Как мислите – дали черният хляб винаги е пълнозърнест? Меласата, заедно с други съставки в хляба, придават кафявия му цвят. Трябва да четем етикета, преди да си закупим продукта. Като трябва да имаме предвид, че „100% пшеница“ и „многозърнест“ например не означава, че продуктът е пълнозърнест.
Как да съхраняваме хляба?
Ако го държим в хладилник, така той всъщност ще „остарее“ по-бързо. Ако сме го закупили от хранителен магазин, той може да остане свеж за два – три дни на стайна температура, а ако хлябът е от пекарната, той съдържа по-малко консерванти и може да издържи от един до три дни, отново на стайна температура.
Ако искаме да го съхраним за по-дълго, можем да го държим в хладилника, така той ще остане свеж 2 – 3 месеца.
Ако хапваме филийка сутрин, сандвич на обяд и отново хляб на вечеря, това означава, че ядем голямо количество сол.
Само в една филийка хляб няма много голямо количество сол. Но когато ядем хляб няколко пъти дневно, тя се наслагва в организма. По този начин се увеличава и рискът от сърдечен и мозъчен удар.
По-добрият избор е пълнозърнестият хляб. Фибрите, които се съдържат в него, помагат за намаляването на холестерола и сърдечносъдовите заболявания. Като цяло, хранителните вещества в пълнозърнестите храни помагат на организма да образува червени кръвни клетки и да поддържа здравето на имунната система.
Пълнозърнестият хляб може да ни помогне да поддържаме здравословно тегло. Това обаче не означава, че можем да ядем без мярка. За да загубим килограми, е препоръчително да хапваме по-малко, да извършваме повече физическа активност, а храните, които консумираме, да са по-здравословни.
Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.