IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

5 източника на витамин D, ако не консумирате месо или риба

Хапвайте гъби

5 източника на витамин D, ако не консумирате месо или риба

Снимка: Istock

Един от най-важните витамини за нашето здраве е витамин D. Витамин D участва в редица процеси, които се случват в нашето тяло. Една от основните му ползи за здравето е, че той подпомага чревната абсорбция на калций и подпомага поддържането на необходимите кръвни нива на фосфор и калций в тялото. Това води до по-здрави кости.

Друго предимство на витамин D е, че той насърчава имунитета и предотвратява риска от развитие на автоимунни заболявания и респираторни проблеми. Добрият имунитет помага на тялото да се бори с болестите и да предпазва инфекциите. Във всичко това витамин D играе решаваща роля.

Също така подпомага клетъчния растеж, като в дългосрочен план формулира реакцията на тялото към възпаление.

Помага ни да поддържаме добри енергийни нива. Витамин D играе роля в митохондриалната реакция. Това помага за захранването на различните клетки в тялото. С други думи, витамин D повишава енергийните нива, намалява умората и облекчава възпалените мускули в тялото. Смята се също така, че намалява риска от напълняване и депресия, а и насърчава добрия сън. Според учени, ниските нива на този витамин в организма могат да бъдат свързани с диабет тип 2, сърдечни заболявания, рак, псориазис и други.

Дефицитът на витамина може да доведе до промени в настроението – умора, косопад, мускулни болки и болки в ставите. Нивата на витамин D обикновено се определят чрез кръвен тест, разбира се след консултация с лекар.

Хубавото е, че има редица храни, с консумацията на които бихме могли да си го набавим. Въпреки това, не всички са подходящи за онези, които предпочитат да се хранят вегетариански.

Вижте как може да си набавите витамина, ако не консумирате месо, млечни продукти и риба.

Гъби

Гъбите са богати на витамин D. Те са не само вкусни и можем да ги приготвяме по разнообразни начини, но имат и малко калории. Според учени, когато са изложени на слънчева светлина, гъбите превръщат ергостерола в ергокалциферол – форма на витамин D2.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата