Една от най-често използваните мазнини за печене, мазане, пържене е маслото. Можем да избираме от голямо разнообразие от масла. Има ястия, които са много по-вкусни, когато са приготвени с масло. Тук може да видите повече за тях. Въпреки уникалните им вкусови качества, ако искаме да сме в добро здраве, трябва да внимаваме с количествата масла, които консумираме. Има различни алтернативи, които могат да заместят маслото в ежедневието ни и така да създадем перфектния баланс на приема на мазнини. Вижте 4 заместители на кравето масло в галерията ни.
Гхи
Гхи е уникално пречистено масло, което може да намерите в някои супермаркети, биомагазините за храни. Можем да заменим кравето масло с гхи в съотношение 1 към 1 при готвене и печене. Подходящо е и за мазане върху хляб. Гхи преминава през специален процес, елиминира млечния белтък и холестерина. Ето защо е сочено като подходящо за консумация от хора с алергия към лактоза. Подходящо е за готвене на високи градуси, като печене, пържене, за приготвяне на тестени изделия. Още за маслото гхи може да прочетете тук.
Зехтин
Чудесен е когато искаме да се храним по-здравословно. Зехтин можем да добавяме в салати, сосове. Основните мазнини в него са мононенаситените мазнини, които имат редица ползи за здравето, сред които контрол на холестерола, кръвната захар. Въпреки полезността му, с консумацията на зехтин също не бива да се прекалява. Екстра върджин зехтинът е подходящ за салати, за приготвяне на разядки, овкусяване на студени ястия. От друга страна, върджин зехтинът е подходящ за сотиране, салати, дресинги. За готвене, гриловане, сотиране, подходящ е зехтинът, който е 100% чист.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.