Зехтинът кипи при по-ниска температура от слънчогледовото олио и не е подходящ за използване при пържене, задушаване и изобщо при ястия, изискващи термична кулинарна обработка. Дори и по отношение на употребата им в сурово състояние обаче слънчогледовото олио и зехтинът отдавна си оспорват палмата на първенството. В този аспект ябълката на раздора е свързана не с термичната им устойчивост, а с чисто здравословните ползи от приема им.
Единствената особеност, по която зехтинът и слънчогледовото олио носят съизмерими ползи е калорийното съдържание. В една супена лъжица зехтин и слънчогледово олио се съдържа почти едно и също количество калории – около 120. Оттам насетне започват разликите, които са определящи за това кой от двата продукта ще предпочетем за ежедневно овкусяване на гозбите си.
Съдържание на мазнини
И олиото, и зехтинът са бедни на трансмазнини и богати на моно- и полиненаситени мастни киселини. Те действат изключително благоприятно за намаляване на лошия холестерол и за повишаване на добрия холестерол. Съдържанието им в двата типа растителна мазнина обаче е много различно. 65% от състава на слънчогледовото олио се пада на полиненаситени мастни киселини, включително омега-3 и омега-6 мастни киселини. При зехтина те формират едва около 10% от съдържанието.
Съдържание на витамини – Е и К
Витамин Е е най-мощният антиоксидант сред витамините. Възрастен човек се нуждае от около 15 мг от него дневно. Една супена лъжица слънчогледово олио осигурява около 6 мг витамин Е. В същото количество зехтин количеството от антиоксидантния витамин е тройно по-малко – около 2 мг.