопушене, се наблюдава и повишен риск от развитие на диабет.
Не се установява връзка между консумацията на други видове мазнини и исхемичен инсулт, уточняват изследователите.
Трансмазнините допринасят също така за увеличаване на риска от развитие на сърдечни заболявания, чрез повишаване на „вредния” холестерол и намаляване нивата на „добрия”.
За да се избегне развитието на сърдечни заболявания и инсулт, експертите препоръчват ограничаване на преработените храни, в които съдържанието на тези мазнини е изключително високо.
Рисковите фактори за развитие на инсулт включват и затлъстяване, тютюнопушене, хипертония, липсата на физически упражнения, както и злоупотребата с алкохол.
Резултатите са публикувани в Annals of Neurology.
Друго проучване показва, че трансмазнините са рисков фактор и за развитието на карцином на гърдата. Установява се, че жените с високо ниво на въпросните липиди имат два пъти по-висок риск от заболяването.