Днес е денят на киселото зеле. Защо и откога - не се знае, но едно е ясно - времето за слагането му в каците е настъпило.
Киселото зеле оказва се може да предотврати в голяма степен раковите заболявания, заяви диетологът проф. Донка Байкова пред БНТ. В сезона на вирусите традиционната за родната трапеза хране е естествено лекарство.
То съдържа витамини, а и внася в организма ни и млечно кисели бактерии, които са натурален пробиотик.
Единственият минус - многото сол. Затова експертите препоръчват солният разтвор да е едва 2%.
Киселото зеле влошава условията за развитието на патогенните бактерии, заяви проф. Байкова. Нещо повече: то подтиска производството на холестерол и триглицериди.
"Произвеждат едни защитни мукопротеини, които отново ни предпазват поне с 30% от риска да развием рак. И то е доказано - много добра защита от рак на дебелото черво. С 66% има изследвания, че се понижава рискът от рак на млечната жлеза при консумация два пъти седмично", посочи диетологът.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.