IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Петима се борят за живота си, яли отровни гъби


Обратно в новината

Коментари Коментари

24
Boletus
преди 16 години
Харесвам 32 Не харесвам 8
Сега видях, че предния коментар е бил твърде дълъг и не се е събрал.Та, сега разбрахте ли самопровъзгласилите се за гъбари автори на тези книги откъде са преписвали... И колко зловредно и опасно може да е това.И още нещо, гъбарството е отговорност към себе си и към другите. Идва преди време при мен един човечец, наглед интелигентен, с една торба гъби. Отваря торбата, те се вирисали. Брал ги бил преди една седмица и ги сложил във фризера. Дотук добре, идва човека за консутация, ядливи ли са или не. Погледнах ги, но то никакъв шанс да бъдат определени, изгнили. Казах му, че не мога да ги определя - гъби се определят само на свежо и да не ги яде, а да ги изхвърли. А той ми казва: "Ми ние с жената ги ядохме и нищо ни няма". Ееее, не знам, какво да ви кажа... Да береш гъби и да не ги познаваш - добре! Но да ги ядеш, че и да даваш и на други хора, това е не безотговорно, а престъпно.Не били пишели по вестниците... А вие като влезнете в склад за химикали, пиете ли от всяка попаднала ви бутилка без етикет? Не, нали...Има две гъби, специалистът ще ги отличи лесно, макар че за сигурност ще ги сложи и под микроскоп. Е, аз сега ще ви напиша как се различават. Вие ще излезнете из гората, ще берете гъби и нещеш ли, ще попаднете на отровната от двете. Е, кой е виновен. Аз, че съм ви написал в книгата, че едната е отровна, другата ядлива и как се различават. Или вие, че не сте разбрали. Ще ми отговорите - ами ние, защото не сме разбрали. Но на практика не става така - опитът по света показва, че натровените после отиват в съда и казват - еди кой си е написал книгата, той е виновен. И съдът го признава за виновен, защото той няма начин да извади гъбата от стомаха ви и да докаже, че не той е написал криво, а че вие не сте чели като хората. Заглежда ли ли сте се по чуждите гъбарски определители, на които на първа страниа пише, че "всеки който бере гъби го прави на собствен риск и издателят и авторът не носят отговорност за инциденти, резултат от грешки при определянето".И последно, всяка година в Европа се описват десетки нови за науката гъби. Е как смятате, вие бихте ли писали "Яжте я тази гъба, безопасна е" при положение, че не знаете дали няма много близка, която да е смъртоносна и която още не е открита. Лесно е да обвиняваш учените, когато не знаеш за какво става въпрос, ама я сега си помислете и сигурно и вие ще им влезнете в положението на хората.Хайде, успешен гъбобер и пак напомням - берете 4-5 вида гъби, които познавате беззпогрешно! Better safe than sorry!
отговор Сигнализирай
23
Boletus
преди 16 години
Харесвам 32 Не харесвам 8
Често човек чете за гъбите-двойници. Всъщност, няма такова нещо като двойници и това е една думичка, която използваме, за да извиним непознаването на гъбите. Както и някои градски митове и легенди, за които сега ще напиша по-надолу.Мит 1. Ако една гъба е наядена, значи рупай спокойно, няма проблем. Напълно невярно! Гъбите в природата се ядат от най-различни безгръбначни и гръбначни животни, които имат различна обмяна от човешката, и съответно това, което за нас е отровно, за тях може да не е. Много хора се тровят заради този мит.Мит 2. Ако гъбата мирише вкусно, значи е ядлива. Невярно! Оцелели от отравяне със зелена мухоморка твърдят, че това е най-вкусната гъба, която са яли.Мит 3. Изваряването неутрализира отровите на гъбите. Невярно! При някои гъби (напр. бисерната гъба) отровните съединения са термолабилни и се разграждат и гъбите могат да се консумират без последствия. Но не всички. Зелената и бялата мухоморка след изваряване си остават толкова отровни, колкото и преди варенето.Мит 4. Ако разбърквате със сребърна лъжица гъбно ядене, лъжицата почернява, ако в манджата има отровни гъби. Невярно, та чак смешно! Среброто при окисляване (дори просто при контакт с въздуха) почернява и това се случва съвсем естествено. Който вярва на това, най-добре да си намери и рог от еднорог, да си разбърква манджата с него, че нали в Средновековието са били убедени, че той неутрализира всички отрови.Мит 4. Лукът потъмнява, когато се вари с отровни гъби. Невярно и пак смешно, защото той и почервенява, когато се вари с домати.Мит 5. Когато ядливи гъби са били в контакт с отровни, отровата се прехвърля и в тях. Може би една от най-големите глупости, в които хората вярват. Това е абсолютно невъзможно, но все пак ако установите, че сред набраните гъби по погрешка са попаднали отровни, прегледайте всички останали по два пъти, за да сте сигурни, че не е станала грешка и сте пропуснали някоя отровна.Освен митовете, има и един друг много по-голям проблем. Като отидете в книжарницата, намирате там максимум 2-3 книги за гъби. В България има сигурно над 5000 едри гъби (плесените и мухълите са също гъби, но за тях сега не говорим). В повечето книги за гъбите има по 50-100-200 вида. Нали се сещате сега, колко е сигурно да се берат и ядат гъби по книга... Точното определяне на една гъба отнема дни, понякога седмици и това ще го каже всеки, който е определял гъби малко по-сериозно. И при това със специализирани книги, а не някакви книжлета писани от неясно какви "специалисти". Та като дойдохме до специалистите пишещи книги. В повечето книги за гъби, които се нароиха в последно време, ще прочетете че гъбата Paxillus involutus е ядлива и едва ли не вкусна гъба. А истината е, че тя има много специфичен вид отрова и може 1-2-5-10 пъти да се яде без последствия, но на 11-ят път яли я може да умре или най-малкото да полежи в болница задълго. Точно от това е умрял един от голям миколог на миналия век. Да, това не се е знаело тогава. Е, сега разбрахте ли ка
отговор Сигнализирай
22
Ferko
преди 16 години
Харесвам 33 Не харесвам 8
Сайтовете аз не ги гледам. Източникът е Чехия. А първоизточникът е от Германия и Северна Италия. За съжаление вятърът отвя тези книжки и не мога да ти кажа точните имена. Но у нас се намира понякога старото издание на Smotlaha (на чешки). Там също се третира този въпрос. Имаше един ботаник в Биологическия факултет и той беше запознат с проблема. Отрязъкът в земята често пъти загнива. Естествено, според условията.Между другото, преди няколко години видях прекрасна микология в студенти от БФ. Не можах да си я купя на часа. А сега като че ли я няма. Някой да може да ми помогне?
отговор Сигнализирай
21

преди 16 години
Харесвам 32 Не харесвам 8
Обаче ще съм ти благодарен, ако ми кажеш източниците си за това със звъртането. Защото прегледах доста книжки и сайтове от всякакви държави и никъде не видях такова нещо.
отговор Сигнализирай
20
Незнаещ
преди 16 години
Харесвам 32 Не харесвам 8
А какво прави този стрихнин в гората? За каква цел ще се тровят някакви животни, тези хора луди ли са?
отговор Сигнализирай
19
Ferko
преди 16 години
Харесвам 32 Не харесвам 8
Така е, точно така. Но какво да се прави.
отговор Сигнализирай
18

преди 16 години
Харесвам 32 Не харесвам 8
Мерси за информацията, това е наистина ново за мен. Обаче за едно си прав - наистина етрудно да обясниш на хората разликата между "откъсване" и "внимателно откъсване". А с ножчето всичко е ясно.
отговор Сигнализирай
17
Ferko
преди 16 години
Харесвам 32 Не харесвам 8
Има две схващания за начина на бране на гъби.Единият чрез рязане.Вторият предлага ВНИМАТЕЛНО откъсване чрез плавно въртене докато пънчето се откъсне от мицела. Мотивация: остатъкът от одрязаното пънче често пъти загнива и унищожава мицела в известен радиус.Първият метод е:- по-бърз, по-мързелив;- по-хигиеничен, няма толкова чистене след това;- лесно се обяснява на хората как се пази мицела.
отговор Сигнализирай
16

преди 16 години
Харесвам 32 Не харесвам 8
pri dajd straxininat se raznasia po vodata a sa6to taka ot jivotnoto koeto e ialo ot nego i posle e umrialo na tova miasto ponikva iadlivata gaba i darpa ot vodata i taka stava otrovna.i pomnete ot gaba ne se napalniava a se omira
отговор Сигнализирай
15

преди 16 години
Харесвам 32 Не харесвам 8
Стрихнинът е чудовищно горчив, няма как да изядеш гъба, поръсена с него. Твоите приятели дали са сигурни какво са яли?
отговор Сигнализирай
Новини